Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τους λονδρέζικους δρόμους κατέκλυσαν την Τετάρτη χιλιάδες φοιτητές, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στις αλλαγές στην χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι φοιτητές πραγματοπoίησαν πορεία στο Σίτι, όπου «εδρεύει» το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έξω από τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Έστησαν και σκηνές στην πλατεία Τραφάλγκαρ αλλά η αστυνομία επενέβη και τη διέλυσε γρήγορα· προχώρησε δε και σε 20 συλλήψεις. Ύψιστα τα μέτρα ασφαλείας με 4.000 αστυνομικούς επί ποδός. Το περσινό κύμα φοιτητικών διαδηλώσεων είχε καταλήξει σε άγριες ταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Τους λονδρέζικους δρόμους κατέκλυσαν την Τετάρτη χιλιάδες φοιτητές, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στις αλλαγές στην χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο Σίτι, όπου «εδρεύει» το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έξω από τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

«Παιδεία για το 99%» έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές, ενώ άλλα ήταν εμπνευσμένα από το κίνημα «Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου» και ζητούσαν να αφαιρέσουν τον πλούτο από το 1%.

Το περσινό κύμα φοιτητικών διαδηλώσεων είχε καταλήξει σε ταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία, και αυτή τη φορά τα μέτρα ήταν δρακόντεια και η πορεία ελεγχόταν στενά από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν υψηλά ιδιαίτερα στο Σίτι, ενώ συνολικά επί ποδός βρίσκονταν 4.000 αστυνομικοί. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι είναι η πλέον ελεγχόμενη πορεία που έχει δει ποτέ στο Λονδίνο.

Ορισμένοι διαδηλωτές αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο και έστησαν περίπου 20 σκηνές στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η αστυνομία επενέβη και διέλυσε την μικρή κατασκήνωση αφού ανάγκασε με τη βία τους διαδηλωτές να φύγουν από την περιοχή.

«Λοιπόν, αυτή είναι η δημοκρατία;» φώναζε ένας διαδηλωτής, τον οποίο είχαν συλλάβει οι αστυνομικοί και είχε αίμα στο πρόσωπο. «Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησής μας, η οποία τροφοδοτείται από τα χρήματα και τους τραπεζίτες» ανέφερε ένας άλλος διαδηλωτής.

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα κατά την διάρκεια της διαδήλωσης. Αρκετές συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Ακόμη, μικρής έκτασης συμπλοκές ξέσπασαν καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγούσαν τους διαδηλωτές στην κύρια πορεία μέσα από τους δρόμους με προορισμό το σημείο συγκέντρωσης.

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι ανήκουν στο κίνημα «Καταλάβατε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου». Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι παραμένουν στις σκηνές τους οι διαδηλωτές έξω από τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Οι φοιτητές είναι εξαγριωμένοι με τα εκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος, ενώ εξακολουθούν να αντιδρούν με την απόφαση του περασμένου έτους για αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

Τέσσερις παρόμοιες διαδηλώσεις φοιτητών τον τελευταίο χρόνο συνοδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία, επιθέσεις σε δημόσια κτίρια και κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, ενώ η αστυνομία είχε προχωρήσει σε περίπου 400 συλλήψεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024