Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στην Αίγυπτο ο Ερντογάν – Ενδεχόμενο «απομόνωσης» φοβάται το Ισραήλ

Περιοδεία στις πρωτεύουσες των χωρών της «Αραβικής Άνοιξης» αρχίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκινώντας τη Δευτέρα από την Αίγυπτο πριν πάει στην Τυνησία και τη Λιβύη. Στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης της Άγκυρας στο μουσουλμανικό κόσμο μετά τις ανατροπές του περασμένου χρόνου, αλλά η προσοχή που δίνει ιδιαίτερα το Ισραήλ στην άφιξη Ερντογάν στο Κάιρο θεωρείται ενδεικτική της αλλαγής στο διπλωματικό τοπίο της περιοχής μετά τις εξεγέρσεις. Πάντως δεν θα μεταβεί στη Γάζα, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί αρχικά.

Περιοδεία στις πρωτεύουσες των χωρών της «Αραβικής Άνοιξης» αρχίζει τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκινώντας από την Αίγυπτο πριν πάει στην Τυνησία και τη Λιβύη. Στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης της Άγκυρας στο μουσουλμανικό κόσμο μετά τις ανατροπές του περασμένου χρόνου.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και κατόπιν να συναντηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Ενδεικτικό της αλλαγής των διπλωματικών δυναμικών μετά την Αραβική Άνοιξη, είναι η στενή προσοχή που δίνει το Ισραήλ στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κάιρο, μετά το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις με την Αιγύπτου που προκάλεσε η επίθεση των διαδηλωτών στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο.

Το Ισραήλ φοβάται μια πιθανή διπλωματική «απομόνωσή» του, σε μία περίοδο που οι σχέσεις του και με τις δύο χώρες γνωρίζουν εντάσεις.

Το Ισραήλ αλλά και οι ΗΠΑ, σημειώνει το Reuters, θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Ερντογάν -την πρώτη επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στο Κάιρο εδώ και μία δεκαπενταετία.

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί στην Αίγυπτο με τον επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου Χουσέιν Ταντάουι, τον πρωθυπουργό Εσάμ Σαράφ καθώς και με εκπροσώπους του κινήματος που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Πάντως, όπως επιβεβαίωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν θα επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό ο Ερντογάν.

Τυχόν επίσκεψη θα όξυνε ακόμα περισσότερο τις κακές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ μετά την επίμονη άρνηση να ζητήσει συγγνώμη για τον θάνατο εννέα ακτιβιστών στο σκάφος Mavi Marmara.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απάντησε σε δημοσιεύματα που θέλουν το Ισραήλ να στηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σε μια προσπάθεια να «τιμωρήσει» την Άγκυρα.

«Κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάσει» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024