Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτραχύνεται η κατάσταση στη Συρία μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας

Εκτραχύνεται η κατάσταση στη Συρία μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας

Την περιδίνηση της Συρίας σε βιαιότερη φάση της εμφύλιας διαμάχης σηματοδοτούν οι δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στη Δαμασκό που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 44 άτομα την Παρασκευή. Το καθεστώς επιρρίπτει την ευθύνη σε «τρομοκράτες της Αλ Κάιντα» και η αντιπολίτευση υπαινίσσεται πως πρόκειται για προβοκάτσια. Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναφέρει πως θα στείλει ομάδα περίπου 50 παρατηρητών στη Συρία τη Δευτέρα, που θα ενισχύσει την μικρή αποστολή που βρίσκεται ήδη στη χώρα για να διαπιστώσει εάν η Δαμασκός τηρεί τη συμφωνία για λήξη της σύγκρουσης.

Την περιδίνηση της Συρίας σε βιαιότερη φάση της εμφύλιας διαμάχης σηματοδοτούν οι δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στη Δαμασκό που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 44 άτομα την Παρασκευή, με το καθεστώς να επιρρίπτει την ευθύνη σε «τρομοκράτες της Αλ Κάιντα» και την αντιπολίτευση να υπαινίσσεται πως πρόκειται για προβοκάτσια.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναφέρει πως πρόκειται να στείλει ομάδα περίπου πενήντα παρατηρητών στη Συρία τη Δευτέρα, που θα ενισχύσει την μικρή ομάδα που βρίσκεται ήδη στη χώρα για να διαπιστώσει εάν η Δαμασκός τηρεί τη συμφωνία για λήξη της σύγκρουσης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας ανέφερε σε τηλεοπτική ενημέρωση πως υπεύθυνη για τις επιθέσεις είναι η Αλ Κάιντα, κάνοντας λόγο για 44 νεκρούς και 106 τραυματίες.

Από την πλευρά του όμως, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, βασικό κίνημα της αντιπολίτευσης της Συρίας, αποδίδει στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «την άμεση ευθύνη» για τις δύο επιθέσεις.

«Το συριακό καθεστώς και μόνο αυτό, φέρει την αποκλειστική άμεση ευθύνη για τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις» αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας πως το καθεστώς «θέλησε να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους παρατηρητές (του Αραβικού Συνδέσμου) να μην πλησιάσουν τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας».

«Έχουμε πολλές υποψίες ότι αυτό έχει ενορχηστρωθεί από το ίδιο το καθεστώς» δήλωσε η Μπάσμα Καντμάνι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου, υποστηρίζοντας πως το καθεστώς θέλει να αποδείξει στον Αραβικό Σύνδεσμο πως η χώρα είναι θύμα τυφλής βίας και γι’ αυτό είναι «προετοιμασμένο να σπείρει το χάος ακόμη και στην ίδια την πρωτεύουσα».

Η καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα ήταν άμεση: Η Ουάσινγκτον ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τρομοκρατικές πράξεις οποιουδήποτε είδους», σημειώνοντας πως δεν πρέπει να εμποδιστεί το έργο του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ Μόσχα χαρακτήρισε «βάρβαρη πράξη» τις επιθέσεις, με στόχο να «υποδαυλίσουν τις συγκρούσεις στη Συρία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024