Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συντονισμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν σε διαφορετικά σημεία της Καμπούλ

Συντονισμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν σε διαφορετικά σημεία της Καμπούλ

Επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, του κτηρίου της ISAF και άλλων διπλωματικών αποστολών στο κέντρο της Καμπούλ εξαπέλυσαν την Τρίτη οι Ταλιμπάν, ενώ βομβιστές καμικάζι επιχείρησαν να σκορπίσουν το θάνατο στα δυτικά της πόλης. Πυρά ακούγονταν μέχρι και αργά το απόγευμα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονταν με τους ενόπλους. Ο απολογισμός, πέρα από το θάνατο των δραστών, είναι έξι νεκροί, από τους οποίους τέσσερις αστυνομικοί, και 12 τραυματίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λόγο για «άνανδρες επιθέσεις» και έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι δεν θα μπουν εμπόδιο την μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την ασφάλεια της χώρας στα χέρια των Αφγανών.

Επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, του κτηρίου της ISAF και άλλων διπλωματικών αποστολών στο κέντρο της Καμπούλ εξαπέλυσαν την Τρίτη οι Ταλιμπάν, ενώ βομβιστές καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο στα δυτικά της πόλης.

Πυρά ακούγονταν μέχρι και αργά το απόγευμα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονταν με τους ενόπλους. Ο απολογισμός είναι έξι νεκροί, από τους οποίους τέσσερις αστυνομικοί, και 12 τραυματίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λόγο για «άνανδρες επιθέσεις» και έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι δεν θα μπουν εμπόδιο την μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την ασφάλεια της χώρας στα χέρια των Αφγανών.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, τις επιθέσεις εξαπέλυσαν συνολικά επτά άτομα. Τέσσερις άνδρες κατέλαβαν ένα υπό κατασκευή πολυώροφο κτήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας και από εκεί επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον κτηρίων που στεγάζουν διπλωματικές αποστολές αλλά και τις υπηρεσίες της δύναμης του ΝΑΤΟ (ISAF).

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μαχητές τους κατέλαβαν κτήριο στην Καμπούλ, οπλισμένοι με εκτοξευτές χειροβομβίδων, ΑΚ-47, βαριά πυροβόλα και γιλέκα με εκρηκτικά.

Κατά την ενημέρωση Αμερικανών βουλευτών ο διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους είπε ότι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ, ανάμεσά τους κι ένα μικρό κορίτσι που βρισκόταν μαζί με άλλους έξω από το κτήριο.

Ο Πετρέους διαβεβαίωσε ότι δεν τραυματίστηκαν υπάλληλοι της πρεσβείας. Ανάλογες ανακοινώσεις έκανε και το ΝΑΤΟ.

Άλλοι τρεις βομβιστές καμικάζι επιχείρησαν να επιτεθούν σε κτήρια της Αστυνομίας στα δυτικά της Καμπούλ καθώς και κοντά στο αεροδρόμιο. Και οι τρεις έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών, όμως οι σφαίρες πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Αφγανοί αστυνομικοί και δύο πολίτες.

«Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι μόνο για να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας, αλλά για να προστατεύσουμε την περιοχή και να διαβεβαιώσουμε ότι αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις θα αντιμετωπιστούν» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, διαμηνύοντας επίσης ότι οι επιθέσεις δεν θα σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια μεταβίβασης της αρμοδιότητας της ασφάλειας στα χέρια των Αφγανών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Τρίτης αποτελούν προσπάθεια των Ταλιμπάν να βάλουν εμπόδια στα σχέδια της μεταβίβασης της αρμοδιότητας για την ασφάλεια της χώρας στα χέρια των Αφγανών.

«Δεν μπορούν να τη σταματήσουν. Η μεταβίβαση (των αρμοδιοτήτων) συνεχίζεται» δήλωσε, λέγοντας ότι η Συμμαχία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις αφγανικές Αρχές και στη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» πρόσθεσε.

Το νέο κύμα βίας -και μάλιστα μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας- έρχεται δύο ημέρες μετά τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση καμικάζι στα γραφεία του Βρετανικού Συμβουλίου στην πόλη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα.

Παρά τις προσπάθειες να εξουδετερωθούν οι ομάδες Ταλιμπάν που εξακολουθούν να δρουν στη χώρα, η τελευταία επίθεση (ήταν η Τρίτη από τον Ιούνιο) δείχνει ότι εξακολουθούν να είναι σε θέση να οργανώνουν επιχειρήσεις σε θεωρητικά καλά προστατευμένα σημεία, ακόμα και μέσα στη Καμπούλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024