Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χειροπέδες στον Τούρκο πρώην επιτελάρχη Μπασμπούγ για το Εργκένεκον

Χειροπέδες στον Τούρκο πρώην επιτελάρχη Μπασμπούγ για το Εργκένεκον

Σε κράτηση τέθηκε ο Τούρκος πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ, μετά από πολύωρη ανάκρισή του για την υπόθεση Εργκένεκον. Ο Μπασμπούγ προφυλακίστηκε μετά τα μεσάνυκτα και μεταφέρθηκε σε φυλακή κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Και μόνο η ανάκριση στρατηγού που έχει τελέσει Επιτελάρχης -πολλώ δε μάλλον η προφυλάκισή του- είναι εξέλιξη πρωτοφανής στα ιστορικά της γείτονος και θα ήταν αδιανόητη ακόμη και μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Σε κράτηση τέθηκε ο Τούρκος πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ, μετά από πολύωρη ανάκρισή του για την υπόθεση Εργκένεκον.

Ο Μπασμπούγ προφυλακίστηκε το βράδυ και μεταφέρθηκε, με αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας, στη φυλακή Σιλιβρί κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Είχε προηγηθεί μαραθώνια ανάκρισή του, που κράτησε σχεδόν επτά ώρες, για την εμπλοκή του στο φερόμενο δίκτυο με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Και μόνο η ανάκριση στρατηγού που έχει τελέσει Επιτελάρχης -πολλώ δε μάλλον η προφυλάκισή του- είναι εξέλιξη πρωτοφανής στα ιστορικά της γείτονος και θα ήταν αδιανόητη ακόμη και μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μπασμπούγ απέρριψε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ως «κωμικοτραγικές» τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Οδηγούμενος στο δικαστήριο, ο Μπασμπούγ είπε χαρακτηριστικά: «Ο 26ος επιτελάρχης της Τουρκικής Δημοκρατίας τέθηκε σε κράτηση με την κατηγορία σχηματισμού και διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το αφήνω στην κρίση του μεγάλου τουρκικού έθνους».

Ο Μπασμπούγ κατηγορείται ότι ηγούνταν της ομάδας που επιδίωκε την ανατροπή της κυβέρνησης. Το φερόμενο δίκτυο θεωρείται ότι δημιούργησε 42 προπαγανδιστικές ιστοσελίδες με αντικυβερνητικό περιεχόμενο, κατά του PKK, κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας με τελικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Ιλκέρ Μπασμπούγ ήταν επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου από το 2008 μέχρι τον Αύγουστο του 2010, οπότε δηλαδή και θεωρείται ότι ήταν ενεργό το δίκτυο.

Για την υπόθεση δικάζονται δεκάδες απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί. Ορισμένοι συγκατηγορούμενοι του Μπασμπούγ έχουν κινηθεί στην υπερασπιστική γραμμή ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024