Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι σε διμερείς άξονες» λέει η Ιταλία μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί

«Όχι σε διμερείς άξονες» λέει η Ιταλία μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί

«Η παγκόσμια κρίση δεν επιλύεται με διμερείς άξονες» δηλώνει ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι την επομένη της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στο Βερλίνο με επίκεντρο την ελλληνική κρίση χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Δεν γνωρίζουμε για τι ακριβώς μίλησαν, δεν υπήρξε ανοιχτή ατζέντα» τονίζει ο Φρατίνι και καυτηριάζει τη χρονική μετάθεση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις 23 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «χάνεται χρόνος με κίνδυνο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα».

«Η παγκόσμια κρίση δεν επιλύεται με διμερείς άξονες» δηλώνει ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι την επομένη της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στο Βερλίνο με επίκεντρο την ελληνική κρίση χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Δεν γνωρίζουμε για τι ακριβώς μίλησαν, δεν υπήρξε ανοιχτή ατζέντα» τονίζει ο Φρατίνι και καυτηριάζει παράλληλα τη χρονική μετάθεση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις 23 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «χάνεται χρόνος με κίνδυνο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα».

«Η Ιταλία λέει ‘όχι’ στους διμερείς άξονες» υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών επικρίνοντας τη γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής, που παρέπεμψε στα τέλη Οκτωβρίου και στην έκθεση της τρόικας την οριστική λύση για το ελληνικό ζήτημα και τις επόμενες κινήσεις της Ευρωζώνης.

«Ειλικρινά δεν καταφέραμε να καταλάβουμε από τη χθεσινή συνάντηση ποια ήταν η ουσία, δεν υπήρξε μία ανοιχτή ατζέντα, μα δεν γνωρίζουμε καν εάν υπήρξε μία ατζέντα ουσιώδης. Θα ήταν πολύ καλύτερα να ακολουθήσουμε ξανά μία μέθοδο πραγματικά κοινοτική, να καθίσουν όλα τα κράτη-μέλη γύρω από το τραπέζι του Συμβουλίου χωρίς να χάνεται όλος αυτός ο χρόνος με κίνδυνο να κάνουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει» ανέφερε ο Φρατίνι.

«Xρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα» προσέθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ευχόμενος να μην καθυστερήσει η διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, η οποία τελικώς μετατέθηκε για τις 23 Οκτωβρίου, βάσει ανακοίνωσης του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν-Ρομπάι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «μεγάλοι» της ΕΕ συναντώνται κατ’ ιδίαν ή διεξάγονται συναντήσεις τριών ή τεσσάρων κρατών-μελών χωρίς να προσκαλείται η ιταλική κυβέρνηση.

Η ιταλική εφημερίδα Repubblica σημειώνει ότι αυτή τη φορά η επίθεση Φρατίνι φαίνεται πως γίνεται κυρίως για «εσωτερική κατανάλωση», σε απάντηση της κριτικής που δέχεται από πολλές πλευρές η κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενώ Σαρκοζί-Μέρκελ συζητούσαν μέτρα σημαντικά για το μέλλον ολόκληρης της ΕΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός γιόρταζε στη Ρωσία τα γενέθλια του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Γαλλογερμανική λύση με τη συμφωνία των εταίρων»

Σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εργάζονται σε ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά δεν θα είναι μία πανάκεια για τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

«Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι πεπεισμένες ότι αυτό θα είναι μία συνεισφορά στην Ευρωζώνη για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να δράσει, και εννοώ συνεισφορά, όχι η θαυματουργός θεραπεία που όλοι συνεχίζουν να ζητούν», είπε.

Τονίζοντας ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί βρίσκονται «σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους», ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου σημείωσε πως «το σχέδιο θα το οδηγήσουν Γερμανία και Γαλλία, φυσικά πάντα σε με τη συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά με «αφετηρία» τις δύο αυτές χώρες».

Ερωτηθείς για το αν ζητηθεί η γνώμη της Ελλάδας για τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, είπε ότι αυτό «θα περιλαμβάνει μέτρα για την ευρωζώνη ως σύνολο και τη σταθερότητα του ευρώ συνολικά, όχι μέτρα για μία μόνο χώρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024