Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για δύο «Ευρώπες» μιλά ο Νικολά Σαρκοζί μετά το βρετανικό βέτο

Για δύο «Ευρώπες» μιλά ο Νικολά Σαρκοζί μετά το βρετανικό βέτο

Υπάρχουν πλέον ξεκάθαρα «δύο Ευρώπες» δηλώνει ο Νικολά Σαρκοζί στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως η μία Ευρώπη «επιθυμεί περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και δημοσιονομικούς κανόνες, και η άλλη είναι προσκολλημένη μόνο στη λογική της ενιαίας αγοράς». Λέει ότι καταβλήθηκε εκ μέρους του ιδίου και της Άνγκελα Μέρκελ κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η συναίνεση του Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες, και υπεραμύνεται παράλληλα της στρατηγικής συνεργασίας και συμβιβασμού με την Γερμανίδα καγκελάριο εγκωμιάζοντας τον «πραγματισμό» και την «ευφυΐα» της.

Υπάρχουν πλέον ξεκάθαρα «δύο Ευρώπες» δηλώνει ο Νικολά Σαρκοζί στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως η μία Ευρώπη «επιθυμεί περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και δημοσιονομικούς κανόνες, και η άλλη είναι προσκολλημένη μόνο στη λογική της ενιαίας αγοράς».

«Λυπούμαστε για τη στάση της Βρετανίας» δηλώνουν την ίδια στιγμή οι Φρανσουά Μπαρουέν και Αλέν Ζιπέ μιλώντας για απομόνωση του Λονδίνου, ενώ ο πρόεδρος της γαλλικής Ρυθμιστικής Αρχής χαρακτηρίζει τους Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον την «πιο ανόητη παράταξη στον κόσμο».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Μοnde ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει ότι ο ίδιος και η Άνγκελα Μέρκελ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να συνταχθεί μαζί τους στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής συνεργασίας και συμβιβασμού με την καγκελάριο της Γερμανίας, εγκωμιάζοντας τον «πραγματισμό» και την «ευφυΐα» της Άνγκελα Μέρκελ.

Σημείωσε, όμως, πως η σημασία αυτής τη συμφωνίας με τη Γερμανία δεν σημαίνει πως η Γαλλία δεν μπορεί να συνεργάζεται με τη Βρετανία. Ανέφερε πως ο Κάμερον ήταν «θαρραλέος» σχετικά με τη Λιβύη, και Βρετανία-Γαλλία μοιράζονται κοινή δέσμευση σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και την αμυντική συνεργασία.

Ο Σαρκοζί επισήμανε πως η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για στενότερη δημοσιονομική ένωση σηματοδοτεί «τη γέννηση μίας διαφορετικής Ευρώπης […] στην οποία οι λέξεις-κλειδιά θα είναι σύγκλιση οικονομιών, δημοσιονομικών κανόνων και φορολογίας».

Υπογραμμίζει πως η επεξεργασία των νομικών πτυχών της νέας συμφωνίας θα έχει ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών, και στόχος είναι το έγγραφο με τις προτεινόμενες αλλαγές της ευρωπαϊκής Συνθήκης να είναι έτοιμο μέχρι το Μάρτιο.

Επισημαίνει επίσης πως το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ αναλαμβάνουν την οικονομική διακυβέρνηση «σηματοδοτεί μια αδιαμφισβήτητη δημοκρατική πρόοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση όταν όλα ήταν οργανωμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Αναφέρει ακόμη πως ενδεχόμενη απώλεια της άριστης αξιολόγησης του ΑΑΑ στην πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα προσέθετε βάρος στις δυσκολίες της Γαλλίας, αλλά δεν θα ήταν ανυπέρβλητη και εάν οι οίκοι αξιολόγησης προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση η γαλλική κυβέρνηση θα χειριστεί την κατάσταση ψύχραιμα.

Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Τρίτης και αποσπάσματα αναρτήθηκαν τη Δευτέρα στο δικτυακό τόπο του Monde.

«Λυπούμαστε για τη βρετανική στάση» δηλώνουν Μπαρουέν-Ζιπέ

H Γαλλία εκφράζει «λύπη» για τη βρετανικό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής επί της αλλαγής της Συνθήκης της Λισαβόνας, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα για τους «27» αν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε συνταχθεί μαζί τους.

«Θα ήταν προτιμότερο αν η Βρετανία είχε ακολουθήσει αυτό το ιστορικό κίνημα. Λυπούμαστε για την απόφασή της. Είναι κρίμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν στον τηλεοπτικό σταθμό BFM την Κυριακή.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι το Λονδίνο «απομονώθηκε», αλλά ότι επί χρόνια η Βρετανία έβλεπε πάντα την Ευρώπη μόνο ως μία κοινή αγορά.

«Είναι λυπηρό, θα θέλαμε [η συμφωνία] να έχει υπογραφεί και από τους ’27’. Για τη Βρετανία η Ευρώπη είναι μία αγορά, αλλά για εμάς είναι κάτι παραπάνω. Είναι οικονομική και νομισματική αλληλεγγύη και δημοσιονομική αλληλεγγύη αύριο» δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI.

«Τόρις, η πιο ανόητη παράταξη στον κόσμο»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέδειξε ότι η δεξιά παράταξη στη Βρετανία είναι η πιο ανόητη στον κόσμο, αρνούμενος να συμφωνήσει σε μία νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη υποκύπτοντας σε πιέσεις οικονομικών λόμπι, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της γαλλικής Ρυθμιστικής Αρχής Ζαν Πιερ Ζουγιέ.

«Επί μακρόν λεγόταν ότι η γαλλική δεξιά ήταν η πιο ανόητη» δήλωσε ο Ζουγιέ σε συνέντευξή του στο γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο France Inter.

«Νομίζω ότι η αγγλική δεξιά έδειξε ότι είναι ικανή να γίνει η πιο ανόητη στον κόσμο, υπηρετώντας αμιγώς οικονομικά συμφέροντα και όχι το εθνικό της συμφέρον. Αυτό είναι λυπηρό γιατί χρειαζόμαστε τους Βρετανούς φίλους μας στην Ευρώπη» ανέφερε.

Η άρνηση του Κάμερον να υπογράψει την Συνθήκη που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή ήταν ένα «σπάνιο παράδειγμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπου τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού τομέα υπερισχύουν των ευρύτερων βρετανικών συμφερόντων, είπε ο Ζουγιέ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής συνεργάτης του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και πρόεδρος της Αρχής Κεφαλαιαγοράς.

Μάλιστα, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, είπε ο Ζουγιέ, δεδομένου ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Βρετανοί εργαζόμενοι διαδήλωσαν πρόσφατα κατά των μέτρων λιτότητας σε μία χώρα με δημόσιο έλλειμμα 8% του ΑΕΠ και χρέος 80% του ΑΕΠ, αλλά αυξήσεις φέτος για τους τραπεζίτες, κατά μέσον όρο, ύψους 49%.

«Μπλερ και Μπράουν δεν θα είχαν διαπράξει τέτοιο λάθος στις διαπραγματεύσεις» είπε ο Ζουγιέ, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος του υποψήφιου των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024