Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πιο σημαντικοί για τους Τούρκους οι γείτονές τους στη Μέση Ανατολή από τους Ευρωπαίους

Πιο σημαντικοί για τους Τούρκους οι γείτονές τους στη Μέση Ανατολή από τους Ευρωπαίους

Περισσότερο σημαντικούς θεωρούν οι Τούρκοι πολίτες τους γείτονές τους στις χώρες της Μέσης Ανατολής από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα Translantic Trends 2011, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του think tank German Marshall Fund, με έδρα την Ουάσινγκτον.

Περισσότερο σημαντικούς θεωρούν οι Τούρκοι πολίτες τους γείτονές τους στις χώρες της Μέσης Ανατολής από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα Translantic Trends 2011, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του think tank German Marshall Fund, με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Τούρκοι θεωρούν τους άραβες γείτονές τους πιο σημαντικούς για τα οικονομικά τους συμφέροντα (43%), αλλά και για την ασφάλειά τους (42%) από ό,τι τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που συγκεντρώνουν ποσοστό 33%.

Μπορεί, μάλιστα, να έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό στήριξης των Τούρκων στην ένταξη στην ΕΕ (48%), αλλά η απόκλιση σε σχέση με το 2004 -πρώτη χρονιά που διενεργήθηκε η αντίστοιχη έρευνα- παραμένει μεγάλη, καθώς την ενταξιακή πορεία στήριζε τότε το 73% των πολιτών.

Τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας έδειξαν, επίσης, ότι το 39% των Τούρκων θεωρεί «ούτε καλή, ούτε κακή» την προοπτική ένταξης στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», ενώ σχεδόν ίδια είναι τα ποσοστά μεταξύ εκείνων που βλέπουν θετικά την ένταξη (26%) κι εκείνων που έχουν αρνητική άποψη (29%).

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Ευρωπαίων, το υψηλότερο ποσοστό στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας καταγράφηκε στη Ρουμανία (48%), ενώ Γάλλοι και Γερμανοί, σε ποσοστά 45% και 40% αντίστοιχα, θεωρούν κακή προοπτική την τουρκική ένταξη.

Αυξημένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες (στο 33%) σε σχέση με πέρυσι είναι και το ποσοστό των Τούρκων που θεωρούν πιθανή την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ σε ό,τι αφορά την τελευταία δεν υπήρξε αλλαγή στάσης, με το 53% να εξακολουθεί να πιστεύει σε μία τέτοια προοπτική. Χαρακτηριστικό είναι πως το 66% των Ρουμάνων, το 65% των Βρετανών και το 60% των Ολλανδών θεωρούν πως η Τουρκία θα διαβεί το «κατώφλι» της ΕΕ κι είναι αυτοί.

Μπορεί μεν η κοινή γνώμη στην ΕΕ να στηρίζει στα παραπάνω ποσοστά την τουρκική ένταξη, αλλά διχασμός υπάρχει ή ακόμη κι απαισιοδοξία σχετικά με τα οφέλη από μία τέτοια εξέλιξη. Κατά μέσο όρο, το 48% των πολιτών στην ΕΕ και η πλειοψηφία των Αμερικανών (54%) συμφωνούν στο ότι η ένταξη της Τουρκίας θα συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν απολαμβάνει τα ίδια ποσοστά στήριξης σε όλες τις χώρες, με την πλειοψηφία στη Γαλλία (59%), την Ολλανδία (51%) κι ένα μεγάλο ποσοστό στη Σλοβακία (46%) να διαφωνούν.

Επίσης, οι μισοί από τους ερωτηθέντες στις 12 χώρες της ΕΕ, όπου διεξήχθη η έρευνα (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) διαφωνούν με τη θέση ότι η τουρκική ένταξη στην ΕΕ θα είναι οικονομικά επικερδής για την τελευταία, ενώ το 39% εξέφρασε διαφορετική άποψη. Οι Γάλλοι (σε ποσοστό 63%), οι Σουηδοί (62%), οι Γερμανοί (58%), οι Ισπανοί (55%) και οι Ολλανδοί (54%) θεωρούν πως θα επηρεάσει αρνητικά η ένταξη της Τουρκίας την ευρωπαϊκή οικονομία. Στον αντίποδα, το 55% των Τούρκων πολιτών θεωρούν πως η ένταξη θα είναι θετική για την οικονομία της χώρας τους.

Εξάλλου, η πλειοψηφία (56%) αυτών που ζουν στις χώρες της ΕΕ (απ’ αυτές που συμμετείχαν στην έρευνα) δεν θεωρεί πως το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μία μουσουλμανική χώρα αποτελεί λόγο για να μείνει εκτός ΕΕ, ενώ το 33% των Τούρκων θεωρεί πως αυτή ακριβώς η παράμετρος αποδεικνύει ότι η χώρα τους δεν ανήκει στην Ένωση.

  • Το German Marshall Fund ιδρύθηκε το 1972, με μία δωρεά από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, σε ανάμνηση του Σχεδίου Μάρσαλ, του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στόχος του GMF είναι α εδραιώσει τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ εταίρων εκατέρωθεν του Ατλαντικού, δίνοντας επιχορηγήσεις σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, απονέμοντας υποτροφίες και διεξάγοντας έρευνες για τις διατλαντικές σχέσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024