Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρύς ο απολογισμός στην ανατολική Ευρώπη από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία

Βαρύς ο απολογισμός στην ανατολική Ευρώπη από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία

Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι νεκροί από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία που πλήττει την Ευρώπη πάνω από μία εβδομάδα, με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να μετρούν τους περισσότερους νεκρούς -ως επί το πλείστον αστέγοι που υπέκυψαν στην υποθερμία. Προβλήματα στις μετακινήσεις, παγετός και πλημμύρες στα Βαλκάνια, εθνικό πένθος αναμένεται να κηρύξει η Βουλγαρία για τα θύματα των πλημμυρών.

Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι νεκροί από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία που πλήττει την Ευρώπη πάνω από μία εβδομάδα, με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να μετρούν τους περισσότερους νεκρούς -ως επί το πλείστον αστέγοι που υπέκυψαν στην υποθερμία. Προβλήματα στις μετακινήσεις, παγετός και πλημμύρες στα Βαλκάνια.

Μεγάλα τα προβλήματα στη Βουλγαρία, ιδιαίτερα στο Μπισέρ: Οι νεκροί από τις πλημμύρες στο φτάνουν τουλάχιστον τους οκτώ. Η χώρα αναμένεται να κηρύξει εθνικό πένθος για τα θύματα των πλημμυρών.

Οι καταρρακτώδεις βροχές και το λιώσιμο του χιονιού είχαν ως συνέπεια να ξεχειλίσει τη Δευτέρα ο Έβρος και διάφορα τοπικά ποτάμια. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί οι περιφέρειες Χάσκοβο και Κίρτζαλι.

Στα νερά του Άρδα έχασε τη ζωή του ανδρόγυνο που περνούσε γέφυρα κοντά στο χωριό Ματζάροβο, όταν παρασύρθηκε από τα άγρια νερά του παραποτάμου του Έβρου. Από τους χειμμάρους παρασύρθηκε επίσης και αυτοκίνητο στο Μπίσερ, κοστίζοντας τη ζωή στους δύο επιβαίνοντες.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανέφερε σε επίσκεψη στο Μπίσερ πως η πολιτεία θα αποζημιώσει τα θύματα, προαναγγέλλοντας πως θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για υποστήριξη στην αποκατάσταση των ζημιών. Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ της χώρας ζητούν απόδοση ευθυνών για την έλλειψη έγκυρων προληπτικών μέτρων που θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία στο Μπίσερ.

Η Βουλγαρία θα λάβει πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ σε περίπτωση πως οι ζημιές υπερβαίνουν τα 0,6 % του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε από την πλευρά της, σε τηλεοπτικό κανάλι της Βουλγαρίας, η αρμόδια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών Επίτροπος Κρισταλίνα Γεωργίεβα, η οποία έτυχε να είναι χθες στη Βουλγαρία, την πατρίδα της.

Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας θα κηρύξει εθνικό πένθος για τα θύματα της πλημμύρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Τους περισσότερους νεκρούς από το ξέσπαμα της κακοκαιρίας μετρούν η Ουκρανία -με τριψήφιο αριθμό θυμάτων εδώ και ημέρες- και η Πολωνία, όπου ο απολογισμός φτάνει την Τρίτη τους 68, με έξι νέα θύματα το τελευταίο 24ωρο.

Ωστόσο, η θερμοκρασία στην Πολωνία έχει αρχίσει -σχετικά- να ανεβαίνει, φτάνοντας-12 βαθμούς Κελσίου (σε σύγκριση με τους -24 που της περασμένης εβδομάδας).

Όπως σε όλες τις χώρες, οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άστεγοι και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης. Όμως, εκτός από θανάτους εξαιτίας υποθερμίας, έχουν καταγραφεί και δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα από ελλατωματικές θερμάστρες ή αυτσχέδιους

Στην Τσεχία, ένας 44χρονος υπέκυψε την Τρίτη από το κρύο σε μια ξύλινη καλύβα σε προάστιο της Πράγας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Το κύμα ψύχους έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20 ανθρώπους στην Τσεχία, σύμφωνα με το πρακτορείο CTK.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη βόρεια και νοτιοανατολική Αλβανία. Οι αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν, σήμερα, το θάνατο ενός 64χρονου στην Κορυτσά. Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος εργαζόταν σε εταιρεία συντήρησης δρόμων έπεσε νεκρός στο χιόνι, την ώρα που είχε βγει για να ρίξει αλάτι ώστε να ανοίξει ένας δρόμος.

