Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγή Γάλλων γερουσιαστών κατά του νόμου για τις γενοκτονίες

Προσφυγή Γάλλων γερουσιαστών κατά του νόμου για τις γενοκτονίες

Στο συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας αναπέμφθηκε ο νόμος για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών μετά την ψήφιση του από την γαλλική Εθνοσυνέλευση το Δεκέμβριο και τη Γερουσία μερικές ημέρες αργότερα. Κατά του νόμου προσέφυγαν 76 γερουσιαστές, κίνηση που επικροτεί και η Τουρκία η οποία άλλωστε είχε εκφράσει την οργή της για την ψήφιση του νόμου.

Στο συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας αναπέμφθηκε ο νόμος για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών μετά την ψήφιση του από την γαλλική Εθνοσυνέλευση το Δεκέμβριο και τη Γερουσία μερικές ημέρες αργότερα.

Κατά του νόμου προσέφυγαν 76 γερουσιαστές, όπως είχαν άλλωστε δικαίωμα από το νόμο καθώς υπερβαίνουν το όριο των 60 για την αναπομπή στο συνταγματικό δικαστήριο.

Την κίνηση επικροτεί και η Τουρκία η οποία άλλωστε είχε εκφράσει την οργή της για την ψήφιση του νόμου.

Το δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει σε ένα μήνα για την συνταγματικότητα του νόμου αλλά η προθεσμία μπορεί να συμπιεστεί σε οκτώ ημέρες αν η κυβέρνηση κρίνει ότι πρόκειται για επείγον ζήτημα.

Μετά την έγκριση και από τη Γερουσία ο νόμος πρέπει να υπογραφεί και από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τις καθορισμένες προθεσμίες και θα υπογράψει μέσα σε 15 ημέρες από την έγκριση της Γερουσίας.

Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν τα 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι και ένα χρόνο για τη δημόσια άρνηση των γενοκτονιών.

Η γενοκτονία των Αρμενίων είχε αναγνωριστεί από τη Γαλλία το 2001. Περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι πέθαναν από τους Οθωμανούς Τούρκους το διάστημα 1915-1916.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας μιλούσε για ρατσιστικό νόμο που περιορίζει την ελευθερία του λόγου και είχε προειδοποιήσει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεαστούν αρνητικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024