Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτείες στη Νιγηρία μετά τις εθνοτικές σφαγές

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν κήρυξε πολιτείες στα βόρεια της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πρόσφατων αιματηρών επιθέσεων από ισλαμιστές αντάρτες, ενώ πρόσθεσε ότι στις περιοχές αυτές θα κλείσουν τα σύνορα με άλλες χώρες. Αφορμή των μέτρων ήταν οι φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες και τεμένη την προηγούμενη Κυριακή, ανήμερα τα Χριστούγεννα, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν κήρυξε πολιτείες στα βόρεια της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πρόσφατων αιματηρών επιθέσεων από ισλαμιστές αντάρτες, ενώ πρόσθεσε ότι στις περιοχές αυτές θα κλείσουν τα σύνορα με άλλες χώρες.

«Το κλείσιμο των συνόρων μας στις προαναφερθείσες περιοχές είναι ένα προσωρινό μέτρο που έχει στόχο να απαντήσει στα τρέχοντα προβλήματα ασφάλειας και θα αρθεί αμέσως μόλις αποκατασταθεί η κανονικότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Αφορμή των μέτρων ήταν οι φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες και τεμένη την προηγούμενη Κυριακή, ανήμερα τα Χριστούγεννα, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Ο Τζόναθαν εξάλλου σε άλλη ομιλία που πραγματοποίησε νωρίτερα το Σάββατο δήλωσε ότι η Μπόκο Χαράμ «έχει επεκταθεί όπως ο καρκίνος που θέλει να σκοτώσει τη χώρα».

Η Μπόκο Χαράμ «ήταν αρχικά μία άκακη οργάνωση η οποία επεκτάθηκε όπως ο καρκίνος. Θέλουν να σκοτώσουν τη Νιγηρία, όμως κανείς δεν θα τους αφήσει να το κάνουν», επισήμανε ο πρόεδρος στη διάρκεια επίσκεψής του στην καθολική εκκλησία της Αγίας Τερέζας, όπου 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από βομβιστική επίθεση.

«Κάποιοι εκμεταλλεύονται προς όφελός τους την κατάσταση. Όμως μία τρομοκρατική επίθεση η οποία έχει στόχο οποιοδήποτε μέρος του έθνους είναι μία επίθεση εναντίον όλων μας. Όλοι μαζί θα τους ελέγξουμε και στη συνέχεια θα τους συνθλίψουμε», υπογράμμισε.

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ θέλει να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο (τη σαρία) στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής η οποία είναι διαιρεμένη μεταξύ χριστιανών στον πλουσιότερο νότο και των μουσουλμάνων του φτωχότερου βορρά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024