Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστρέφει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία, αποχώρηση Άσαντ ζητά η Κλίντον

Επιστρέφει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία, αποχώρηση Άσαντ ζητά η Κλίντον

Στην απομάκρυνση του πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία σαν το πρώτο βήμα για να γίνει η Συρία ευνομούμενη χώρα, επέμεινε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, μετά από συνάντηση στην Ελβετία με παράγοντες της συριακής αντιπολίτευσης στην Ελβετία. Παράλληλα επιστρέφει στη Δαμασκό ο πρεσβευτής των ΗΠΑ μετά από απουσία εβδομάδων λόγω απειλών κατά ασφάλειας τους. Στο εσωτερικό, χωρίς τέλος η αιματοχυσία στην πολιορκούμενη Χομς, δεκάδες οι νεκροί των τελευταίων ημερών.

Στην απομάκρυνση του πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία σαν το πρώτο βήμα για να γίνει η Συρία ευνομούμενη χώρα, επέμεινε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

«Η μετάβαση της Συρίας στην δημοκρατία σημαίνει κάτι περισσότερο από το να αποχωρήσει ο Άσαντ», υπογράμμισε η Κλίντον και διευκρίνισε ότι πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα όλων των Σύρων «ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης, εθνικότητας ή φύλου».

Οι μειονότητες, είπε, ακόμη, πρέπει να έχουν διαβεβαιώσεις ότι θα ζουν σε καλύτερη κατάσταση «σε καθεστώς ανοχής και ελευθερίας».

Οι δηλώσεις έγιναν πριν από τη συνάντηση που είχε με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης στην Ελβετία.

Εντωμεταξύ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία, Ρομπερτ Φόρντ, πρόκειται να επιστρέψει στη Δαμασκό την Τρίτη μετά από απουσία έξι εβδομάδων, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος. Είχε αποχωρήσει λόγω απειλών κατά της ασφάλειάς του.

Παρά την κλιμάκωση της ρητορικής κατά της Συρίας και τις εκκλήσεις για άμεση αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, οι ΗΠΑ δεν έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Συρία.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, συνεχίζονται οι φονικές συγκρούσεις στην πολιορκούμενη Χομς όπου μόνο τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί περίπου 50 άνθρωποι από τα πυρά του στρατού.

Δεκάδες πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, πολλοί δολοφονήθηκαν αφού έπεσαν θύματα απαγωγής από στρατιώτες, καταγγέλλουν ακτιβιστές.

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν άρχισε η αντικαθεστωτική εξέγερση, σκοτώθηκαν 4.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους άμαχοι, και η χώρα είναι για τα καλά πλέον μέσα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου καθώς, πέρα από τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, αναπτύσσεται ένα διογκούμενο ένοπλο κίνημα.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, η Συρία παραδέχτηκε ότι κατάφερε να εμποδίσει 35 «ένοπλους τρομοκράτες» οι οποίοι προσπάθησαν να μπουν στη χώρα από τα σύνορα με την Τουρκία. Πολλοί τραυματίστηκαν, μεταδόθηκε ακόμα, ενώ η ομάδα επέστρεψε σε τουρκικό έδαφος.

Η Τουρκία παρέχει ενεργή στήριξη σε ένοπλες και μη αντικαθεστωτικές ομάδες στη Συρία που, με τη σειρά τους, δρουν από το τουρκικό έδαφος. Φιλοξενεί ακόμη χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφυγαν στο έδαφός της από τη Συρία για να αποφύγουν την αιματοχυσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024