Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει «κύμα αλληλεγγύης» για την Ελλάδα

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει «κύμα αλληλεγγύης» για την Ελλάδα

Τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας Humanité απηύθυνε έκκληση στους λαούς της Ευρώπης και στους εργαζόμενους να στηρίξουν τον ελληνικό λαό, ενώ η εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες θυσίες» του ελληνικού λαού. 

Τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας Humanité απηύθυνε έκκληση στους λαούς της Ευρώπης και στους εργαζόμενους να στηρίξουν τον ελληνικό λαό, ενώ η εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες θυσίες» του ελληνικού λαού.

«Είναι απαράδεκτο ότι στον 21 αιώνα, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο λαός που κληροδότησε στον κόσμο τις αρχές της δημοκρατίας, ποδοπατείται σήμερα από τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρει ο διευθυντής της κομμουνιστικής εφημερίδας, L’Humanité, Πατρίκ Γιαρίκ.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι μπορεί να αγνοηθεί η εθνική του κυριαρχία και ότι μπορεί να υπόκειται σε μια δημοσιονομική πειθαρχία και έλεγχο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι τράπεζες ληστεύουν με τοκογλυφικά επιτόκια. Αυτός ο μακάβριος χορός από τους γύπες της χρηματαγοράς θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να τους κόψουμε τα φτερά, διαφορετικά θα επιτεθούν και σε άλλα θύματα στην Ευρώπη. Η λιτότητα που επιβάλλουν οδηγεί στην καταστροφή» προσθέτει ο διευθυντής της εφημερίδας.

«Με όλη μας τη δύναμη ας απορρίψουμε (τη λιτότητα), τη στιγμή μάλιστα που και οι δύο ευρωπαϊκές συνθήκες που γράφτηκαν από τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ, στοχεύουν στο να επιβληθούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα χέρια, που στραγγαλίζουν τον ελληνικό λαό» προσθέτει.

Και συνεχίζει: «Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και όλη η Ευρώπη, ας συσπειρωθούμε γύρω από μια απαίτηση, απλή και ρεαλιστική: θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει το ελληνικό χρέος δίνοντας κατευθείαν στη χώρα τα 130 δισ. που έχει ανάγκη, με το ίδιο επιτόκιο που έδωσε στις ιδιωτικές τράπεζες, δηλαδή 1%. Εάν δεν το κάνει θα είναι έγκλημα»

Επισημαίνοντας τους κινδύνους μιας ακραίας λιτότητας και για τις άλλες χώρες, ο διευθυντής της Humanité αναρωτιέται: «Και εάν στους επόμενους μήνες ή χρόνια, μας αντιμετωπίσουν και εμάς όπως τους Έλληνες, όπου με το ένα σχέδιο λιτότητας μετά το άλλο, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επιβάλει μια τρομακτική κοινωνική εκκαθάριση;»

Και καταλήγει, υπογραμμίζοντας: «Ναι, είμαστε Έλληνες μέσα από την αλληλεγγύη, γιατί αρνούμεθα να υποστούμε αύριο την ίδια δυστυχία που τώρα τους επιβάλλουν».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι το νέο πακέτο θα απαιτήσει «πολύ δύσκολες θυσίες» από τον ελληνικό λαό. Η Β.Νούλαντ σημείωσε, όμως, ότι αυτές είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις,

Η Β.Νούλαντ υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό για τους Έλληνες να εφαρμόσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί και για τις χώρες της Ευρωζώνης να δουλέψουν μαζί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε ερώτηση αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανησυχεί ότι η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο πρόβλημα με οικονομικές επιπτώσεις, η Β.Νούλαντ μίλησε για την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του νέου μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα υποστήριξης της Ελλάδας, καθώς προσπαθεί να εφαρμόσει «σκληρά μέτρα».

Η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα που έχει, υπογραμμίζει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που υπόσχεται ότι θα εργαστεί για να πανευρωπαϊκό αναπτυξιακό σχέδιο.

Συνεργάτες του επισημαίνουν μάλιστα ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Οι Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θέλουν να στείλουν στην Ελλάδα τη δική τους τρόικα, με σκοπό να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα ώστε να αναστραφεί η σοβαρή ύφεση που προκαλείται από τη σημερινή λιτότητα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, είπε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη. Ενώ θεωρούμε θετικό το ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αποδεχτεί το πακέτο μέτρων, εμείς, ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, εξακολουθούμε να μη συμφωνούμε με τα μέτρα που αυτό περιέχει».

«Αντί να προσφέρουμε μόνον σκληρά μέτρα λιτότητας στους ανθρώπους, πρέπει να επιδιώξουμε μια εναλλακτική έξοδο από την κρίση βασισμένη σε μέτρα που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ελληνικό λαό και με τους ειδικούς στην Ελλάδα» τόνισε.

Την ανάγκη να δοθεί επειγόντως στην Ελλάδα πακέτο ανάπτυξης και επενδύσεων, επικουρικά προς τα μέτρα λιτότητας, τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post» και προειδοποιεί ότι «διαφορετικά και αυτά τα χρήματα θα εξατμιστούν όπως τα προηγούμενα πακέτα».

Ο Μ.Σουλτς ασκεί κριτική στις ηγεσίες των κρατών- μελών της ΕΕ γιατί «οδηγούν την Ελλάδα σε μια αδιέξοδη οικονομική ύφεση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024