Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας μπορεί να προσφύγει ο Τζούλιαν Ασάνζ

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας μπορεί να προσφύγει ο Τζούλιαν Ασάνζ

Το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας κέρδισε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, παρατείνοντας τη μάχη του κατά της έκδοσης στη Σουηδία, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις -τις οποίες καταγγέλλει ως πολιτικά υποκινούμενες. «Η μακρά μάχη για δικαιοσύνη συνεχίζεται» δήλωσε εν μέσω υποστηρικτών του ο Τζούλιαν Ασάνζ, έχοντας αποφύγει στην παρούσα φάση τον κίνδυνο άμεσης έκδοσης.

Το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας κέρδισε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, παρατείνοντας τη μάχη του κατά της έκδοσης στη Σουηδία, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.

Πλέον η υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ έχει 14 ημέρες για να ασκήσει και τυπικά έφεση, και αυτό σημαίνει ότι η παραμονή του στη Βρετανία θα παραταθεί έως ότου εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο το αίτημα.

Το δικαίωμα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) αναγνώρισε τη Δευτέρα στον ιδρυτή του WikiLeaks το Ανώτερο Δικαστήριο της Βρετανίας (High Court) -ενώπιον του οποίου είχε χάσει τον περασμένο μήνα τη μάχη κατά της έκδοσης.

Η δικαστική απόφαση που επιτρέπει την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο συνιστά νίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς εάν το αίτημα είχε απορριφθεί θα έπρεπε αναγκαστικά να εκδοθεί στη Σουηδία.

Οι συνήγοροί του επικαλέστηκαν ζήτημα δημόσιου συμφέροντος για την υπόθεση και παραπομπή της υπόθεσης σε ανώτατο δικαστήριο.

Ο Ασάνζ είχε φυλακιστεί για εννέα ημέρες μετά τη σύλληψή του. Απελευθερώθηκε με εγγύηση μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2010 και έκτοτε ζει σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι ενός εύπορου υποστηρικτή του WikiLeaks στην ανατολική Αγγλία.

Ο ιδρυτής του δικτυακού τόπου που δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν πολιτικά κίνητρα.

Το 2010 ο WikiLeaks είχε δημοσιεύσει 391.832 διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ και 77.000 διαβαθμισμένα επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και 250.000 τηλεγραφήματα ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 270 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024