Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Κάτω ο Πούτιν» φώναξαν χιλιάδες Ρώσοι πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για εκλογική νοθεία

«Κάτω ο Πούτιν» φώναξαν χιλιάδες Ρώσοι πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για εκλογική νοθεία

Μία ημέρα μετά τα αναπάντεχα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, όπου το κόμμα του πρωθυπουργού και μελλοντικού προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχασε περίπου 15 μονάδες, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη σε διαδήλωση  εναντίον του καταγγέλλοντας ότι αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών. Σύνθημα των διαδηλωτών ήταν: «Κάτω ο Πούτιν». Περισσότερα από 400 άτομα συνέλαβαν οι ρωσικές Αρχές.

Μία ημέρα μετά τα αναπάντεχα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, όπου το κόμμα του πρωθυπουργού και μελλοντικού προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχασε περίπου 15 μονάδες, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη σε διαδήλωση εναντίον του καταγγέλλοντας ότι αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτών ήταν: «Κάτω ο Πούτιν», «Επανάσταση» και «Η Ρωσία χωρίς τον Πούτιν». Περισσότερα από 300 άτομα συνέλαβαν οι ρωσικές Αρχές στη Μόσχα και περίπου 100 στην Αγία Πετρούπολη.

Η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 5-10 χιλιάδες ανθρώπους, αναφέρει το Associated Press.

Μικρή ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε προς τα γραφεία της Κεντρικής εκλογικής Επιτροπής αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία που προχώρησε και σε πολλές δεκάδες προσαγωγές και στις δύο πόλεις.

Ακόμη, μερικές εκατοντάδες μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας και αυτοί την εκλογική διαδικασία.

«Πρόκειται για ένα κόμμα απατεώνων και ληστών» δήλωσε ο αντικυβερνητικός μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, ένας από αυτούς που συνελήφθησαν στη Μόσχα.

Μόνο επτά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές καθώς άλλα –μεταξύ τους το κόμμα του πολέμιου του Πούτιν, Μπόρις Νεμτσόφ– δεν έγιναν δεκτά για διάφορους λόγους και με διάφορες προφάσεις.

Στην πράξη η υποχώρηση στα ποσοστά δεν θα επηρεάσει δραστικά τους συσχετισμούς στη Δούμα αλλά η πτώση τα ποσοστά έχει συμβολική σημασία καθώς κατέδειξε την δυσαρέσκεια έναντι του πρωθυπουργού που κυριαρχεί για περισσότερα από δέκα χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας και έχει οικοδομήσει το προσωπικό του σύστημα εξουσίας.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε τρεις μήνες, ο Πούτιν μάλλον δεν κινδυνεύει να τις χάσει και να επιστρέψει στην εξουσία αλλά η ενίσχυση των ποσοστών της φαίνεται ότι θα ενδυναμώσει την αντιπολίτευση, η οποία για χρόνια καταγγέλλει ότι η κεντρική εξουσία την υπονομεύει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024