Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει ακόμα στη Λιβύη, εκτιμούν οι ΗΠΑ

Ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει ακόμα στη Λιβύη, εκτιμούν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιβύη και δεν βρίσκεται στις οχηματοπομπές που διέσχισαν τα σύνορα προς το Νίγηρα τις τελευταίες δύο ημέρες. Μια από τις πομπές έχει τέτοια διαμόρφωση που αφήνεται να εννοηθεί ότι μεταφέρει υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος του Καντάφι, αν και δεν ήταν βέβαιο ότι συμπεριλαμβανόταν και ο συνταγματάρχης, εξήγησαν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναφέρουν αξιωματούχοι, πιστεύει ότι ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιβύη και δεν βρίσκεται στις οχηματοπομπές που διέσχισαν τα σύνορα προς το Νίγηρα τις τελευταίες δύο ημέρες.

Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι στις οχηματοπομπές βρίσκονταν άνθρωποι που πρόσκεινται στο καθεστώς του Καντάφι, μεταξύ τους ο Μανσούρ Ντάο, υπεύθυνος ασφαλείας του Καντάφι, που πέρασε στο Νίγηρα την Κυριακή.

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως μια από τις οχηματοπομπές έχει τέτοια «διαμόρφωση» που αφήνεται να εννοηθεί ότι μεταφέρει υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος του Καντάφι, αν και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το εάν ο ίδιος ο συνταγματάρχης βρίσκεται σε κάποια από τις οχηματοπομπές.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι την πομπή από 200-250 αυτοκίνητα συνόδευσαν στην πόλη Αγκαντέζ από άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα, ο οποίος επισήμως διέψευσε το γεγονός.

Το καθεστώς του Καντάφι διατηρούσε στενές σχέσεις με τους αντάρτες Τουαρέγκ, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν μεταβεί στη Λιβύη για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη στον εμφύλιο των προηγούμενων μηνών.

Εντωμεταξύ, η Γαλλία ζητά να εντοπιστεί ο Μουαμάρ Καντάφι και να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης — είτε στη χώρα του είτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

«Θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει τα τελευταία 42 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γαλλία θα ήταν ικανοποιημένη με μια εξορία του Καντάφι.

Σύμφωνα με αναφορές, η Γαλλία μπορεί να πέτυχε τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τον Καντάφι, καθώς γαλλική στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως ο 69χρονος πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης και ο γιος του Σάιφ αλ Ισλάμ ενδέχεται να σκέφτονταν να μετέβαιναν κι αυτοί με αυτοκινητοπομπή στη Μπουρκίνα Φάσο μέσω Νίγηρα.

Η Μπουρκίνα Φάσο, πρώην γαλλική αποικία και πρώην αποδέκτης μεγάλων ποσών λιβυκής βοήθειας, πρότεινε στον Καντάφι να εξοριστεί εκεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά έχει αναγνωρίσει επίσης ως κυβέρνηση της Λιβύης το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Παραταύτα, η Μπουρκίνα Φάσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγήσει άσυλο στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, επικαλούμενη τις κακές σχέσεις μαζί του τα τελευταία τρία χρόνια. «Δεν περιμένουμε τον Καντάφι. Και η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι ο Καντάφι έχει έρθει, ή ότι θα έρθει εδώ» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024