Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Θα βρούμε τον Καντάφι» δηλώνουν Σαρκοζί-Κάμερον από τη «νέα» Λιβύη

«Θα βρούμε τον Καντάφι» δηλώνουν Σαρκοζί-Κάμερον από τη «νέα» Λιβύη

«Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον Καντάφι και να τον οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη» δεσμεύθηκαν οι ηγέτες Γαλλίας και Βρετανίας φθάνοντας την Πέμπτη στη Λιβύη για την πρώτη επίσκεψη ξένων ηγετών μετά την εκδίωξη του συνταγματάρχη. Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκαν νοσοκομείο της Τρίπολης, συναντήθηκαν με τη νέα ηγεσία και κατευθύνθηκαν στη Βεγγάζη, που αποτέλεσε προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Η ΝΑΤΟϊκή δέσμευση δεν έχει τελειώσει, επισήμαναν και κάλεσαν τον λιβυκό λαό να επιδιώξει τη συμφιλίωση. Ο Σαρκοζί αφιέρωσε την επίσκεψη «σε όλους όσοι ελπίζουν σε μία ελεύθερη Συρία».

«Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον Καντάφι και να τον οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη» δεσμεύθηκαν οι ηγέτες Γαλλίας και Βρετανίας φθάνοντας την Πέμπτη στη Λιβύη. Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκαν νοσοκομείο της Τρίπολης, συναντήθηκαν με τη νέα ηγεσία και κατευθύνθηκαν στη Βεγγάζη, που αποτέλεσε προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Η ΝΑΤΟϊκή δέσμευση δεν έχει τελειώσει, επισήμαναν και κάλεσαν τον λιβυκό λαό να επιδιώξει τη συμφιλίωση.

Η Γαλλία και η Βρετανία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος, και οι ηγέτες τους είναι οι πρώτοι που έφθασαν στη χώρα μετά την αλλαγή σελίδας, παρόλο που η κατάσταση παραμένει ρευστή και το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει ολοκληρωτικά ηττηθεί.

Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν αρχικά ένα νοσοκομείο στην Τρίπολη, όπου έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από προσωπικό και ασθενείς. Εν συνεχεία συναντήθηκαν στην Τρίπολη με τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) και κατόπιν κατευθύνθηκαν στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της Λιβύης, όπου αναμένεται να μιλήσουν στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης που αποτέλεσε το προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

«Δεν τελείωσε. Θα βρούμε τον Καντάφι»

Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν ενώπιον του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης ότι θα συμβάλλουν στον εντοπισμό του Μουαμάρ Καντάφι, και ότι η ΝΑΤΟϊκή αποστολή θα συνεχιστεί για όσο καιρό παραμένει κίνδυνος για το λιβυκό πληθυσμό.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι ξένοι σύμμαχοί του στη διάρκεια του πολέμου θα έχουν προτεραιότητα στις μελλοντικές συμφωνίες με τη χώρα, ενώ προειδοποίησε ότι κάποια ήδη υπάρχοντα συμβόλαια θα επανεξεταστούν για τυχόν διαφθορά.

«Δεν τελείωσε . Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον Καντάφι και να τον οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νικολά Σαρκοζί στην Τρίπολη, ανακοινώνοντας επίσης την περαιτέρω αποδέσμευση λιβυκών περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτή είναι η στιγμή που η αραβική άνοιξη μπορεί να γίνει το αραβικό καλοκαίρι και βλέπουμε τη δημοκρατία να προοδεύσει και σε άλλες χώρες» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παρουσία των δύο βασικών ηγετών του Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ και Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε με τη σειρά του τους Λίβυους να αποφύγουν το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ή τα «αντίποινα», ζητώντας ταυτόχρονα από τις χώρες όπου έχουν καταφύγει Λίβυοι καταζητούμενοι να τους παραδώσουν στη διεθνή Δικαιοσύνη.

«Φυσικά η δέσμευσή μας προς τον λιβυκό λαό δεν έχει τελειώσει, για όσο διάστημα απειλείται η ειρήνη η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό σας» είπε ο Σαρκοζί.

«Εξάλλου ο κύριος Καντάφι πρέπει να συλληφθεί» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι «καλούμε όλες τις χώρες που στο έδαφός τους βρίσκονται Λίβυοι καταζητούμενοι να συνεργαστούν με τη διεθνή δικαιοσύνη ώστε όλοι τους να λογοδοτήσουν για ό,τι έχουν κάνει».

Ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι, που κρύβεται μετά την πτώση της Τρίπολης στα χέρια των αντικαθεστωτικών, αποτελεί «κίνδυνο». Επισήμανε ότι «υπάρχει δουλειά ακόμη που πρέπει να ολοκληρωθεί», επαναλαμβάνοντας ότι «η δέσμευση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη δεν έχει τελειώσει».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «εμπιστεύεται» το Νίγηρα και ότι «δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλλει» ότι οι ηγέτες του κράτους αυτού θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, καθώς πολλοί στενοί συνεργάτες του Καντάφι, αλλά και ένας γιος του, έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός του.

Ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «κανένας υπολογισμός», «καμία κρυφή συμφωνία όσον αφορά τον πλούτο της Λιβύης, δεν ζητάμε να μας δοθεί κανένα προνόμιο. Κάναμε αυτό που πιστεύαμε ότι πρέπει να κάνουμε επειδή ήταν το σωστό».

Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος αφιέρωσε την επίσκεψή του σε «όλους όσοι ελπίζουν σε μία ελεύθερη Συρία».

«Ονειρεύομαι ότι οι νεαροί Σύροι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους νεαρούς Λίβυους και ότι θα μπορέσουν να πουν επίσης ότι η δημοκρατία είναι για εμάς» υπογράμμισε ο Σαρκοζί. «Θέλω να αφιερώσω αυτή την επίσκεψη σε όλους όσοι ελπίζουν ότι η Συρία θα είναι μία μέρα μία ελεύθερη χώρα» υπογράμμισε.

Η Γαλλία και η Βρετανία πίεσαν υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη και διέθεσαν αρκετές δυνάμεις που σήκωσαν μεγάλο μέρος των αεροναυτικών επιχειρήσεων. Το Παρίσι αναγνώρισε πρώτο Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού.

Η επίσκεψη των Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Οι δύο ηγέτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Λιβύη, όπου στους δρόμους είναι συχνά τα γκραφίτι που γράφουν «Merci Sarkozy!» και «Thank You Britain!».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024