Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ορκίστηκε η κυβέρνηση τεχνοκρατών της Ιταλίας υπό τον Μάριο Μόντι

Ορκίστηκε η κυβέρνηση τεχνοκρατών της Ιταλίας υπό τον Μάριο Μόντι

Επικεφαλής της 63ης μεταπολεμικής κυβέρνησης της Ιταλίας ορκίστηκε ο Μάριο Μόντι στο Κυρηνάλιο Μέγαρο ενώπιον του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την παρουσίαση του 11μελούς υπουργικού σχήματος που αποτελείται αποκλειστικά από τεχνοκράτες. Η νέα κυβέρνηση ζητά την Πέμπτη την ψήφο εμπιστοσύνης Γερουσίας και Βουλής διαδοχικά. Ο Μόντι αναλαμβάνει προσωπικά το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, εκφράζοντας την πεποίθηση και την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και θα ηρεμήσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Ιταλία. Η σύνθεση της κυβέρνησης...

Επικεφαλής της 63ης μεταπολεμικής κυβέρνησης της Ιταλίας ορκίστηκε ο Μάριο Μόντι ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, μετά την παρουσίαση του 11μελούς υπουργικού σχήματος που αποτελείται αποκλειστικά από τεχνοκράτες. Η νέα κυβέρνηση ζητά την Πέμπτη την ψήφο εμπιστοσύνης Γερουσίας και Βουλής διαδοχικά.

Ο Μόντι αναλαμβάνει προσωπικά το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών με την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και θα ηρεμήσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Ιταλία.

Ο νέος πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη στη Γερουσία για να εκθέσει το πρόγραμμά του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Ο Μόντι θα βρει τον καταλληλότερο τρόπο για να βγούμε από την οικονομική κρίση. Όλες μου τις ευχές, διότι η κατάσταση είναι δύσκολη» δήλωσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο το απόγευμα της Τετάρτης μετά την ορκωμοσία του Μόντι και των μελών της κυβέρνησης.

Η σύνθεση της κυβέρνησης

Το κυβερνητικό σχήμα της Ιταλίας αποτελείται από 11 υπουργούς· πέντε πρόσωπα αναλαμβάνουν υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου -πρόκειται επίσης για τεχνοκράτες.

  • Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών: Μάριο Μόντι
  • Υπουργός Εσωτερικών: Άννα Μαρία Καντσελιέρι, πρώην νομάρχης στην Μπολόνια
  • Υπουργός Εξωτερικών: Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντάγκατα, διπλωμάτης, πρώην πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες (επιστρέφει από την Ουάσινγκτον)
  • Υπουργός Δικαιοσύνης: Πάολα Σεβερίνο, δικηγόρος και υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου Luiss, που ανήκει στην Ένωση Βιομηχάνων
  • Υπουργείο Παιδείας: Φραντσέσκο Προφούμο, καθηγητής, πρώην πρόεδρος του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών
  • Υπουργός Άμυνας: ναύαρχος Τζαμπάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του ΝΑΤΟ (επιστρέφει από το Αφγανιστάν)
  • Υπουργός Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης: Κοράντο Πάσερα, έως σήμερα το πρωί διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Intesa Sanpaolo
  • Υπουργός Εργασίας: Έλσα Φορνέρο, καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Τορίνο
  • Υπουργός Πολιτισμού: Λορέντσο Ορνάγκι, πρύτανης του πανεπιστημίου Κατόλικα του Μιλάνου
  • Υπουργός Περιβάλλοντος: Κοράντο Κλίνι, χειρουργός, καθηγητής
  • Υπουργός Υγείας: Ρενάτο Μπαλντούτσι, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
  • Υπουργός Γεωργίας: Μάριο Κατάνια, δικηγόρος με ευρωπαϊκή εμπειρία

Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει γυναίκα το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιταλίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων υπουργών προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ το πιο γνωστό όνομα είναι αναμφισβήτητα εκείνο του Κοράντο Πάσερα, ενός εκ των πρωταγωνιστών της ιταλικής οικονομίας.

Ο Μόντι «κοιτά» τις αγορές

Ανακοινώνοντας το μεσημέρι της Τετάρτης τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και θα ηρεμήσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Ιταλία.

Επισήμανε ότι η απουσία πολιτικών θα βοηθήσει την κυβέρνηση να «ριζώσει» στο Κοινοβούλιο και στις πολιτικές δυνάμεις. «Οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν, άλλωστε, πλήρη επίγνωση της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα» δήλωσε.

Απέρριψε επίσης υπαινιγμό ότι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων ο διορισμός του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Intesa Sanpaolo στο υπουργείο Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης -το οποίο θα είναι ενιαίο για να επιτευχθεί ουσιαστικότερο αποτέλεσμα.

Ο Μάριο Μόντι υπογράμμισε ακόμη ότι η παρουσία τριών γυναικών σε υπουργεία-κλειδιά θα είναι βασικής σημασίας για την επιτυχία της κυβέρνησης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μόντι απηύθυνε «εγκάρδιο χαιρετισμό» στον προκάτοχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «με σεβασμό και προσοχή στο έργο που έφερε σε πέρας».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Tζόρτζιο Ναπολιτάνο για την τιμή που του περιποιεί με την επιλογή του και την ουσιαστική στήριξη που του προσέφερε όλες αυτές τις ημέρες.

«Η σταθερότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από την ικανότητά μας να δράσουμε αποτελεσματικά και να εξηγήσουμε στους πολίτες την σημασία της αποστολής μας» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές, πρόσθεσε ότι «ευελπιστεί ότι θα κατανοήσουν την καινοτόμο ταυτότητα της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ποιότητα των επιλογών που μπόρεσαν να γίνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Νιώθουμε αυτοπεποίθηση και λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και από τον διεθνή χώρο γενικότερα. Κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει ο τομέας εκείνος των αγορών, που αφορά, ειδικότερα, την χώρα μας» επισήμανε.

Ο Μόντι, τέλος, διαβεβαίωσε κατά τις επαφές του με τις πολιτικές δυνάμεις ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου «αν σκοπεύει να επιβάλλει νέο ειδικό φόρο για την κινητή και ακίνητη περιουσία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024