Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου ενδέχεται να διαρκέσει το κύμα ψύχους στην Ευρώπη (infographic)

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου ενδέχεται να διαρκέσει το κύμα ψύχους στην Ευρώπη (infographic)

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ενδέχεται να διαρκέσει το χειρότερο κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, δήλωσαν κορυφαίοι μετεωρολόγοι, προκαλώντας ανησυχίες ότι η κακοκαιρία θα οδηγήσει σε νέους θανάτους και θα προκαλέσει αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Δείτε το infographic και το φωτορεπορτάζ

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ενδέχεται να διαρκέσει το χειρότερο κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, δήλωσαν κορυφαίοι μετεωρολόγοι, προκαλώντας ανησυχίες ότι η κακοκαιρία θα οδηγήσει σε νέους θανάτους και θα προκαλέσει αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Είμαστε πιο αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει αλλαγή (του καιρού) μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά όχι σε πιο ήπιο καιρό» δήλωσε ο Λέον Μπράουν, μετεωρολόγος στο Weather Channel στη Βρετανία. «Ο Φεβρουάριος θα παραμείνει πιθανότατα ένας κρύος μήνας μέχρι το τέλος του».

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και στελέχη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), οι οποίοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι χαμηλές θερμοκρασίες να διαρκέσουν για το υπόλοιπο του Φεβρουαρίου.

Περισσότεροι από 480 είναι οι νεκροί από το πολικό ψύχος που επικρατεί στην Ευρώπη. Σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι θερμοκρασίες «έκαναν βουτιά» στους -40 βαθμούς Κελσίου.

Η Βουλγαρία είχε κηρύξει την Τετάρτη ημέρα πένθους για οκτώ άτομα που πέθαναν όταν το λιωμένο χιόνι οδήγησε σε καταστροφή ενός φράγματος, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ένα ολόκληρο χωριό.

Συνολικά 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στη Σερβία, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας και των ισχυρών χιονοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών Πέντραγκ Μάριτς.

Στην πόλη Πάντσεβο βρέθηκε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα και ο θάνατός της, σύμφωνα με τους γιατρούς, οφείλεται σε υποθερμία.

Στη συνοικία Μπάνιτσα του Βελιγραδίου, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν αποκολλήθηκε από τη στέγη του σπιτιού της και έπεσε πάνω της σωρός από χιόνι και πάγο.

Σύμφωνα με τον Π.Μάριτς, σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν 190 ανθρώπους που κινδύνευσαν αποκλεισμένοι στα χιόνια, μεταξύ άλλων και ένα βρέφος 20 ημερών.

Συνολικά 38 δήμοι της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες με τη συμμετοχή 1.400 στρατιωτών.

Καθημερινά, με τη βοήθεια ελικοπτέρων διανέμονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε αποκλεισμένα χωριά.

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές έχει σημειώνει κατακόρυφη πτώση. Στις πόλεις Νόβι Σαντ και Νέγκοτιν το θερμόμετρο έδειξε στις 06:00 το πρωί -27 βαθμούς Κελσίου, στην Κίκιντα και στο Κρούσεβατς -24 βαθμούς Κελσίου και στο Βελιγράδι -15 βαθμούς Κελσίου.

Στην ακύρωση 57 εσωτερικών και διεθνών πτήσεων από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προχώρησαν οι τουρκικές αερογραμμές, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μεταξύ των πτήσεων που ακύρωσε η THY είναι προορισμοί όπως η Βιέννη, το Τελ Αβίβ, η Ζυρίχη, η Γενεύη, το Άμστερνταμ, η Βενετία, το Ντίσελντορφ, η Αθήνα, η Ρώμη, το Βουκουρέστι, το Όσλο, η Βαρκελώνη, η Λιόν και η Βηρυτός.

Οι τουρκικές αερογραμμές ακύρωσαν επίσης πτήσεις σε εσωτερικούς προορισμούς όπως η Σαμψούντα, η Σμύρνη, η Αττάλεια, η Άγκυρα κ.λπ.

Ραδιοφωνικός σταθμός στην Κροατία ανέφερε ότι οι ισχυροί άνεμοι μετέφεραν ψάρια από την Αδριατική θάλασσα στο νησί Παγκ. «Αντί να πηγαίνουν για ψάρεμα ή στην αγορά, οι άνθρωποι παίρνουν τις τσάντες τους και μαζεύουν ψάρια στην ακτή» ανέφερε ο σταθμός Zadar.

Στην Ουκρανία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες περισσότεροι από 136 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι σε περιστατικά που συνδέονται με την κακοκαιρία.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία μπορεί να πέσει μέχρι και τους -30 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στην Πολωνία, οι νεκροί από το κρύο έχουν ξεπεράσει τους 70. Σ’ αυτούς όμως θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 50 άνθρωποι οι οποίοι πέθαναν σε πυρκαγιές ή από ασφυξία λόγω ελαττωματικών θερμαντικών σωμάτων.

Η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους σε Λιθουανία, Τσεχία, Λετονία, Σλοβακία και Εσθονία.

Δριμύ ψύχος και στη Ρωσία: στη Μόσχα το θερμόμετρο έδειχνε την Τετάρτη -22 βαθμούς ενώ στη Γιακουτία της Σιβηρίας ο υδράργυρος έπεσε στους -34 βαθμούς.

Η Ρωσία μετρά φέτος τουλάχιστον 110 νεκρούς από το κρύο, εκ των οποίων οι 46 από τις αρχές του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Στα στοιχεία αυτά πάντως δεν περιλαμβάνονται παιδιά κάτω των 18 ετών.

Στη Γερμανία, όπου ο ανεπίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 4, προβλέπεται χιόνι και χιονόνερο το Σαββατοκύριακο. Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία σε ένα τμήμα του ποταμού Μάιν.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου η Ιταλία μετρά 40 νεκρούς, ενώ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, πιθανότατα, πρόκειται να ξαναχιονίσει και στην ιταλική πρωτεύουσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024