Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο αιματοκύλισμα στην πόλη Χομς, διαδηλώσεις και επεισόδια σε συριακές πρεσβείες

Νέο αιματοκύλισμα στην πόλη Χομς, διαδηλώσεις και επεισόδια σε συριακές πρεσβείες

Πάνω από 250 άτομα σκοτώθηκαν από τις συριακές δυνάμεις που σφυροκόπησαν την πόλη Χομς, σύμφωνα με ακτιβιστές, λίγο πριν διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο που προβλέπει την εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία. Το σχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία. Να απελάσει τον Σύρο πρεσβευτή αποφάσισε η τυνησία. Επεισόδια σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Συρίας σε Ελλάδα, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ και Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τη νέα αιματοχυσία στη χώρα τους.

Πάνω από 250 άτομα σκοτώθηκαν από τις συριακές δυνάμεις που σφυροκόπησαν την πόλη Χομς, σύμφωνα με ακτιβιστές, λίγο πριν διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο που προβλέπει την εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία και το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Την ίδια ώρα, επεισόδια σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Συρίας σε Ελλάδα, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ και Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την πρόσφατη αιματοχυσία στη χώρα τους.

Η Τυνησία αποφάσισε να απελάσει τον Σύρο πρεσβευτή, διαμαρτυρόμενη για τη νέα αιματοχυσία στη χώρα. Αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας δήλωσε ότι η Τυνησία δεν αναγνωρίζει πλέον την εξουσία του Άσαντ.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τα περισσότερα αντιπολιτευτικά κινήματα στη Συρία ανακοίνωσε πως οι νεκροί στην πόλη Χομς στη διάρκεια της νύχτας έφτασαν του 260, κάνοντας λόγο για «την τρομακτικότερη σφαγή» από την έναρξη της επανάστασης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Απευθύνει, μάλιστα, έκκληση στη Ρωσία να καταδικάσει το καθεστώς και να το καταστήσει υπεύθυνο για τις σφαγές.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία καλεί το συριακό λαό σε όλες τις περιοχές της χώρας να βγει στους δρόμους και να ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος «που διέπραξε μία αληθινή σφαγή στη Χομς».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι εξελίσσονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στο στρατό και σε αποστάτες των ενόπλων δυνάμεων στη Χομς.

Ωστόσο, το καθεστώς της Δαμασκού διαψεύδει ότι ο συριακός λαός σφυροκόπησε πολλές συνοικίες της πόλης Χομς και αναφέρει ότι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν έπεσαν θύματα ενόπλων.

Διαδηλώσεις και επεισόδια σε πρεσβείες

Επεισόδια σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Συρίας στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την πρόσφατη αιματοχυσία στη χώρα τους, το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την εξουσία.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, προσήχθησαν 13 άτομα (12 Σύροι και ένας Ιρακινός) από το χώρο της πρεσβείας στη Συρία στην Αθήνα, τα οποία προηγουμένως είχαν προκαλέσει ζημιές εξωτερικά του κτιρίου. Περίπου 50 Σύροι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις τελευταίες σφαγές αμάχων στη χώρα τους, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία και εισέβαλαν στον περίβολο, όπου με πέτρες και ξύλα προξένησαν φθορές στο φυλάκιο, σε μια μοτοσικλέτα και σε δύο τζάμια στον 1ο όροφο του κτιρίου.

Στο Βερολίνο και στο Λονδίνο Σύροι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν μέσα στις πρεσβείες, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις.

Περίπου 20 άτομα πολιόρκησαν την πρεσβείας της Συρίας στο Βερολίνο και προκάλεσαν ζημιές προτού συλληφθούν και απομακρυνθούν από την αστυνομία. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι «πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο έντονο τρόπο οι ενέργειες που διαπράχθησαν εναντίον της πρεσβείας της Συρίας στη Γερμανία».

Στο Λονδίνο, πάνω από 100 άτομα είχαν συγκεντρωθεί, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Άσαντ και πέταξαν πέτρες στη συριακή πρεσβεία, με αποτέλεσμα να σπάσουν παράθυρα. Πέντε άτομα συνελήφθησαν, αφού αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στην πρεσβεία.

Στην Ουάσινγκτον, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, φωνάζοντας το σύνθημα «η Συρία σύντομα θα είναι ελεύθερη».

Πλήθος Σύρων εισέβαλε και στην πρεσβεία στο Κάιρο, καταστρέφοντας έπιπλα και εξοπλισμό και βάζοντας φωτιά σε τμήματα του κτιρίου. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και σε αστυνομικό τμήμα κοντά στην πρεσβεία, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι έξι Σύροι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Προς ψήφιση το σχέδιο για τη Συρία

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει το σχέδιο για την εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία.

Το σχέδιο άφηνε ανοιχτό το θέμα της αποχώρησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ –απαλείφτηκε πλέον η ρητή αναφορά σε αποχώρηση του Άσαντ–, πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης και ήδη αρκετών δυτικών χωρών.

Η συνάντηση αναμενόταν να ξεκινήσει στις 4 (ώρα Ελλάδος) αλλά η Ρωσία ζήτησε να γίνει στις 6, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Διπλωμάτες χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία, η οποία έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση θα έδινε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ή για την αλλαγή καθεστώτος από ξένες δυνάμεις στη Συρία, θα απόσχει ή θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει την έγκριση του σχεδίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, μάλιστα, σήμερα, Σάββατο, πως η Ρωσία διαφωνεί απολύτως με το σχέδιο απόφασης που στηρίζουν οι δυτικοί για τη Συρία και τόνισε πως αν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προκαλέσει σκάνδαλο.

«Διαφωνούμε απολύτως με το σχέδιο» τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο.. «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν ακόμα ένα σκάνδαλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν μπορούμε να τις σταματήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο «δεν είναι ανεπαρκές», αλλά θα πρέπει να τροποποιηθεί για να μην δίνει την εντύπωση ότι ο διεθνής οργανισμός μεροληπτεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η βασική αντίρρηση της Ρωσίας, όπως ανέφερε, είναι ότι το σχέδιο ψηφίσματος θέτει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά όχι και εναντίον αυτών που, όπως είπε, είναι ένοπλες ομάδες που χειραγωγούν τους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως έστειλε την Παρασκευή στην Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον τις αλλαγές που επιθυμεί η Μόσχα στο σχέδιο αυτό. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αμφισβητήσει κάποιος την ορθότητα και την αντικειμενικότητα των αλλαγών αυτών. Ελπίζω πως η λογική θα επικρατήσει απέναντι στις προκαταλήψεις» τόνισε.

Πάντως παρά την αφαίρεση της ρητής αναφοράς στην απαίτηση να αποχωρήσει ο Άσαντ, οι δυτικές χώρες στο νέο σχέδιο παραπέμπουν σαφώς στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου της 22ας Ιανουαρίου το οποίο καλεί για «πολιτική μετάβαση» και προβλέπει την εκχώρηση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο της Συρίας.

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τις βιαιότητες του καθεστώτος της Συρίας, μετά τις επιθέσεις στη Χομς.

«Οι τρομερές ειδήσεις από την Χομς δείχνουν πως το καθεστώς Άσαντ δεν σταματά τη χρήση βίας, αντίθετα: η σφοδρότητα με την οποία τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα επιτίθενται στον ίδιο τον συριακό λαό δείχνει πως την εντείνει» τόνισε ο Βέστερβέλε σε ανακοίνωσή του στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή, η διεθνής κοινότητα να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στη Συρία και να καταδικάσει τις βιαιότητες του καθεστώτος Ασαντ. Αυτό θα είναι το θέμα σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024