Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι μετά την πτώση της Σύρτης

Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι μετά την πτώση της Σύρτης

Το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι σφραγίστηκε μαζί με την πτώση της γενέτειράς του, Σύρτης, στα χέρια της νέας ηγεσίας της Λιβύης. «Ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δίνοντας τέλος στο «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε με τις πληροφορίες περί τραυματισμού και σύλληψής του--οι πληροφορίες είναι ασαφείς και η επίσημη εικόνα των γεγονότων διαφέρει από άλλες μαρτυρίες. Εικοσάχρονος Λίβυος λέει ότι εντόπισε τον συνταγματάρχη σε λαγούμι και η τελευταία του κραυγή ήταν «μην πυροβολείτε». Φωτογραφίες του Καντάφι νεκρού μεταδίδονται διεθνώς. Νεκρός ο Μοτασίμ, τραυματίας και κρατούμενος ο γιος του, Σαΐφ αλ-Ισλάμ.

Το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι σφραγίστηκε μαζί με την πτώση της γενέτειράς του, Σύρτης, στα χέρια της νέας ηγεσίας της Λιβύης. «Ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δίνοντας τέλος στο «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε με τις πληροφορίες περί τραυματισμού και σύλληψής του–οι πληροφορίες είναι ασαφείς και η επίσημη εικόνα των γεγονότων διαφέρει από άλλες μαρτυρίες.. Εικοσάχρονος Λίβυος λέει ότι εντόπισε τον συνταγματάρχη σε λαγούμι και η τελευταία του κραυγή ήταν «μην πυροβολείτε». Πανηγυρισμοί στην Τρίπολη…

Φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Μουαμάρ Καντάφι νεκρό μεταδίδονται διεθνώς. Μαζί τους και η φωτογραφία του 20χρονου Μοχάμεντ αλ-Μπίμπι ο οποίος δήλωσε σε ανταποκριτή του BBC ότι ήταν αυτός που βρήκε τον Καντάφι στο λαγούμι στο κέντρο της Σύρτης. Ο συνταγματάρχης ικέτεψε «μην πυροβολείτε».

Ο 20χρονος μαχητής του Εθνικού Συμβουλίου επιδείκνυε εν μέσω πανηγυρισμών στους δημοσιογράφους ένα χρυσό πιστόλι που δηλώνει ότι πήρε από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης -ο οποίος είχε επικηρυχθεί για 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από στρατιώτες να περικυκλώνουν δύο μεγάλους αγωγούς αποχέτευσης κάτω από λεωφόρο, όπου φέρεται να κρυβόταν ο Καντάφι. Πάνω από το άνοιγμα των αγωγών ήταν γραμμένο με σπρέι «τιποτένιε Καντάφι» και «Ο Θεός είναι μεγάλος». Δίπλα βρισκόταν μία σορός, πιθανώς υποστηρικτή του συνταγματάρχη.

Κατά την επίσημη εκδοχή ο Καντάφι σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι λίγο μετά από μάχη υποστηρικτών του με στρατιώτες του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε φωτογραφίες του Μ.Καντάφι, τραυματισμένου, αλλά ζωντανού, μετά τη σύλληψή του. Σύμφωνα με το δίκτυο, οι φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από λιβυκό τηλεοπτικό κανάλι.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η σορός του Καντάφι έχει μεταφερθεί σε τέμενος στη Μιζουράτα. Δεν είναι σαφές πού θα ταφεί, πιθανόν σε μυστική τοποθεσία.

Σε μάχη με τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου φέρεται να έπεσε νεκρός και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Καντάφι, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ.

Νεκρός είναι και ο γιος του Καντάφι, Μοτασίμ, επιβεβαίωσαν αργότερα το βράδυ οι νέες λιβυκές Αρχές. Ο Μοτασίμ, όπως ανέφεραν, κρυβόταν με τον πατέρα του. Μετθηκαν ακόμη εικόνες του Μοτασίμ σε φορείο αλλά δεν ήταν σαφές πότε πάρθηκαν οι φωτογραφίες.

Ο άλλος γιος του και πιθανός διάδοχός του, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, φέρεται να είναι τραυματίας στο νοσοκομείο.

