Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο και μαρτυρίες σκιαγραφούν τις τελευταίες στιγμές του Μουαμάρ Καντάφι

Βίντεο και μαρτυρίες σκιαγραφούν τις τελευταίες στιγμές του Μουαμάρ Καντάφι

Οι εικόνες του αιμόφυρτου Μουαμάρ Καντάφι έκαναν τον γύρο του κόσμου. Την ώρα που οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν ξεκαθαριστεί και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μεταδόθηκαν ρίχνουν φως στις τελευταίες στιγμές του Καντάφι. Πυρά από ένα γαλλικό Μιράζ ήταν αυτά που εμπόδισαν το κονβόι του Λίβυου συνταγματάρχη να ξεφύγει. Συμβολική εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς ότι γαλλικά αεροσκάφη ήταν εκείνα που ξεκίνησαν την ΝΑΤΟϊκή αεροπορική επιχείρηση στη Λιβύη επτά μήνες νωρίτερα. «Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ τελείωσε» λέει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Καντάφι ζητά ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η κηδεία θα καθυστερήσει για να γίνει έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι εικόνες του αιμόφυρτου Μουαμάρ Καντάφι έκαναν τον γύρο του κόσμου. Την ώρα που οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν ξεκαθαριστεί και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μεταδόθηκαν ρίχνουν φως στις τελευταίες στιγμές του Καντάφι.

Όπως ανακοίνωσε η Γαλλία, πυρά από ένα γαλλικό Μιράζ εμπόδισαν το κονβόι του Μ.Καντάφι να εγκαταλείψει τη Σύρτη.

Συμβολικό γεγονός, αν σκεφτεί κανείς ότι επτά μήνες νωρίτερα ήταν τα γαλλικά αεροσκάφη εκείνα που ξεκίνησαν τις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στη Λιβύη και σηματοδότησαν την αρχή του τέλους της ηγεσίας του Λίβυου συνταγματάρχη.

Ο επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον Λίβυο συνταγματάρχη λίγες στιγμές πριν τον θάνατό του, μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Ο Μανσούρ Νταού δήλωσε ότι μετά την αεροπορική επίθεση στην αυτοκινητοπομπή, όσοι επέζησαν «χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα πήρε το δρόμο της».

«Εγώ ήμουν με τον Καντάφι και τον Αμπού Μπακρ Γιούνις Τζαμπρ, καθώς και τέσσερις εθελοντές στρατιώτες» είπε.

Φαίνεται ότι ο Καντάφι και κάποιοι από τους μαχητές του βρήκαν καταφύγιο σε σήραγγα αποχέτευσης που βρισκόταν εκεί κοντά.

«Μας αποκάλεσε αρουραίους, αλλά δείτε πού τον βρήκαμε» είπε ο Αχμέντ Αλ Σαχάτι, 27χρονος μαχητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC), ο οποίος στεκόταν σε λαγούμι σε λεωφόρο κοντά στη Σύρτη.

Σύμφωνα με τον Σαλέμ Μπίκερ, μαχητή του NTC, όταν οι αντικανταφικοί άνοιξαν πυρ κατά της κρυψώνας του Μ.Καντάφι, υποστηρικτής του Καντάφι βγήκε έξω και φώναξε: «Ο αφέντης μου είναι εδώ, ο αφέντης μου είναι εδώ. Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι εδώ και έχει τραυματιστεί».

Το βέβαιο είναι ότι ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν ζωντανός όταν συνελήφθη κοντά στη Σύρτη.

«Πήγαμε και βγάλαμε έξω τον Καντάφι. Εκείνος έλεγε: «Τι συμβαίνει; Τι συμβαίνει; Τι γίνεται;». Έπειτα τον πήραμε και τον βάλαμε στο αμάξι» πρόσθεσε ο Μπίκερ, ο οποίος λέει ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης είχε τραύματα από σφαίρες στο πόδι και την πλάτη του όταν συνελήφθη.

