Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα και Μπάιντεν δηλώνουν ότι κατανοούν τα αίτια του κινήματος των Αγανακτισμένων

Ομπάμα και Μπάιντεν δηλώνουν ότι κατανοούν τα αίτια του κινήματος των Αγανακτισμένων

Με τους αριθμούς τους να αυξάνουν συνεχώς και παρά την αστυνομική βία και την όχι και τόσο συγκαλυμμένη ειρωνεία για τους σκοπούς και τους στόχους των αγανακτισμένων Αμερικανών που διακατέχει μέρος των μέσων ενημέρωσης, το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» επιμένει και εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Πάντως, ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπαίντεν μοιάζουν να κατανοούν τους λόγους που ωθούν χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο.

Με τους αριθμούς τους να αυξάνουν συνεχώς και παρά την αστυνομική βία και την όχι και τόσο συγκαλυμμένη ειρωνεία που διακατέχει μέρος των μέσων ενημέρωσης, το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» επιμένει και εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Πάντως, ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπαίντεν μοιάζουν να κατανοούν τους λόγους που ωθούν χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο.

Σε παρέμβαση του για τους Αμερικανούς αγανακτισμένους, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι διαδηλωτές εκφράζουν την ευρεία δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τον τρόπο που δουλεύει το αμερικανικό οικονομικό σύστημα—μία δυσαρέσκεια που ο ίδιος κατανοεί, όπως είπε.

Ο Αμερικανοί, πρόσθεσε, βλέπουν την Γουόλ Στριτ σαν ένα παράδειγμα εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος που δεν λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες. Επισήμανε πάντως ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν ισχυρό και αποτελεσματικό τραπεζικό τομέα που θα λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού στη βάση των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι στο κρυμμένο κόστος ή στις παραπλανητικές πρακτικές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος εντόπισε τα αίτια εξάπλωσης του κινήματος στην αντίληψη που έχουν οι πολίτες ότι το σύστημα είναι άδικο. «Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, ποιος είναι ο πυρήνας της διαμαρτυρίας; … Οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι το σύστημα είναι δίκαιο» είπε σε ομιλία στην Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι τράπεζες είναι μέρος του προβλήματος στις ΗΠΑ» και ότι τουλάχιστον κωφεύουν στις διαμαρτυρίες των πολιτών για την συμπεριφορά και τις δραστηριότητες τους.

Παραταύτα, είδε ομοιότητες, και μάλιστα πολλές, με το υπερσυντηρητικό κίνημα του Tea Party

Την ίδια ώρα, τα μέλη του Occupy Wall Street, ένα κίνημα εμπνευσμένο από την Αραβική Άνοιξη αλλά κατεξοχήν ιντερνετικό επιδιώκουν να βρουν τρόπους για να διαδώσουν το μήνυμα τους και να διευρύνουν τη βάση τους.

Στη μεγάλη διαδήλωση της Τετάρτης –μεγαλύτερη των τελευταίων ημερών που κατέληξε όμως σε πάνω από 25 συλλήψεις– έδωσαν το παρών εργατικά και υπαλληλικά συνδικάτα αυξάνοντας τον όγκο των διαδηλωτών αλλά και δίνοντας στο κίνημα περισσότερη προβολή στην κοινή γνώμη.

Μιλώντας στο Associated Press μέλος συνδικάτου υπογράμμισε ότι το κίνημα «εστίασε ολόκληρη τη χώρα στην πλειοψηφία της μεσαίας τάξης» και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε αυτό το θέμα όλοι μαζί και θα είμαστε για πολύ»

Οι ίδιοι οι διαδηλωτές θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την ανεργία (που παραμένει επί μακρού κοντά στο 9%) και τις ανισότητες και διακηρύσσουν ότι είμαστε το 99% απέναντι στο 1% των πλουσιότερων Αμερικανών που νέμονται το μεγαλύτερο μέρος

Πάντως αν και για την ώρα τα like στις σελίδες του Facebook και οι followers στο Twitter είναι περισσότεροι από όσους κατεβαίνουν στους δρόμους, οι οργανωτές του άναρχου και μάλλον ασυνήθιστους για τις ΗΠΑ κινήματος ευελπιστούν ότι σύντομα η φυσικά παρουσία των πολιτών θα υπερισχύσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024