Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Επίσημη πρώτη» για την αιγυπτιακή Βουλή της μετά Μουμπάρακ εποχής

«Επίσημη πρώτη» για την αιγυπτιακή Βουλή της μετά Μουμπάρακ εποχής

Δύο ημέρες μετά την πρώτη επέτειο της εξέγερσης που σήμανε τους τίτλους τέλους για το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, η νέα Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Αιγύπτου πραγματοποιεί τη Δευτέρα την παρθενική της συνεδρίαση στο Κάιρο με τα τρία τέταρτα των εδράνων να ανήκουν σε βουλευτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η συνεδρίαση άρχισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης. Διαδηλώσεις προγραμματίζονται το απόγευμα με αίτημα προς την Βουλή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της Αιγύπτου για δημοκρατία.

Δύο ημέρες μετά την πρώτη επέτειο της εξέγερσης που σήμανε τους τίτλους τέλους για το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, η νέα Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Αιγύπτου πραγματοποιεί τη Δευτέρα την παρθενική της συνεδρίαση στο Κάιρο με τα τρία τέταρτα των εδράνων να ανήκουν σε βουλευτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η συνεδρίαση άρχισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται το απόγευμα της Δευτέρας με αίτημα προς τη Βουλή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της Αιγύπτου για δημοκρατία.

Έπειτα από πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο τελούσε υπό τον έλεγχο του προέδρου, η εκλογή των βουλευτών θεωρείται από πολλούς Αιγύπτιους ως το πρώτο στάδιο της μετάβασης στη δημοκρατία.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Μαχμούντ αλ -Σάκα, 81 ετών, μέλος του φιλελεύθερου κόμματος Wafd, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου ως το γηραιότερο μέλος του Κοινοβουλίου. Κήρυξε την έναρξη των εργασιών με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 850 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις 18 ημέρες της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.

Πρόσκαιρα επικράτησε χάος στη συνεδρίαση όταν αρκετοί βουλευτές έκαναν αυτοσχέδιες προσθήκες στον όρκο τους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλ-Σάκα.

Ο όρκος καταλήγει με δέσμευση να είναι σεβαστός ο νόμος και το Σύνταγμα, όμως ένας ισλαμιστής βουλευτής μίλησε για «το νόμο του Θεού», ενώ δύο φιλομεταρρυθμιστές βουλευτές δεσμεύθηκαν «να ολοκληρώσουν την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου» και να σεβαστούν «τα δικαιώματα των μαρτύρων της».

Ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές και συνάδελφοί τους από φιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα φορούσαν κίτρινες κορδέλες που έγραφαν «όχι σε στρατιωτικές δίκες κατά πολιτών», όπως αναφέρει το BBC.

Η Εθνοσυνέλευση καλείται τη Δευτέρα να εκλέξει τον πρόεδρό της, που αναμένεται να είναι ο Μοχάμεντ Σάαντ ελ-Κατάτνι, μέλος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών (253 έδρες, ποσοστό 73%).

Το κόμμα, το οποίο είχε επί δεκαετίες περιέλθει σε κατάσταση ημιπαρανομίας, προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να προβάλει εικόνα μετριοπάθειας, ως κόμμα που έχει την ικανότητα να συμμετάσχει στην εξουσία και έχει λάβει αποστάσεις από τους σαλαφιστές, το μεγαλύτερο κόμμα των οποίων, το αλ-Νουρ, έχει εξασφαλίσει το εν τρίτο των εδρών.

Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση απαρτίζεται από 508 βουλευτές, δέκα από τους οποίους ορίζονται απευθείας από τον επικεφαλής του κράτους και του στρατού, τον στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουι.

Οι εκλογές για το δεύτερο σώμα του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, τη Σούρα, θα αρχίσουν στις 29 Ιανουαρίου.

Η πρώτη αποστολή του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότησή του, θα είναι η κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024