Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστέλλεται η αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Σύρια

Αναστέλλεται η αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Σύρια

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε να παγώσει την αποστολή του στη Σύρια λόγω της κλιμάκωσης του κύματος βίας και καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι το τελευταίο διήμερο. Και ενώ σε διπλωματικό επίπεδο οι διεργασίες συνεχίζονται ακόμα και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την συνεχιζόμενη εκστρατεία καταστολής της αντικαθεστωτικής εξέγερσης στη χώρα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε να παγώσει την αποστολή του στη Σύρια λόγω της κλιμάκωσης του κύματος βίας και καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι το τελευταίο διήμερο.

Σε ανακοίνωση του ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου επισημαίνει ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί και στο συμβούλιο.

Οι περίπου 110 παρατηρητές θα παραμείνουν στη χώρα αλλά δεν θα συνεχίσουν το έργο τους ανέφερε στο Reuters πηγή από τον Σύνδεσμο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Σύνδεσμος αποφάσισε να παραταθεί για άλλο ένα μήνα (δηλαδή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου) η αποστολή των παρατηρητών. Η Σύρια, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε αρχικά, τελικά δέχτηκε την συνέχιση της αποστολής.

Παραταύτα, ήδη από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας τους στη Σύρια η αποστολή κατακρίθηκε για το ότι μοιάζει να αγνοεί περιστατικά ωμής βίας που συνέβαιναν σχεδόν μπροστά στα μάτια των ανθρώπων της. Επιπλέον είχε επισημανθεί το παρελθόν του πρώην επικεφαλής της αποστολής, Σουδανού στρατηγού Αλ Νταμπί, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του καταζητούμενου προέδρου του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.

Εντωμεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε την Παρασκευή για να συζητήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκο-αραβικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης. Η Ρωσία που είχε ασκήσει βέτο σε προηγούμενη μορφή του σχεδίου είπε ότι και αυτή η μορφή είναι «απαράδεκτη», ωστόσο άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο για μία συμφωνία.

«Είπαμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν επικαλούμενος τη διαφωνία της Μόσχας σε «οποιαδήποτε ένδειξη κυρώσεων και στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο στα όπλα» για τη Συρία.

Δήλωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται η Ρωσία να «προδικάσει το αποτέλεσμα ενός πολιτικού διαλόγου στη Συρία», ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ.

Πάντως η αντιπολίτευση έχει απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις την Κυριακή μπροστά από τα ρωσικά προξενεία σε όλο τον κόσμο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόρριψη από τη Μόσχα του σχεδίου απόφασης του ΟΗΕ για τη Συρία.

Στελέχη του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου είπαν ακόμη ότι το Συμβούλιο αποστέλλει αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη όπου και θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στοιχεία για σφαγές από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.

Χωρίς τέλος το κύμα της βίας

Ενώ σε διπλωματικό επίπεδο οι διεργασίες συνεχίζονται ακόμα και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την συνεχιζόμενη εκστρατεία καταστολής της αντικαθεστωτικής εξέγερσης στη χώρα.

Περισσότεροι από 30 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Χομς και τη Χάμα καταγγέλλουν οι ακτιβιστές.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπαρχηγός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (του σώματος που έχουν συγκροτήσει οι λιποτάκτες του συριακού στρατού) συνταγματάρχης Μάλεκ αλ-Κούρντι δήλωσε ότι δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών κρατούν επτά Ιρανούς, από τους οποίους οι πέντε είναι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024