Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγγνώμη για τον ψεκασμό με σπρέι πιπεριού ζητά η Ελληνίδα πρύτανης του UC Davis

Συγγνώμη για τον ψεκασμό με σπρέι πιπεριού ζητά η Ελληνίδα πρύτανης του UC Davis

«Νιώθω απαίσια» για τον ψεκασμό με σπρέι πιπεριού από άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατά φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία, είπε η ελληνικής καταγωγής πρύτανης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, Λίντα Κατέχη, αλλά δεν προχωρά σε παραίτηση, παρά το ότι είναι και αίτημα πολλών φοιτητών.

Συγγνώμη για το περιστατικό ψεκασμού με σπρέι πιπεριού από άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατά φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία ζητά η ελληνικής καταγωγής πρύτανης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, Λίντα Κατέχη, αλλά δεν προχωρά σε παραίτηση.

Η 57χρονη πανεπιστημιακός και επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου από τα δέκα κάμπους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αντιμετωπίζει κατηγορίες για ασύμμετρες μεθόδους καταστολής κατά των φοιτητών, οι οποίοι καλούν σε μποϊκοτάζ του μαθήματός της στις 28 Νοεμβρίου, ζητώντας της να παραιτηθεί. Θεωρούν ότι εκείνη έδωσε την εντολή για την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας.

Μιλώντας σε εκατοντάδες φοιτητές τους ζήτησε συγγνώμη: «Αισθάνομαι πραγματικά απαίσια για όσα συνέβησαν την Παρασκευή. Αν εσείς αισθάνεστε ότι δεν θέλετε να είστε φοιτητές του πανεπιστημίου που είχαμε την Παρασκευή, τότε κι εγώ σας λέω ότι δεν θέλω να είμαι πρύτανης του πανεπιστημίου που είχαμε την Παρασκευή».

Έκανε μάλιστα και αναφορά στα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 στην Αθήνα, όταν η χούντα έστειλε τα τανκ για να ρίξουν την πύλη του Πολυτεχνείου. «Ήμουν εκεί και δεν θέλω να το ξεχάσω» τόνισε στους φοιτητές του Ντέιβις.

Η Κατέχη είπε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους φοιτητές τις ερχόμενες ημέρες προκειμένου «να σας ακούσω και να κερδίσω την εμπιστοσύνη σας, να κάνουμε μαζί καλύτερο το πανεπιστήμιο».

Ωστόσο, φεύγοντας από την εξέδρα, οι φοιτητές της φώναζαν «Μην ξαναγυρίσεις!».

Η Λίντα Κατέχη, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και μηχανικός υπολογιστών είναι επικεφαλής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις από το 2009. Διοικητικά αντιμετωπίζει δυσκολίες αφού φέτος οι Αρχές μείωσαν τη συνολική χρηματοδότηση του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατά 650 εκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας αύξηση των διδάκτρων.

Εμπνευσμένοι από το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ!» οι φοιτητές του UC Ντέιβις αποφάσισαν να κατασκηνώσουν στον χώρο του πανεπιστημίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος των σπουδών.

Στις 18 Νοεμβρίου η Κατέχη είπε στους φοιτητές να απομακρύνουν τις σκηνές. Όταν εκείνοι αρνήθηκαν, έδωσε εντολή στην αστυνομία του πανεπιστημίου να προχωρήσει στην απομάκρυνσή τους. Μερικοί φοιτητές σχημάτισαν μία σειρά στο πεζοδρόμιο με σκοπό να εμποδίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και τότε ένας από τους αστυνομικούς ψέκασε απρόκλητα τους ειρηνικούς διαδηλωτές με σπρέι πιπεριού – οι σχετικές φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου.

Παρότι οι υπεύθυνοι αξιωματικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και η πρύτανης διέταξε τη διενέργεια έρευνας για το βίαιο περιστατικό, οι φωνές που την καλούν να παραιτηθεί πληθαίνουν.

Ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο YouTube για το περιστατικό της αστυνομικής βίας είναι το εξής: http://www.youtube.com/watch?v=WO4406KJQMc

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024