Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Συρία οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου ενώ συνεχίζεται η αιματοχυσία

Στη Συρία οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου ενώ συνεχίζεται η αιματοχυσία

Η πρώτη ομάδα του Αραβικού Συνδέσμου η οποία πρόκειται να ετοιμάσει την άφιξη των παρατηρητών του Συνδέσμου για την υλοποίηση του σχεδίου ειρήνευσης έφτασε την Πέμπτη στη Συρία. Εντωμεταξύ, το δικό της απολογισμό των ταραχών από τον περασμένο Μάρτιο έδωσε η Συρία μιλώντας για 2.000 στρατιώτες και αστυνομικούς. Σε 6.200 θύματα ανεβάζει ανεξάρτητη οργάνωση το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Η πρώτη ομάδα του Αραβικού Συνδέσμου η οποία πρόκειται να ετοιμάσει την άφιξη των παρατηρητών του Συνδέσμου για την υλοποίηση του σχεδίου ειρήνευσης έφτασε την Πέμπτη στη Συρία.

Η κυρίως ομάδα των παρατηρητών με περίπου 150 μέλη πρόκειται να φτάσει στο τέλος του μήνα, είπε μέλος της ομάδας στο Reuters, σε περίπτωση φυσικά που τα πράγματα εξελιχτούν ομαλά.

Η Συρία συμφώνησε μετά από μακρές συνομιλίες και διευθετήσεις να δεχτεί στο έδαφος της τους παρατηρητές και το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τερματισμό της ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο η Δαμασκός οφείλει να αποσύρει τα στρατεύματα της από τις αστικές περιοχές (αρκετές πόλεις κέντρα της αντίστασης είναι πολιορκημένες από το στρατό που τις σφυροκοπά ανηλεώς), να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να αρχίσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση, μία εξαγγελία του Μπασάρ αλ Άσαντ που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί ουσιαστικά.

Ο Σύνδεσμος προχώρησε πάντως σε κυρώσεις κατά της Συρίας που είναι πια απομονωμένη διπλωματικά από τους περισσότερους (πρώην πλέον) φίλους και συμμάχους.

Την Πέμπτη, σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι –οι 12 ήταν άμαχοι– ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) που εδρεύει εκτός της χώρας.

Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν στη Χομς όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με βαριά πολυβόλα. Άλλοι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στο χωριό Χιτς, στην περιοχή της Ιντλίμπ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία και ένας σκοτώθηκε στη Ντεράα.

Ακόμη τέσσερις στρατιώτες και δύο λιποτάκτες σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις κοντά σε οδόφραγμα στη συνοικία Μπάμπα Άμρο της Χομς και άλλος ένας στρατιώτης στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εντωμεταξύ, σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Συρία ανέφερε σε επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι από τον περασμένο Μάρτιο οπότε άρχισε η αντικαθεστωτική εξέγερση έχουν σκοτωθεί 2.000 στρατιώτες και αστυνομικοί. Η κυβέρνηση αποδίδει τις διαδηλώσεις και τις ταραχές σε ξένο δάκτυλο και ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που καθοδηγούνται από το εξωτερικό.

Εκτιμήσεις για 6.000 νεκρούς

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 5.000 από το Μάρτιο, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

Παραταύτα, η οργάνωση Avaaz που εδρεύει στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι έχει συλλέξει αποδείξεις που κάνουν λόγο για 6.237 θανάτους πολιτών και στρατιωτών από τον περασμένο Μάρτιο.

Από αυτούς, οι 617 πέθαναν από βασανιστήρια ενώ τουλάχιστον 400 θύματα ήταν παιδιά.

Από τον Μάρτιο οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει τουλάχιστον 69.000 ανθρώπους αλλά οι 32.000 από αυτούς έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι λέει η οργάνωση.

Η Avaaz υπολογίζει ακόμα ότι 917 από τα θύματα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις του τακτικού στρατού με λιποτάκτες.

Ο κάθε θάνατος προτού καταγραφεί επιβεβαιώνεται από τρία άτομα στα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένας συγγενής του νεκρού και ο κληρικός που τέλεσε την κηδεία. Με βάση τους υπολογισμούς της Avaaz, το 40% των θυμάτων προέρχονται από την πόλη Χομς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024