Οι περισσότερες μαρτυρίες επιβεβαιώνουν αυτή την εκδοχή. Μόνο ένας μαχητής δηλώνει ότι τον Καντάφι πυροβόλησαν υποστηρικτές του πρώην Λίβυου ηγέτη.

Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε στην τηλεόραση, μπορεί κανείς να διακρίνει ενόπλους να βγάζουν από το όχημα τον Λίβυο συνταγματάρχη -ζαλισμένο και τραυματισμένο- και στην συνέχεια οι ίδιοι μαχητές να τον σέρνουν στο έδαφος, τραβώντας τον από τα μαλλιά του.

«Κρατήστε τον ζωντανό, κρατήστε τον ζωντανό!» φωνάζει κάποιος. Στη συνέχεια, ο Καντάφι βγαίνει εκτός πλάνου και ακούγονται πυροβολισμοί.

«Τον έπιασαν ζωντανό και την ώρα που τον μετέφεραν, τον έδειραν και τον σκότωσαν. Εδώ μιλάμε για πόλεμο» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στο πρακτορείο Reuters. «Ενδέχεται να αντιστεκόταν» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του Καντάφι δηλώνει, πάντως, ότι δεν είδε τον θάνατο του Λίβυο συνταγματάρχη γιατί έπεσε αναίσθητος μετά από επίθεση με όλμο.

Επισήμως και αντίθετα με τα όσα δείχνει το βίντεο, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δηλώνει ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης σκοτώθηκε σε διασταύρωση πυρών, σε μάχες που ξέσπασαν μεταξύ κανταφικών και αντικανταφικών.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε, πάντως, να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Λίβυου συνταγματάρχη, λέγοντας ότι οι εικόνες που μεταδόθηκαν είναι πολύ «ανησυχητικές».

Αδιαφορώντας για το ποιος τράβηξε τη σκανδάλη, οι πολίτες της Λιβύης ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν και επισήμως το τέλος του κανταφικού καθεστώτος.

Μυστική κηδεία;

Αρχικά, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Αρχές της Λιβύης είχαν προγραμματίσει για την Παρασκευή μυστική κηδεία του Μ.Καντάφι, η σορός του οποίου βρίσκεται στη Μιζράτα.

Ωστόσο, Λίβυος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτή θα καθυστερήσει, προκειμένου να εξετάσει το θέμα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Ένα τρίτο μέρος εκτός Λιβύης θα εξετάσει τα σχετικά έγγραφα» ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος είπε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι θα ταφεί σύμφωνα με την παράδοση του Ισλάμ.

«Η Νατοϊκή επιχείρηση τελείωσε»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ μπορεί να θεωρηθεί ότι «έληξε» με τον θάνατο του Καντάφι.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση τελείωσε, ότι ολόκληρη η λιβυκή επικράτεια βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) και ότι, με ορισμένα μεταβατικά μέτρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η επιχείρηση στη Λιβύη μπορεί να θεωρηθεί ότι έφτασε στο τέλος της» πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Συνάντηση στις Βρυξέλλες έχουν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της λήξης της επιχείρησης της Συμμαχίας στη Λιβύη. Μετά τον θάνατο του Καντάφι αυτό θεωρείται θέμα λίγων ημερών.

«Νέα εποχή για τη Λιβύη»

Μια νέα εποχή για τη Λιβύη σηματοδοτεί ο θάνατος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Ο θάνατος του συνταγματάρχη Καντάφι έκλεισε ένα ιδιαίτερα ατυχές κεφάλαιο της ιστορίας της Λιβύης, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τον λιβυκό λαό» επισήμανε η Κλίντον και πρόσθεσε: «ελπίζω αυτό που είδα από πρώτο χέρι στην Τρίπολη, τον ενθουσιασμό των Λίβυων για την εγκαθίδρυση μιας νέας δημοκρατίας, να ξεκινήσει με σοβαρότητα».

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο πλευρό των Λίβυων στο δρόμο αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024