Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ αποχαιρέτησαν την Τετάρτη οι Βορειοκορεάτες

Τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ αποχαιρέτησαν την Τετάρτη οι Βορειοκορεάτες

Δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες κατέκλυσαν το πρωί της Τετάρτης τους χιονισμένους δρόμους της Πιονγιάνγκ για να αποχαιρετίσουν τον «αγαπητό ηγέτη» τους Κιμ Γιονγκ-Ιλ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή πριν μερικές ημέρες. Η τελετή της κηδείας άρχισε στο μαυσωλείο Κουμσουσάν, όπου είχε τοποθετηθεί το γυάλινο φέρετρο με τη σορό του Κιμ και λίγο αργότερα ξεκίνησε η νεκρώσιμος πομπή στους δρόμους της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας. Χιλιάδες στρατιώτες απέδωσαν τιμές, ενώ το φέρετρο είχε τοποθετηθεί πάνω σε λιμουζίνα, σκεπασμένο με τη σημαία της χώρας, και ακριβώς δίπλα περπατούσε ο νέος ηγέτης της Β.Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες κατέκλυσαν το πρωί της Τετάρτης τους χιονισμένους δρόμους της Πιονγιάνγκ για να αποχαιρετίσουν τον «αγαπητό ηγέτη» τους Κιμ Γιονγκ-Ιλ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή πριν μερικές ημέρες. Εικόνες που αναμεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα δείχνουν τους πολίτες της χώρας να θρηνούν για τον θάνατο του επί 17 χρόνια ηγέτη τους.

Η τελετή της κηδείας άρχισε στο μαυσωλείο Κουμσουσάν, όπου είχε τοποθετηθεί το γυάλινο φέρετρο με τη σορό του Κιμ και λίγο αργότερα ξεκίνησε η νεκρώσιμος πομπή στους δρόμους της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας.

Οι πρώτες εικόνες έδειξαν μία μαύρη λιμουζίνα η οποία προηγείτο της πομπής και μετέφερε ένα τεράστιο πορτρέτο του αποθανόντος ισχυρού άνδρα της Βορείου Κορέας να περνά μπροστά από δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς, που υποκλίνονταν σε ένδειξη σεβασμού.

Πίσω από το αυτοκίνητο ακολουθούσε άλλη λιμουζίνα που μετέφερε μία μεγάλη άσπρη ανθοδέσμη και στη συνέχεια η λιμουζίνα που μετέφερε το φέρετρο, σκεπασμένο με τη σημαία της χώρας. Δεξιά της λιμουζίνας περπατούσε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα παραμένει υπό την ηγεσία της δυναστείας των Κιμ. Περπατώντας με σκυφτό το κεφάλι, ο 29χρονος Κιμ Γιονγκ-Ουν ύψωσε κάποια στιγμή το δεξί του χέρι για να χαιρετίσει το πλήθος.

Μεταξύ των αξιωματούχων που τον συνόδευαν λίγα βήματα πίσω, ο Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ, θείος του Κιμ Γιονγκ-Ουν και αντιπρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, ο οποίος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νέα εποχή που ξεκινά στη διπλωματικά απομονωμένη χώρα.

Μαζί τους ακολουθούσαν αξιωματούχοι του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας.

Αριστερά του αυτοκινήτου που μετέφερε το φέρετρο πορεύονταν ένστολα μέλη της ηγεσίας των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους ο αρχηγός του ενικού επιτελείου Ρι Γιονγκ-Χο και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Κιμ Γιονγκ-Τσουν.

Στρατιωτική ορχήστρα ακολουθούσε την πομπή μέσα από τους χιονισμένους δρόμους της Πιονγιάνγκ, ενώ ακολουθούσε σειρά μαύρων και λευκών αυτοκινήτων αξιωματούχων του καθεστώτος.

«Είναι η μεγαλύτερη απώλεια για το κόμμα και τη χώρα μας» σχολίασε ο παρουσιαστής της τηλεόρασης με πνιγμένη από τη λύπη φωνή. Η βορειοκορεατική τηλεόραση μετέδωσε πλήθος εικόνων με πολίτες που έκλαιγαν, με σφιγμένες τις γροθιές, πεσμένοι στα γόνατα.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της χώρα το 1994, μετά το θάνατο του πατέρα του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 17 Δεκεμβρίου σε ηλικία 69 ετών. Σχεδόν άμεσα, ο νεαρός Κιμ Γιονγκ-Ουν ανακηρύχθηκε «ανώτατος ηγέτης» του κόμματος, του κράτους και του στρατού.

Η πολιτική κατάσταση στην Πιονγιάνγκ φαίνεται σταθερή, όμως η περίοδος πολιτικής μετάβασης δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, επικρατεί ανησυχία εάν ο νεαρός και άπειρος 29χρονος γιος του θα μπορέσει να ηγηθεί και προς ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει την «πυρηνική» Βόρειο Κορέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024