Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με επέμβαση της αστυνομίας διαλύονται κατασκηνώσεις αγανακτισμένων στις ΗΠΑ

Με επέμβαση της αστυνομίας διαλύονται κατασκηνώσεις αγανακτισμένων στις ΗΠΑ

Με συλλήψεις και επιχειρήσεις-σκούπα οι αστυνομικές Αρχές αμερικανικών πόλεων προσπαθούν να απομακρύνουν από πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους τους πολίτες που κατασκηνώνουν εκεί σε διαμαρτυρία για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Περισσότερα από 130 άτομα συνελήφθησαν μέσα σε μία ημέρα σε δύο πόλεις την ώρα που που οι κάτοικοι άλλων αισθάνονται εκνευρισμό για την παρενοχλητική όπως λένε παρουσία των αγανακτισμένων σε δημόσιους χώρους. Άλλοι πάντως δεν χάνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν εμπιρικά το κίνημα...

Με συλλήψεις και επιχειρήσεις-σκούπα οι αστυνομικές Αρχές αμερικανικών πόλεων προσπαθούν να απομακρύνουν από πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους τους πολίτες που κατασκηνώνουν εκεί σε διαμαρτυρία για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Αργά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η αστυνομία στην Ατλάντα και το Όκλαντ της Καλιφόρνιας με μάλλον υπερβολικό τρόπο (με ελικόπτερα, δακρυγόνα και ΜΑΤ, αναφέρει το Associated Press) και εκκένωσε τους χώρους όπου βρίσκονταν οι αγανακτισμένοι πολίτες.

Περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν στην Ατλάντα μεταξύ τους και ένας πολιτειακός γερουσιαστής που συμπαραστάθηκε στους διαδηλωτές.

Άλλα 85 άτομα συνελήφθησαν στο Όκλαντ, δηλαδή οι μισοί από τους κατασκηνωτές οι οποίοι προσπάθησαν να μην προβάλλουν (βίαιη) αντίσταση.

Ακόμη, περισσότεροι από 10 συνελήφθησαν στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, όταν τους ζητήθηκε να φύγουν από κατασκήνωση που έστησαν στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας.

Σε πολλές πόλεις όπου έχει επεκταθεί το κίνημα οι κάτοικοι και οι τοπικές Αρχές είναι εκνευρισμένοι για τη συνεχή παρουσία των κατασκηνωτών-διαδηλωτών και μιλούν για κακές συνθήκες υγιεινής που συνιστούν κίνδυνο. Ζητούν για αυτό το λόγο από τους διαδηλωτές τουλάχιστον να περιορίσουν την παρουσία τους, τους αριθμούς και το μέγεθός της κατασκήνωσής τους.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι καταλήψεις συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη, από όπου ξεκίνησε το κίνημα στην αμερικανική ήπειρο, το Λονδίνο, έξω από το καθεδρικό του Αγίου Παύλου και πόλεις του Καναδά.

Κέρδη από το κίνημα

Παραταύτα, η αντικαπιταλιστική ιδεολογική τοποθέτηση μεγάλου μέρους των συμμετεχόντων στο κίνημα δεν αποθάρρυνε αρκετούς από το να αρπάξουν την ευκαιρία για να το εκμεταλλευτούν.

Σε κάθε γωνιά του πάρκου Ζουκότι, όπου έχει την έδρα του το κίνημα για την κατάληψη της Γουόλ Στριτ, πλανόδιοι πουλούν κουμπιά, μπλουζάκια, βραχιόλια και έργα τέχνης, σε βαθμό που ορισμένοι ακτιβιστές διαμαρτύρονται ότι αυτή η εμπορευματοποίηση υπονομεύει το κίνημα.

Το κίνημα και τα (φυσικά όχι επίσημα) αναμνηστικά του κάνουν θραύση και στο Διαδίκτυο.

Μια ιστοσελίδα πουλάει 30 κουτιά προφυλακτικών με το σήμα του κινήματος (Occupy Condoms) έναντι 11,99 δολαρίων ενώ μία άλλη έχει μια θήκη για iPhone μάρκας «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» και τη διαθέτει για 35 δολάρια. Χιλιάδες άνθρωποι είναι και αυτοί που πουλούσαν στον ιστότοπο δημοπρασιών eBay είδη που σχετίζονται

Πολλοί από τους ακτιβιστές δηλώνουν αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση του κινήματός τους. Ένας από τους εκπροσώπους τους, ο Χέιγουντ Κάρεϊ, είπε ότι οι διαδηλωτές ζήτησαν από τους εμπόρους να πωλούν τα εμπορεύματά τους έξω από το πάρκο. Πάντως πρόσθεσε ότι «ειλικρινά δεν είναι δουλειά μας να τους πούμε τι μπορούν να κάνουν, δεν μας ανήκει το κίνημα».

Κάποιοι προχώρησαν ακόμα πιο μακριά: ένα ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη, ο Ρόμπερτ και η Νταϊάν Μαρέσκα, κατέθεσε αίτημα για να κατοχυρώσουν εμπορικά την φράση «Occupy Wall Street». Όπως είπε ο Μαρέσκα: «αν δεν την αγοράσω εγώ (τη φράση) θα το κάνει κάποιος άλλος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024