Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι φέρεται να οδεύει η Ιταλία

Προς κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι φέρεται να οδεύει η Ιταλία

Σε τροχιά συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής υπό τον πρώην κοινοτικό επίτροπο Μάριο Μόντι φέρεται να βρίσκεται η Ιταλία με ορισμένες πληροφορίες να μιλούν για ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ενδεχομένως και τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση Μόντι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ενδέχεται να υποστηριχθεί από τον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -αν και υπάρχουν εσωτερικές εντάσεις-, το Δημοκρατικό Κόμμα και τον κεντρώο τρίτο πόλο. Δεν στηρίζουν η Λέγκα του Βορρά και η Ιταλία των Αξιών. Ποιος είναι ο Μάριο Μόντι...

Σε τροχιά συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής υπό τον πρώην κοινοτικό επίτροπο Μάριο Μόντι φέρεται να βρίσκεται η Ιταλία με ορισμένες πληροφορίες να μιλούν για ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ενδεχομένως και τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση Μόντι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ενδέχεται να υποστηριχθεί από τον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -αν και υπάρχουν εσωτερικές εντάσεις-, το Δημοκρατικό Κόμμα και τον κεντρώο τρίτο πόλο.

Επισπεύδονται, την ίδια στιγμή οι διαδικασίες έγκρισης του πακέτου οικονομικής σταθερότητας, που περικλείει τα μέτρα που απαιτούν οι Βρυξέλλες. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στη Γερουσία την Παρασκευή και θα ακολουθήσει πιθανότατα το Σάββατο η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μάριο Μόντι μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Δευτέρα, μετά τις καθοριστικές διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Μοντι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Επισήμως, η συνομιλία, που διήρκεσε δυο ώρες, σχετίζεται με τον νέο θεσμικό ρόλο του ισόβιου γερουσιαστή. Οι παρατηρητές, όμως, σημειώνουν ότι, από την στιγμή που ο Μόντι θα λάβει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ναπολιτάνο, η συνάντηση προσέφερε την ευκαιρία για εκτενείς αναφορές στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά μετέδωσαν τα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων στην Ιταλία, το νέο κυβερνητικό σχήμα πρόκειται να αντιμετωπίσει πρώτα την αρνητική ή θετική κρίση των αγορών και κατόπιν εκείνη της Βουλής και της Γερουσίας.

Η κυβέρνηση Μόντι -πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- μπορεί να υποστηριχθεί από την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν τάσσεται, πλέον υπέρ της λύσης των πρόωρων εκλογών, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και τον κεντρώο τρίτο πόλεο.

Συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους η Λέγκα του Βορρά, ο κεντροαριστερός πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, αλλά και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Αλτέρο Ματεόλι. Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί, όμως, να τους μεταπείσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι πολιτικοί, αλλά τεχνοκράτες με μόνη εξαίρεση πιθανώς το υπουργείο Εξωτερικών -ενδέχεται να το αναλάβει ο σοσιαλιστής Τζουλιάνο Αμάτο- και την συμμετοχή του Τζάνι Λέτα, στενού συνεργάτη και «άλτερ έγκο» του Μπερλουσκόνι και σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο Μάριο Μόντι

Ο πιθανός εντολοδόχος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι γεννήθηκε το 1943 στην πόλη Βαρέζε, έξω από το Μιλάνο. Πήρε πτυχίο Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου και συνέχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Γέιλ, τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Εκεί γνώρισε τον Τζέιμς Τόμπιν -που τιμήθηκε μελλοντικά με το Νόμπελ Οικονομίας- που ήταν συμφοιτητής του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1969: έγινε καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Τρέντο της βόρειας Ιταλίας. Την αμέσως επόμενη χρονιά, μετακινήθηκε στο πανεπιστήμιο του Τορίνου, και το 1985 επέστρεψε στο Μιλάνο, στο γνωστό πανεπιστήμιο Μποκόνι. Το 1989 εκλέγεται πρύτανης και το 1994, πρόεδρος του Μποκόνι.

Το 1994 η πρώτη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον επιλέγει ως επίτροπο της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιο για την εσωτερική αγορά, τις χρηματιστικές υπηρεσίες και την χρηματοοικονομική ολοκλήρωση.

Το 1999 η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ’ Αλέμα επιβεβαιώνει την παραμονή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αρμοδιότητες αυτή την φορά για τον ανταγωνισμό.

Κατά την θητεία του αυτή επέβαλλε στην εταιρία-γίγαντα της πληροφορικής Microsoft του Μπιλ Γκέιτς πρόστιμο ύψους 497 εκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση της προνομιακής της θέσης στην αγορά λογισμικού. Σε ό,τι αφορά τις βασικές θέσεις του, ο Μόντι τάσσεται ανοικτά υπέρ της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού, της συνετής και υπεύθυνης διαχείρισης της δημόσιας οικονομίας.

Ο Ιταλός πρώην επίτροπος θεωρείται στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ενώ πολλοί σχολιαστές δεν παραλείπουν να τονίζουν τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους υπεύθυνους του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Ο ίδιος, όμως, απαντά: «γνωρίζω μόνον μία ισχυρή εξουσία: την Ευρώπη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024