Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Απάντηση» για τη διπλωματική νίκη των Παλαιστινίων αναζητά το Ισραήλ

«Απάντηση» για τη διπλωματική νίκη των Παλαιστινίων αναζητά το Ισραήλ

Συνεδριάζει την Τρίτη το μικρό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, αρμόδιο για θέματα κρατικής ασφάλειας, προκειμένου να συζητήσει την ισραηλινή απάντηση στην ψηφοφορία της UNESCO υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στον οργανισμό. Ανησυχία για τον προϋπολογισμό εκφράζουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, μετά την απόφαση των ΗΠΑ (και ενδεχομένως και του Καναδά) για αναστολή της χρηματοδότησης της Οργάνωσης.

Συνεδριάζει την Τρίτη το μικρό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, αρμόδιο για θέματα κρατικής ασφάλειας, προκειμένου να συζητήσει την ισραηλινή απάντηση στην ψηφοφορία της UNESCO υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στον οργανισμό.

Οι Παλαιστίνιοι σημείωσαν την πρώτη σημαντική διπλωματική νίκη στο πλαίσιο του αγώνα για διεθνή αναγνώριση με τη θετική ψήφο της UNESCO στο αίτημα για την πλήρη ένταξή τους στον επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Η Παλαιστίνη αποκτά έδρα στην UNESCO με 107 ψήφους υπέρ (ανάμεσά τους Ελλάδα και Γαλλία), 14 κατά (συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ, Ισραήλ) και 52 αποχές.

«Το μικρό υπουργικό συμβούλιο που αποτελείται από οκτώ υπουργούς θα συνεδριάσει σήμερα μετά το μεσημέρι για να αποφασίσει την απάντηση του Ισραήλ στην απόφαση αυτή» μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Θα εξετάσουμε ποια θα είναι η αντίδρασή μας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας» τόνισε ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν δήλωσε πως το Ισραήλ θα εξετάσει τις απαντήσεις του σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, λαμβάνοντάς υπ’ όψιν τα συμφέροντά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η UNESCO, αποφασίζοντας την ένταξη στους κόλπους της ενός κράτους που δεν υπάρχει, έγινε ένας πολιτικός οργανισμός. Η ενέργεια αυτή των Παλαιστινίων αποδεικνύει ότι δεν επιθυμούν ούτε την ειρήνη ούτε τις διαπραγματεύσεις, αλλά επιδιώκουν την διαμάχη».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε από το βήμα της Κνεσέτ: «Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανέλαβαν μονομερείς ενέργειες στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης αυτής σήμερα. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε τέτοιες κινήσεις που βλάπτουν το Ισραήλ».

Έντονη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, που αναστέλλουν τη χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. δολαρίων της Οργάνωσης του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) -η χρηματοδότηση των ΗΠΑ καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού της UNESCO.

Σε παρόμοιο κλίμα και οι δηλώσεις του Καναδά. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζον Μπάιρντ, δήλωσε ότι ο Καναδάς «δεν είναι ικανοποιημένος» και έθεσε υπό αμφισβήτηση την συνέχιση της χρηματοδότησης της UNESCO. Η Οτάβα συνεισφέρει δέκα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στον προϋπολογισμό του οργανισμού.

Από την άλλη, πανηγυρικό κλίμα επικρατεί -όπως είναι φυσικό- στο παλαιστινιακό στρατόπεδο.

Για «νίκη του Δικαίου, της Δικαιοσύνης και της ελευθερίας» μίλησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή που αποδίδει στην Παλαιστίνη ορισμένα από τα δικαιώματά της. Η Παλαιστίνη είναι κοιτίδα πολιτισμών και θρησκειών» τόνισε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ-Μάλικι.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αραβικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών τάχθηκαν υπέρ της ένταξης, όπως και η Γαλλία.

«Το θέμα που ετέθη ήταν να μάθουμε αν η διεθνής κοινότητα απαντά ναι ή όχι στο αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξη στην UNESCO» δικαιολόγησε την γαλλική απόφαση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Βαλερό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν διχασμένη: 11 κράτη ψήφισαν υπέρ, έντεκα απείχαν -ανάμεσά τους η Βρετανία και η Ιταλία- και πέντε, όπως η Γερμανία, ψήφισαν κατά.

Πολλοί Δυτικοί εκτιμούν πως η υποψηφιότητα στην UNESCO δεν έπρεπε να προηγηθεί της απόφασης του ΟΗΕ για την ένταξη ή όχι των Παλαιστινίων στον οργανισμό.

Στην ομιλία της η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα παραδέχτηκε πως «ανησυχεί για την σταθερότητα του προϋπολογισμού της».

«Θα πρέπει να εργαστούμε για την εξεύρεση πρακτικών λύσεων ώστε να διατηρήσουμε τους οικονομικούς πόρους της UNESCO» δήλωσε, επίσης ανήσυχος, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Οι Παλαιστίνιοι, ως ισότιμα πλέον μέλη, θα υπογράψουν την Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά και θα μπορούν να καταθέτουν αιτήματα για αναγνώριση περιοχών που κατέχει το Ισραήλ ως παλαιστινιακά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν το πρώτο μνημείο που θα περιληφθεί στον κατάλογο αυτό να είναι η Εκκλησία της Γέννησης στη Βηθλεέμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024