Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αναπόφευκτες οι απώλειες» λέει ο Πούτιν και προειδοποιεί με καταστολή

«Αναπόφευκτες οι απώλειες» λέει ο Πούτιν και προειδοποιεί με καταστολή

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη μεγαλύτερη εκλογική αποτυχία που υπέστη στα 12 χρόνια της παντοδυναμίας του στη Ρωσία, λέγοντας ότι «οι απώλειες είναι αναπόφευκτες για κάθε κόμμα εξουσίας». Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής παίρνουν θέσεις στη Μόσχα εν όψει νέας διαδήλωσης που προγραμματίζεται το απόγευμα της Τρίτης «για μία Ρωσία χωρίς τον Πούτιν». Η συγκέντρωση της Δευτέρας ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και η κυβέρνηση «απάντησε» με 300 συλλήψεις.

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη μεγαλύτερη εκλογική αποτυχία που υπέστη στα 12 χρόνια της παντοδυναμίας του στη Ρωσία, λέγοντας ότι «οι απώλειες είναι αναπόφευκτες για κάθε κόμμα εξουσίας». Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής παίρνουν θέσεις στη Μόσχα εν όψει νέας διαδήλωσης που προγραμματίζεται το απόγευμα της Τρίτης «για μία Ρωσία χωρίς τον Πούτιν».

Στους δρόμους της Μόσχας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών με τους πολίτες να καταγγέλλουν νοθεία στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών και να ζητούν την «έξοδο» του Πούτιν.

Οι Αρχές προχώρησαν σε 300 συλλήψεις, περνώντας χειροπέδες και στον Αλεξέι Ναβάνι, σφοδρό επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν και εκ των ηγετικών μορφών στο κίνημα κατά της διαφθοράς. Άλλες 120 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε ανάλογη διαδήλωση στην Αγία Πετρούπολη.

Υποστηρικτές του Πούτιν «απάντησαν» το πρωί της Τρίτης με αντι-διαδήλωση κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.

Έχοντας δει την πλειοψηφία της Ενωμένης Ρωσίας στη Δούμα να συρρικνώνεται δραματικά, ο Πούτιν αντέδρασε την Τρίτη χαρακτηρίζοντας από τη μία «αναπόφευκτες τις απώλειες για κάθε κόμμα εξουσίας», και υποσχόμενος παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

«Ναι υπήρξαν απώλειες, αλλά ήταν αναπόφευκτες. Είναι αναπόφευκτες για κάθε πολιτική δύναμη, ιδίως για εκείνη που σηκώνει το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση της χώρας»» είπε την Τρίτη, επιμένοντας ότι η Ενωμένη Ρωσία έχει διατηρήσει μία «σταθερή πλειοψηφία».

Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να σεβαστεί την απαίτηση του λαού για εκσυγχρονισμό, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός μιλώντας σε μέλη της Ενωμένης Ρωσίας, και προσέθεσε πως «θα υπάρξει σημαντική ανανέωση των προσώπων της κυβέρνησης».

Και ενώ υπόσχεται αλλαγές (όχι άμεσες, αλλά μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου), τους δρόμους της Μόσχας έχουν κατακλύσει δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας για να εμποδίσουν νέα αντικυβερνητική διαδήλωση που έχει εξαγγελθεί για το απόγευμα της Τρίτης.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε πως η αστυνομία θα εμποδίσει τη διεξαγωγή διαδηλώσεων χωρίς επίσημη έγκριση. «Οι ενέργειες εκείνων που διαδηλώνουν χωρίς έγκριση πρέπει να σταματήσουν με τον κατάλληλο τρόπο» δήλωσε.

Η αστυνομία εξέδωσε ταυτόχρονα ανακοίνωση, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί «προκλήσεις».

Στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας συγκέντρωσε ποσοστό 49,5% και η πλειοψηφία του είναι πλέον οριακή. Αποσπά 238 έδρες σε σύνολο 450 εδρών της Δούμας (Κάτω Βουλής).

Το κυβερνών κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει 77 έδρες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, όπου διέθετε την πολύτιμη πλειοψηφία των δύο τρίτων που επέτρεπε την προώθηση αλλαγών στο Σύνταγμα.

Κοινή διαπίστωση της κεντρικής διεθνούς αποστολής παρατηρητών στη Ρωσία είναι ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από παρατυπίες και παραπλάνηση των ψηφοφόρων έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία υπέρ της Ενωμένης Ρωσίας χωρίς πολιτικό ανταγωνισμό και ισότητα.

Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί στη Ρωσία καταγγέλλουν νοθεία και οι τους επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επέκρινε τη διεξαγωγή των εκλογών, τονίζοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρατυπίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024