Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμφύλιος πόλεμος στη Συρία - Ξεπερνούν τους 4.000 οι νεκροί

Εμφύλιος πόλεμος στη Συρία – Ξεπερνούν τους 4.000 οι νεκροί

Η Συρία βρίσκεται πλέον σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου με τους νεκρούς της άγριας καταστολής να ξεπερνούν κατά πολύ τις 4.000 και αυξανόμενο αριθμό λιποτακτών να παίρνουν τα όπλα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το κεντρικό μέτωπο της συριακής αντιπολίτευσης συμφώνησε να συντονίσει τη δράση του με τους αποστάτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) κατόπιν συνάντησης στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, ΕΕ και ΗΠΑ επέβαλαν μετά τον Αραβικό Σύνδεσμο πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ.

Η Συρία βρίσκεται πλέον σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου με τους νεκρούς της άγριας καταστολής να ξεπερνούν κατά πολύ τις 4.000 και αυξανόμενο αριθμό λιποτακτών να παίρνουν τα όπλα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα Ηνωμένα Έθνη. Το κεντρικό μέτωπο της συριακής αντιπολίτευσης συμφώνησε να συντονίσει τη δράση του με τους αποστάτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) κατόπιν συνάντησης στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ανακοίνωσε την Πέμπτη από τη Γενεύη ότι βάσει των εκτιμήσεων οι νεκροί ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τους 4.000 στους εννέα μήνες που μετρά η εξέγερση κατά του καθεστώτος, και η κατάσταση στη Συρία μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως εμφύλιος πόλεμος.

«Είχα δηλώσει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν όλο και περισσότεροι λιποτάκτες απειλώντας να πάρουν τα όπλα -το είπα αυτό τον Αύγουστο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας- θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος. Έτσι χαρακτηρίζω την κατάσταση αυτή τη στιγμή» δήλωσε η Ναβί Πιλάι.

Η ίδια ανέφερε από τη Γενεύη ότι στοιχεία που ανακύπτουν επιβεβαιώνουν τη στάση της ότι η ηγεσία της Συρίας πρέπει να διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την ίδια στιγμή ήλθε η είδηση ότι το κεντρικό μπλοκ της συριακής αντιπολίτευσης και αποστάτες του στρατού συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία.

Αναλυτές είχαν επισημάνει πως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), που έχει συγκροτηθεί από στρατιώτες που εγκατέλειψαν το καθεστώς, συνιστούσε δίλημμα για την αντιπολίτευσης, η οποία καλεί σε μη βίαιες μεθόδους.

Άλλοι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη και εννέα τραυματίσθηκαν, οι πέντε από τους οποίους σοβαρά, από τις συριακές δυνάμεις της τάξης που προχώρησαν σε έρευνες στην περιοχή της Χάμα (κεντρική Συρία), όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νέες κυρώσεις από ΕΕ-ΗΠΑ

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των Βρυξελλών να σκληρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, βάζοντας στόχο κυρίως το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Η ΕΕ προσθέτει επίσης 11 νέες εταιρείες και 12 πρόσωπα στον κατάλογο των οντοτήτων και των προσώπων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει» και στα οποία έχει απαγορευθεί η χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα).

Ο κατάλογος των ονομάτων θα γίνει γνωστός την Παρασκευή. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συριακή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία General Petroleum Corporation (GPC) θα είναι μεταξύ των στόχων των κυρώσεων.

Η πρώτη αντίδραση που ήλθε εκ μέρους της Συρίας είναι ότι αναστέλλει την ένταξή της στην Ένωση για τη Μεσόγειο (UPM), η οποία δημιουργήθηκε το 2008 κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Η Συρία αναστέλλει την ένταξή της στην Ένωση για τη Μεσόγειο σε απάντηση για τα ευρωπαϊκά μέτρα που ελήφθησαν εναντίον της» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού ανακοινώθηκαν και από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο δύο αξιωματούχοι (ο ένας εκ των οποίων φέρεται να είναι θείος του Μπσαάρ αλ-Άσαντ) και δύο εταιρείες που στηρίζουν το συριακό καθεστώς.

Εν τω μεταξύ, το Κουβέιτ κάλεσε τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη Συρία «για λόγους ασφαλείας», ανακοινώθηκε από το κουβεϊτιανό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για την τέταρτη μοναρχία του Κόλπου, μετά τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, που ζητάει από τους πολίτες να φύγουν από τη Συρία.

Την ίδια στιγμή, στο Κάιρο έγινε γνωστό από τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι ο αδελφός του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, Μάχερ, και ο πάμπλουτος ξάδελφός του Ράμι Μαχλούφ είναι μεταξύ των 17 συριακών προσωπικοτήτων των οποίων οι λογαριασμοί θα παγώσουν και θα τους απαγορευθεί να ταξιδεύουν σε αραβικές χώρες.

Ο κατάλογος αυτός, τον οποίο ετοιμάζει μια ειδική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, πρόκειται να κατατεθεί το Σάββατο προς έγκριση στη διάρκεια συνόδου στην Ντόχα μιας ad hoc επιτροπής που αποτελείται από το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Ομάν και το Σουδάν, αλλά είναι ανοικτή και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα επιθυμούσε να συμμετάσχει.

Τα 17 πρόσωπα περιλαμβάνονται σ’ ένα κατάλογο συριακών προσωπικοτήτων που θα πληγούν από τις κυρώσεις που αποφασίσθηκαν το Σάββατο από τον Αραβικό Σύνδεσμο εναντίον του συριακού καθεστώτος, εξαιτίας της άρνησής του να βάλει τέλος στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024