Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με υποβοηθούμενη αυτοκτονία το τέλος του ιδρυτή της ιταλικής Il Manifesto

Με υποβοηθούμενη αυτοκτονία το τέλος του ιδρυτή της ιταλικής Il Manifesto

Μέσω υποβοηθούμενης αυτοκτονίας έβαλε τέλος στη ζωή του ο Λούτσιο Μάγκρι, εκ των ιδρυτών της φημισμένης εφημερίδας της ιταλικής Αριστεράς Il Manifesto και μέλος κατά το παρελθόν του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCI). Σε ηλικία 79 ετών ο Μάγκρι πέθανε με τη βοήθεια ενός γιατρού στην Ελβετία. Αποφάσισε τα πάντα με διαύγεια, από το τέλος έως την ταφή του. Σε μία επιστολή εξηγεί την επιλογή του στους συντρόφους μιας ζωής.

Με υποβοηθούμενη αυτοκτονία έβαλε τέλος στη ζωή του ο Λούτσιο Μάγκρι, εκ των ιδρυτών της φημισμένης εφημερίδας της ιταλικής Αριστεράς Il Manifesto και μέλος κατά το παρελθόν του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCI). Σε ηλικία 79 ετών ο Μάγκρι πέθανε με τη βοήθεια ενός γιατρού στην Ελβετία. Αποφάσισε τα πάντα με διαύγεια, από το τέλος έως την ταφή του.

«Αντίο, αποφάσισα να πεθάνω» λέει στην επιστολή με την οποία εξηγεί την επιλογή του στους συντρόφους μιας ζωής. Οι φίλοι επιχείρησαν να τον μεταπείσουν, όμως είχε ήδη πάρει την απόφασή του.

Πολιτικός φωτισμένος και καλλιεργημένος όπως λίγοι, άφησε ένα σημαντικό στίγμα στην ιστορία της ιταλικής Αριστεράς, γράφει στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο η Manifesto

Ο Λούτσιο Μάγκρι το είχε σκεφθεί επανειλημμένα και είχε ήδη μεταβεί δύο φορές στην Ελβετία, για να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή. Όμως το τελευταίο ταξίδι του εκεί, την Παρασκευή, ήταν και το ύστατο, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ο Λούτσιο Μάγκρι πέθανε τη Δευτέρα.

«Μια αληθινή κατάθλιψη, που ήταν αδύνατο να γιατρευτεί. Μια αργή ολίσθηση στο μαύρο εξαιτίας ενός συνδυασμού από δημόσιους και ιδιωτικούς λόγους» γράφει η Repubblica αναφερόμενη στην απόφαση του δημοσιογράφου να θέσει τέλος στη ζωή του.

«Ο προσωπικός πόνος εξαιτίας του θανάτου της γυναίκας του, της Μάρα, που ήταν το φίλτρο του με τον κόσμο, ήρθε να προστεθεί σε μια πολιτική αποτυχία η οποία ήταν προφανής και μπροστά στα μάτια όλων» συνεχίζει η εφημερίδα.

Η σύζυγος του Λούτσιο Μάγκρι πέθανε πριν από χρόνια από ένα καρκίνο, ενώ η πολιτική αποτυχία στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα είναι αυτή της άκρας αριστεράς στην Ιταλία, με την πλήρη περιθωριοποίηση των διάφορων μικρών κομμουνιστικών οργανώσεων.

«Ο Μάγκρι ήθελε να αλλάξει τον κόσμο και ο κόσμος τα τελευταία χρόνια διέψευδε αφόρητα την ουτοπία του» λέει η Repubblica.

Ο Λούτσιο Μάγκρι, ο οποίος είχε στρατευθεί στα νιάτα του στη νεολαία της Χριστιανοδημοκρατίας (DC), εντάχθηκε το 1958 στο PCI. Το 1969, με τη βοήθεια δύο άλλων νεαρών αριστερών, ίδρυσε την εφημερίδα Il Manifesto, η οποία εμφανίσθηκε ως μια κριτική φωνή στο εσωτερικό του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στο τέλος της ίδιας χρονιάς διαγράφηκε από το PCI και το 1974 ίδρυσε το Κόμμα της Προλεταριακής Ενότητας, το οποίο 10 χρόνια αργότερα θα ενταχθεί στο PCI.

Το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο Μια πιθανή ιστορία του PCI εκδόθηκε το 2009.

Η Ελβετία επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις.

Ενώ η άμεση ενεργή ευθανασία (ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με στόχο να σταματήσουν τα βάσανα κάποιου) απαγορεύεται, η έμμεση ενεργή ευθανασία (χορήγηση μιας ουσίας, οι παρενέργειες της οποίας μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της ζωής) και η παθητική ευθανασία (διακοπή της λειτουργίας ή άρνηση να τεθούν σε λειτουργία μέσα για τη διατήρηση της ζωής) δεν τιμωρούνται.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία (ο αυτόχειρας παίρνει ο ίδιος τη θανατηφόρα δόση) επιτρέπεται επίσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024