Κρατείται ο πρώην εκπρόσωπος του κανταφικού καθεστώτος, Ιμπραήμ Μούσα.

Ο γιος και «φωνή» του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, πιστεύεται ότι βρίσκεται σε αυτοκινητοπομπή που εγκαταλείπει τη Σύρτη και δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του Εθνικού Συμβουλίου.

«Σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης»

«Ανακοινώνουμε στον κόσμο ότι ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης. Είναι μία ιστορική στιγμή. Είναι το τέλος της τυραννίας και της δικτατορίας. Ο Καντάφι συνάντησε τη μοίρα του» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Αμπντέλ Χαφέζ Γκόγκα σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη.

Ακολούθησε και η επιβεβαίωση διά στόματος του ντε φάκτο πρωθυπουργού του Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ, o ο οποίος τόνισε ότι έχει έλθει η ώρα για μία νέα, ενωμένη Λιβύη.

«Επιβεβαιώνουμε ότι όλα τα κακά, περιλαμβανομένου του Καντάφι, εξαφανίστηκαν από την αγαπημένη αυτή χώρα. Οι Λίβυοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μία νέα Λιβύη, μία ενωμένη Λιβύη, για ένα λαό και ένα μέλλον».

Εντός των προσεχών ωρών ή το αργότερο έως την Παρασκευή ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ πρόκειται να ανακοινώσει συμβολικά την «απελευθέρωση» της Λιβύης, αρχίζοντας τη διαδικασία μετάβασης στο βορειοαφρικανικό κράτος που κυβέρνησε ο συνταγματάρχης Καντάφι επί 42 ολόκληρα χρόνια.

Το «θρίλερ» με την τύχη του Καντάφι ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον στρατιωτικό διοικητή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Ματζίντ να δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Καντάφι συνελήφθη και τραυματίστηκε κοντά στη Σύρτη το πρωί της Πέμπτης.

Ενώ η γενέτειρά του έπεφτε στα χέρια των δυνάμεων του Εθνικού Συμβουλίου, ο Λίβυος συνταγματάρχης επιχείρησε -κατά τον διοικητή- να διαφύγει από την πόλη με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του χτύπησαν δύο οχήματα κανταφικών κοντά στη Σύρτη, αλλά δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια διασύνδεση. Από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επισημάνθηκε ότι ο Καντάφι πέθανε στα χέρια των στρατιωτών του του και όχι από το ΝΑΤΟ, σημειώνει το Al Arabiya.

Πάντως πηγές από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανέφεραν ότι γαλλικά αεροσκάφη ήταν αυτά που σταμάτησαν το κομβόι του Καντάφι το οποίο προσπαθούσε να διαφύγει από τη Σύρτη.

Λίγο αργότερα και ενώ η είδηση της σύλληψης έκανε το γύρο του κόσμου, ο Αμπντέλ Μαζίντ δήλωσε στο Reuters ότι ο Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του -είχε τραυματιστεί στα δύο πόδια και το κεφάλι, όπως δήλωνε ο ίδιος νωρίτερα.

Ανακοίνωση για το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι μετέδωσε εν συνεχεία η λιβυκή τηλεόραση.

Νεκρός έπεσε στη μάχη και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λίβυου συνταγματάρχη, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ. Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε φωτογραφία ενός άνδρα που ανέφερε ότι είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Αμπού Μπακρ Γιουνούς· απεικονίζεται ένας άνδρας με γένια και μία τρύπα από σφαίρα στο στήθος.

Το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει νωρίτερα διά αξιωματούχου του ότι ελέγχει τις πληροφορίες για τη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι, επισημαίνοντας ότι η «επιβεβαίωση θα χρειαστεί χρόνο». «Σαφώς αυτές είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις, που θα χρειαστεί χρόνο για να επιβεβαιωθούν. Εάν είναι αλήθεια, τότε αυτή είναι μία ιστορική ημέρα» ανέφερε ο αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε αρχικά τις πληροφορίες για την τύχη του Καντάφι. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν επίσημα για το θάνατο του συνταγματάρχη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μετά τις πρώτες πληροφορίες περί σύλληψης του Καντάφι ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αποφασίσει την τύχη του Καντάφι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024