Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντολή για νέα ιταλική κυβέρνηση έλαβε ο Μόντι πριν «ξυπνήσουν» οι αγορές

Εντολή για νέα ιταλική κυβέρνηση έλαβε ο Μόντι πριν «ξυπνήσουν» οι αγορές

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο πρώην επίτροπος Μάριο Μόντι από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι απαιτείται κοινή προσπάθεια για την οικονομία και την ανάπτυξη με προσοχή στην κοινωνική ισότητα. Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) άναψε τελικά παρά τις εσωκομματικές έριδες το «πράσινο φως» στη νέα κυβέρνηση, αλλά απαιτεί αποκλειστικά σχήμα τεχνοκρατών με περιορισμένη εντολή. Μεταρρυθμίσεις άμεσα ζητά το Δημοκρατικό Κόμμα. Διαβουλεύσεις τη Δευτέρα για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και παρακολουθεί στενά.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο πρώην επίτροπος Μάριο Μόντι από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι απαιτείται κοινή προσπάθεια για την οικονομία και την ανάπτυξη με προσοχή στην κοινωνική ισότητα. Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) άναψε τελικά παρά τις εσωκομματικές έριδες το «πράσινο φως» στη νέα κυβέρνηση, αλλά απαιτεί αποκλειστικά σχήμα τεχνοκρατών με περιορισμένη εντολή. Μεταρρυθμίσεις άμεσα ζητά το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Μόντι πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων για να συζητήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αρχικά είχε διαρρεύσει πως θα ανακοινωθεί το βράδυ της Κυριακής.

H ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία μπορεί να δοθεί έως την Πέμπτη.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με όλα τα πολιτικά κόμματα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κάλεσε τον Μάριο Μόντι στο Κυρηνάλιο Μέγαρο στις 20:00 (ώρα Ελλάδος), δίνοντάς του την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο χαρακτήρισε τον Μάριο Μόντι προσωπικότητα ανεξάρτητη που χαίρει σεβασμού στην Ευρώπη και διεθνώς, και τόνισε πως πρέπει να καταβληθεί επειγόντως μία τεράστια πολιτική προσπάθεια για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της Ευρώπης στην Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την ανάθεση της εντολής στον Μάριο Μόντι, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάνουν λόγο για «ένα ενθαρρυντικό μήνυμα [που δείχνει] την αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχών να ξεπεράσουν την κρίση».

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν από την Ιταλία για την υλοποίηση πολιτικών που ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση» επισημαίνουν.

Μάριο Μόντι: «Πρόκληση εθνικής ανάτασης»

Ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι «πρόκειται μια στιγμή μεγάλης δυσκολίας για την Ιταλία, σε ένα κλονισμένο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, η χώρα πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης. Πρέπει να γίνει και πάλι, όλο και περισσότερο, στοιχείο ισχύος και όχι αδυναμίας, μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύσαμε και της οποίας πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές».

Επισήμανε ότι οι προσπάθειες θα στοχεύσουν στην εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης, στην επίτευξη νέας οικονομικής ανάπτυξης, σε ένα πλαίσιο αυξημένης ευαισθησίας για την κοινωνική δικαιοσύνη. «Το οφείλουμε στα παιδιά μας, πρέπει να τους προσφέρουμε ένα συγκεκριμένο μέλλον αξιοπρέπειας και ελπίδας» δήλωσε.

Ο Μόντι υπογράμμισε ότι «θα επιδείξει μεγάλο σεβασμό προς το Κοινοβούλιο και τις πολιτικές δυνάμεις», αποσαφηνίζοντας ότι«»θα δράσει για να αξιοποιήσει την κοινή τους στράτευση, ώστε να βγει γρήγορα η χώρα από την κατάσταση αυτή, που είναι εν μέρει, εκτάκτου ανάγκης. Μια κατάσταση που η Ιταλία μπορεί, όμως, να ξεπεράσει, με μια ομαδική προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατέστησε σαφές ότι «οι φήμες που κυκλοφόρησαν, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για τη σύνθεση της κυβέρνησης στερούνται κάθε βάσης». Όσο για το χρονικό διάστημα «θα είναι το πιο περιορισμένο δυνατό, με κατεπείγουσες διαδικασίες, έχοντας υπόψη όμως ότι πρέπει να γίνει καλή και σταθερή δουλειά».

Ναπολιτάνο: «Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της Ευρώπης»

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επισήμανε ότι «η χώρα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η σύνθεση κυβέρνησης που να χαίρει τις ευρύτερης δυνατής στήριξης».

«Πρέπει να γίνουν επείγουσες επιλογές για την σταθεροποίηση της χρηματικής κατάστασης της Ιταλίας και των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλη την χώρα» συνέχισε ο Ιταλός πρόεδρος.

«Η εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, απορρέει από την σοβαρότητα της χρηματιστικής κρίσης και από τους κινδύνους οικονομικής οπισθοδρόμησης που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ευρώπη» υπογράμμισε.

Ο Ναπολιτάνο, ανέφερε, επίσης, ότι «το αδύνατο σημείο της Ιταλίας είναι το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος που συσσωρεύτηκε στο παρελθόν, το οποίο λόγω της ανόδου των επιτοκίων των ομολόγων του δημοσίου και της αποτελμάτωσης της οικονομικής κατάστασης, κινδυνεύει να υποβάλει σε σκληρή δοκιμασία τις προσπάθειες που καταβάλλει το ιταλικό κράτος».

«Πρέπει, λοιπόν» είπε ο Ιταλός πρόεδρος στους δημοσιογράφους «να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των ευρωπαϊκών θεσμών, δρώντας χωρίς αβεβαιότητες προς την κατεύθυνση που έχει ζητηθεί».

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα μέχρι τον Απρίλιο πρόκειται να λήξουν ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, συνολικής αξίας που αγγίζει σχεδόν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η προσπάθεια αποφυγής πρόωρων εκλογών, αυτή την στιγμή, είναι μια ανάγκη, στην οποία θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την της χώρα» κατέληξε.

Συναίνεσε το Pdl σε κυβέρνηση τεχνοκρατών

Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα με την συνομιλία του με τον γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος άναψε το «πράσινο φως» στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κεντροδεξιά θέλει μία κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες με περιορισμένη εντολή.

Ο Αλφάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Λαός της Ελευθερίας στηρίζει την πρωτοβουλία ανάθεσης σχηματισμού νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι, και ζήτησε να μπορέσει να εμβαθύνει με τον νέο πρωθυπουργό το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Κυβέρνηση τεχνοκρατών ζητά και το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd), ωστόσο ζητά να προωθηθούν άμεσα μεταρρυθμίσεις.

«Χρειάζεται μια κυβέρνηση εντελώς καινούρια, τεχνοκρατών, διότι η κρίση είναι σοβαρή. Είπαμε στον πρόεδρο ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή εκλογικού νόμου, τη μείωση των γερουσιαστών και βουλευτών κατά 50% και για την αλλαγή του κανονισμού του Κοινοβουλίου» δήλωσε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της κεντροαριστεράς.

Ο κεντρώος «τρίτος πόλος» δήλωσε ότι πρόκειται να στηρίξει τον καθηγητή Μόντι, μέχρι την φυσική λήξη της νομοθετικής περιόδου, την άνοιξη του 2013. Ο κεντροαριστερός Αντόνιο Ντι Πιέτρο, της Ιταλίας των Αξιών, επισήμανε ότι «περιμένει για να εκφραστεί οριστικά να δει την λίστα των υπουργών και το πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024