Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο Ιράν οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, ενώ η Τεχεράνη εξετάζει κλείσιμο της «στρόφιγγας»

Στο Ιράν οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, ενώ η Τεχεράνη εξετάζει κλείσιμο της «στρόφιγγας»

Υπό τεταμένο διπλωματικό κλίμα έφτασαν στο Ιράν οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ξεκινώντας την τριήμερη επίσκεψή τους για να εξετάσουν τον σκοπό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Την ίδια στιγμή, οι Ιρανοί βουλευτές ψηφίζουν την Κυριακή για το εάν θα εγκρίνουν «μπλόκο» στις πετρελαϊκές εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές χώρες μετά τις νέες κυρώσεις από την ΕΕ.

Στο Ιράν έφτασαν οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ξεκινώντας την τριήμερη επίσκεψή τους για να εξετάσουν τον σκοπό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Την ίδια στιγμή, οι Ιρανοί βουλευτές ψηφίζουν την Κυριακή για το εάν θα εγκρίνουν «μπλόκο» στις πετρελαϊκές εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές χώρες μετά τις νέες κυρώσεις από την ΕΕ.

Η ψυχρή υποδοχή που ετοίμαζαν Ιρανοί φοιτητές στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης είναι ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος υπό το οποία φτάνουν οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ στο Ιράν: Μία μικρή ομάδα περίμενε τους αξιωματούχους κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ με τη φωτογραφία του δολοφονημένου πυρηνικού επιστήμονα Αμαντί-Ροσάν και συνθήματα όπως η «πυρηνική ενέργεια είναι δικαίωμά μας».

Ο επικεφαλής της απόστολής της ΙΑΕΑ, αναχωρώντας την Κυριακή από τη Βιέννη για το Ιράν, ανέφερε πως στόχος της είναι να «επιλυθούν όλα τα εκκρεμμή ζητήματα με το Ιράν» για το ατομικό του πρόγραμμα.

Η διεθνής κοινότητα αμφιβάλλει για την πρόθεση της Τεχεράνης να περιοριστεί σε ενεργειακό πρόγραμμα, ανησυχώντας πως πραγματικός σκοπός του Ιράν είναι η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.

«Ελπίζουμε πως το Ιράν θα συνεργαστεί μαζί μας αναφορικά με τις ανησυχίες μας για πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού ατομικού προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Χέρμαν Νάκερτς, επικεφαλής της αποστολής της Υπηρεσίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024