Εξαιτίας του παγετού έχασαν επίσης τη ζωή τους ένας 68χρονος στην περιοχή της Σκόδρας και ένας 54χρονος στην Μπούλκιζα, στη νοτιοανατολική Αλβανία. Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και ο παγετός συνεχίζουν να κρατούν αποκλεισμένες περίπου 40 κοινότητες, κυρίως στο βορρά. Σε ορισμένες περιοχές, το θερμόμετρο «άγγιξε» χθες τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ρουμανία, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι οδήγησαν σε απαγορευτικό όλων των δρομολογίων πλοίων από τα λιμάνια της Ρουμανίας -με κύματα που φτάνουν ακόμη και τα έξι μέτρα.

Μεγάλα τα προβλήματα εξαιτίας του παγετού στην επαρχία της Κοστάντζα, με αποτέλεσμα η κίνηση στο εθνικό δίκτυο και σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους να διεξάγεται με δυσκολία. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει 20 χωριά στην επαρχία, ενώ εξαιτίας του παγετού ματαιώθηκαν 20 δρομολόγια τρένων προς την κεντρική και ανατολική Ρουμανία.

Οι νεκροί από το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ιταλία έχουν φτάσει τους είκοσι πέντε. Το τελευταίο θύμα είναι μια άστεγη γυναίκα περίπου 50 ετών, η οποία έχασε την ζωή της από κρυοπληξία σε άλσος έξω από την πόλη Μόντζα, παρά την κινητοποίηση των εθελοντών που προσπαθούν να μεταφέρουν σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας όσους περισσότερους άστεγους μπορούν.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στο σύστημα ηλεκτροδότησης στο Μαυροβούνιο, όπου μέχρι στιγμής έχοιυν χάσει τη ζωή τους δύο άτομα. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα παραμένει για δεύτερη ημέρα κλειστό λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Κλειστές είναι οι οδικές αρτηρίες στο μεγαλύτερο στο βόρειο τμήμα της χώρας. Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην κατεύθυνση Ποντγκόριτσα – Κόλασιν – Μοϊκοβατς.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το κύμα ψύχους, ανεβάζοντας στους 11 το συνολικό αριθμό των θυμάτων. Πολλά χωριά στην Ερζεγοβίνη παραμένουν αποκλεισμένα. Μόνο σε έξι δήμους του καντονιού Λιβάνισκα 89 χωριά με 8.500 κατοίκους έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται και στην Ιταλία: Οι νεκροί φτάνουν τουλάχιστον τους 25 ενώ καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας σημειώνεται έξω από την πόλη Σαβόνα, στην περιφέρεια της Λιγουρίας, με -21 βαθμούς.

Οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των ημερών αυτών, από αύριο είναι πιθανό να περιορισθεί η παροχή φυσικού αερίου στις βιομηχανίες για να μπορέσει να συνεχισθεί η τροφοδότηση των νοικοκυριών. Στην Ρώμη, στο μεταξύ, τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω του πάγου που συνεχίζει να καλύπτει τα πεζοδρόμια σε πολλές περιφερειακές συνοικίες, ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για νέες πιθανές, χιονοπτώσεις το σαββατοκύριακο.

Σε αυτοκινητόδρομο της Απουλίας, στο ύψος της πόλης Φότζια, εκατοντάδες οδηγοί έχουν μείνει εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους. Αδυνατούν να προχωρήσουν, συνεχίζει να χιονίζει και η Πολιτική Προστασία έχει κινητοποιήσει ελικόπτερα για να προσπαθήσει να τους μεταφέρει σε ασφαλή περιοχή. Έντονα προβλήματα στην κυκλοφορία σημειώνονται και στις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες των νότιων περιφερειών Καλάμπρια και Μπαζιλικάτα.

Στην κεντρική πόλη Ουρμπίνο, η πολιτική προστασία έχει ζητήσει και την αρωγή του στρατού για να μπορέσουν να καθαρίσουν από το χιόνι οι μεγαλύτεροι δρόμοι της πόλης. Στην Βενετία, τέλος, μεγάλο μέρος της λιμνοθάλασσας έχει παγώσει, με το τοπίο να μοιάζει μάλλον σκανδιναβικό παρά μεσογειακό.

* Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ επανέλαβε για άλλη μία φορά την Τρίτη πως ο όμιλός του δεν έχει τη δυνατότητα παροχής περισσότερου φυσικού αερίου στην ΕΕ, η οποία απηύθυνε περαιτέρω εκκλήσεις γι’ αυτό λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας. Κατά τον ίδιο, οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν επαρκή αποθέματα για να αποφύγουν προβλήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024