Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ανεξάρτητη και κυρίαρχη Παλαιστίνη αναγνωρίζει η Ισλανδία

Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που προχωρά στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα προ του 1967. Το Κοινοβούλιο της σκανδιναβικής χώρας υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα λίγες ημέρες αφότου υψώθηκε η παλαιστινιακή σημαία στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Η κατάκτηση έδρας στον επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ ήλθε ως πρώτη νίκη στο διπλωματικό αγώνα των Παλαιστινίων για αναγνώριση που συνεχίζεται τώρα στο διαιρεμένο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που προχωρά στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα προ του 1967. Το Κοινοβούλιο της σκανδιναβικής χώρας υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα λίγες ημέρες αφότου υψώθηκε η παλαιστινιακή σημαία στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Η κατάκτηση έδρας στον επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών ήλθε ως πρώτη νίκη στο διπλωματικό αγώνα των Παλαιστινίων για αναγνώριση, που συνεχίζεται τώρα στο διαιρεμένο Συμβούλιο Ασφαλείας -όπου θεωρείται δεδομένη η άσκηση βέτο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ισλανδικό Κοινοβούλιο αναφέρει στο δικτυακό του τόπο ότι υιοθέτησε ψήφισμα με 38 ψήφους υπέρ σε σύνολο 68 για την αναγνώριση της Παλαιστίνης «ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος», στη βάση των συνόρων προ του πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967.

«Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που προχωρά σε αυτό το βήμα» δήλωσε ο Ισλανδός υπουργός Εξωτερικών Οσούρ Σκαρφέντινσον στη δημόσια τηλεόραση, επισημαίνοντας ότι η ψηφοφορία τον εξουσιοδοτεί να προβεί σε επίσημη διακήρυξη εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά προτού το πράξει θα διαβουλευτεί με τους Σκανδιναβούς εταίρους του.

Το ψήφισμα που συμπίπτει με την ημέρα του ΟΗΕ για Αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό, αναγνωρίζει το Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ως τη νόμιμη αρχή για ένα παλαιστινιακό κράτος, και καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία, επίσημαίνει σχετικά ο Guardian.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024