Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη Συρία, εν μέσω της έντασης, θα βρεθεί την άνοιξη ρωσικό αεροπλανοφόρο

Στη Συρία, εν μέσω της έντασης, θα βρεθεί την άνοιξη ρωσικό αεροπλανοφόρο

Την άνοιξη του 2012 πρόκειται να αγκυροβολήσει στο συριακό λιμάνι της Ταρσού ο στολίσκος των ρωσικών πολεμικών πλοίων με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», αναφέρει η εφημερίδα «Ιζβέστια». Κατά τις δηλώσεις Ρώσων στρατιωτικών η κάθοδος του αεροπλανοφόρου και των σκαφών της συνοδείας του είχε προγραμματιστεί προ ενός έτους και δεν σχετίζεται με τα εκρηκτικά γεγονότα στη Συρία. Η Μόσχα πάντως έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε κάθε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, στα πρότυπα εκίνης της Λιβύης.

Την άνοιξη του 2012 πρόκειται να αγκυροβολήσει στο συριακό λιμάνι της Ταρσού ο στολίσκος των ρωσικών πολεμικών πλοίων με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», αναφέρει η εφημερίδα «Ιζβέστια».

Όπως δηλώνουν Ρώσοι στρατιωτικοί, η κάθοδος των ρωσικών πλοίων στη Μεσόγειο δεν σχετίζεται με την εκρηκτική στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν στο ίδιο δημοσίευμα ότι βασική αποστολή του ρωσικού στολίσκου θα είναι η ασφάλεια των ακτών της Συρίας και η αποτροπή τυχόν πολεμικής σύγκρουσης με τη συμμετοχή δυτικών κρατών.

Πάντως, ο πρώην αρχηγός του γενικού Επιτελείου του ρωσικού Στόλου, ναύαρχος Βαλεντίν Σελιβάνοφ, διέψευσε αραβικά ΜΜΕ, που είχαν μεταδώσει ότι τουλάχιστον τρία ρωσικά πλοία βρίσκονται ήδη κοντά στην Ταρσό. Κατά τον κ.Σελιβάνοφ στη ρωσική πλωτή βάση στη Συρία είχε για ένα μήνα αγκυροβολήσει η κορβέτα Σμετλίβι, που όμως ήδη έχει επιστρέψει στη βάση της στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Βετσέρνι Μούρμανσκ» το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» και το αντιτορπιλικό πλοίο «Ναύαρχος Τσαμπανιένκο» ολοκλήρωσαν μόλις προ ημερών την προετοιμασία τους για μακρά αποστολή και τις προβλεπόμενες ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, ενώ η κάθοδός τους στη Μεσόγειο είχε προγραμματιστεί προ ενός έτους και κατά τις δηλώσεις Ρώσων στρατιωτικών δεν σχετίζεται με τα γεγονότα στη Συρία.

Η ρωσική ναυτική ηγεσία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη αποστολή, όπως αποκαλύπτει και η συμμετοχή στις ασκήσεις του αρχηγού του ρωσικού Επιτελείου Ναυτικού, ναυάρχου Βλαντίμιρ Βισότσκι.

Ο στολίσκος από τη Βόρειο Θάλασσα θα ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου και θα μπει στη Μεσόγειο από το Γιβραλτάρ, ενώ με αυτόν θα ενωθεί και η κορβέτα «Λάντνι», που θα μετακινηθεί από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω Βοσπόρου και Δαρδανελίων.

Το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο, το «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», θα μεταφέρει οκτώ καταδιωκτικά Suhoi-33, άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό νέων αεροσκαφών Mig-29Κ και 2 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΚΑ-27. Έχει στο παρελθόν επισκεφθεί τη βάση στην Ταρσό, το 1995 και το 2007.

Ο πρώην αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού Επιτελείου Βίκτορ Κράφτσενκο δήλωσε στην «Ιζβέστια» ότι «η παραμονή οποιασδήποτε στρατιωτικής ισχύος, πέραν της νατοϊκής, είναι πολύ ωφέλιμη για την περιοχή αυτή, διότι δεν θα επιτρέψει την έναρξη μιας ένοπλης σύγκρουσης», αν και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για τυχόν ένοπλη αντιπαράθεση, καθώς «οι δυνάμεις των ρωσικών πλοίων δεν θα μπορούν να συγκριθούν με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του 6ου Στόλου των ΗΠΑ στη Μεσόγειο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024