Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανιταλικές διαδηλώσεις κατά των περικοπών στην Παιδεία

Πανιταλικές διαδηλώσεις κατά των περικοπών στην Παιδεία

Σε 90 ιταλικές πόλεις κατέβηκαν μαθητές, φοιτητές και καθηγητές στην πρώτη μαζική διαδήλωση του έτους κόντρα στις περικοπές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στην Παιδεία. Καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο στη Ρώμη με ένα πανδαιμόνιο από τον ήχο ξυπνητηριών «για να ξυπνήσει» η κυβέρνηση. Ένταση μεταξύ διαδηλωτών-αστυνομίας στην ιταλική πρωτεύουσα· αυγά και μπογιές σε υποκαταστήματα τραπεζών και στο κτίριο της Moody's στο Μιλάνο. «Σώστε τα σχολεία, όχι τις τράπεζες» το σύνθημα στα πανό των διαδηλωτών. Το ραντεβού ανανεώνεται για το Σάββατο στο μεγάλο συλλαλητήριο του συνδικάτου Cgil.

Σε 90 ιταλικές πόλεις κατέβηκαν μαθητές, φοιτητές και καθηγητές στην πρώτη μαζική διαδήλωση του εκπαιδευτικού έτους κόντρα στις περικοπές της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη δημόσια Παιδεία. Ένταση σημειώθηκε στις πορείες στην ιταλική πρωτεύουσα και το Μιλάνο, ενώ το «ραντεβού» ανανεώθηκε για αύριο, Σάββατο, μαζί με τα συνδικάτα και για τις 15 Οκτωβρίου μαζί με τους «Αγανακτισμένους».

Μεγάλο μέρος των κινητοποιήσεων οργανώθηκε μέσω Διαδικτύου και των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Τwitter, καθώς και μέσω των smartphone.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν τα ξημερώματα με καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από τον ήχο ξυπνητηριών που ήχησαν σήμερα όχι για να πάνε οι μαθητές στο σχολείο, αλλά «για να ξυπνήσουν την κυβέρνηση».

Μαθητές, φοιτητές, καθηγητές κατέκλυσαν 90 πόλεις σε όλη την Ιταλία, με αίτημα να ανακληθούν οι περικοπές που έχει επιβάλλει η ιταλική κυβέρνηση στην Παιδεία. Αντιδρούν στις «περικοπές του προϋπολογισμού, στις πολυπληθείς τάξεις που θυμίζουν κοτέτσια, στους χαμηλούς μισθούς και στα επισφαλή σχολικά συγκροτήματα που χρειάζονται άμεση συντήρηση».

Πολλοί μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους με κατσαρόλες και τηγάνια, για να συμβολίσουν την φάση ιδιαίτερης οικονομικής δυσκολίας που διέρχεται ο χώρος της Παιδείας.

Στη Ρώμη σημειώθηκε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας μπλόκαραν την πορεία των συγκεντρωθέντων. Στο Μιλάνο, το σύνθημα στο μεγαλύτερο πανό της συγκέντρωσης, έγραφε «Σώστε τα σχολεία, όχι τις τράπεζες».

Περνώντας μπροστά από τα γραφεία της τράπεζας Unicredit, οι φοιτητές έριξαν κροτίδες, και κόκκινη και ροζ μπογιά και αυγά στην κύρια είσοδο, και κόλλησαν στα παράθυρα χαρτιά που έγραφαν «δεν είναι το δικό μας χρέος».

Πέταξαν επίσης αυγά και κόκκινη μπογιά στο κτίριο όπου στεγάζεται το τοπικό παράρτημα του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s στο Μιλάνο.

Το Σάββατο το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil, οργανώνει νέα κινητοποίηση, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία Εσέντρα της Ρώμης, με τη συμμετοχή εργαζομένων στον χώρο της Παιδείας, δημοσίων υπαλλήλων και φοιτητών.

Παράλληλα, ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται και στην «πανευρωπαϊκή κινητοποίηση της 15ης Οκτωβρίου κατά της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, «χιλιάδες ‘αγανακτισμένοι’ θα συναντηθούν στην Ρώμη, για να ξεκινήσει μια πορεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της εργασίας και της Δημοκρατίας και εναντίον των πολιτικών που δηλώνουν ότι μάχονται την κρίση, ενώ στην πραγματικότητα, υπερασπίζονται την κερδοσκοπία και τα μεγάλα κεφάλαια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024