Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη αποκαθιστά πλήρως η Βρετανία

Τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη αποκαθιστά πλήρως η Βρετανία

Τη διπλωματική επιστροφή της Βρετανίας στην Τρίπολη ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του και οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι δεν θα εγκαταλείψουν τη Λιβύη, «μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο». Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για συμμετοχή βρετανικών υπηρεσιών στην μεταγωγή Λίβυου αντικαθεστωτικού το 2004.

Τη διπλωματική επιστροφή της Βρετανίας στην Τρίπολη εξήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του και οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι δεν θα εγκαταλείψουν τη Λιβύη, «μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο».

Ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας θα μετακινηθεί μέσα στην ημέρα στην Τρίπολη, για να αποκαταστήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα, διευκρίνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Σχετικά με τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Λιβύη, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επεκτείνει την εντολή παρουσίας των στρατευμάτων της στις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις ανάμεσα στις βρετανικές και τις λιβυκές μυστικές υπηρεσίες και την μεταγωγή στην Τρίπολη υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα, ο Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από ανεξάρτητη επιτροπή.

Το ζήτημα, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, θα διερευνηθεί από επιτροπή που εξετάζει την εμπλοκή των βρετανικών υπηρεσιών σε υποθέσεις βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν σε δημόσια κτίρια στην Τρίπολη τις προηγούμενες ημέρες με την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, η MI6 και η CIA συνεργάστηκαν με τη Λιβύη για την έκδοση στην Τρίπολη του αντικαθεστωτικού στρατιωτικού Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ, ο οποίος υποστηρίζει ότι βασανίστηκε και στη συνέχεια ανακρίθηκε από ξένους πράκτορες.

Ο Μπελχάτζ ζητά σήμερα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να του ζητήσουν συγγνώμη.

Αμφιβολίες για την αξιοπιστία των καταγγελιών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών εκείνη την περίοδο, Τζακ Στρο αλλά τόνισε ότι είναι ανησυχητικές και πρέπει να ερευνηθούν

Επιπλέον, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Χάουελς και νυν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα ασφάλειας, ανέφερε στο BBC ότι η επιτροπή δεν βρήκε ενδείξεις για παράνομες μεταγωγές κρατουμένων. Είπε πάντως ότι λόγω του φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι βρετανικές υπηρεσίες συνεργάζονταν στενά και με τις λιβυκές για την αποτροπή μίας επίθεσης.

Σε μία παράλληλα εξέλιξη, όπως μετέδωσε το Al Arabiya, ο επικεφαλής των μονάδων ασφάλειας του Καντάφι, Μανσούρ Ντάο διέσχισε τα σύνορα της Λιβύης με τον Νίγηρα με κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα Νιαμέι, ανέφεραν πηγές από το Νίγηρα.

Ο Ντάο και άλλοι 15 Λίβυοι έφτασαν στα σύνορα πριν από μία εβδομάδα και πήραν τη σχετική άδεια να μπουν στη χώρα την Κυριακή.

Κοντά το τέλος των επιχειρήσεων

Το ΝΑΤΟ «βρίσκεται πολύ κοντά» στην επιτυχία της επιχείρησής του στη Λιβύη, η οποία «θα ολοκληρωθεί σύντομα», δήλωσε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Η απόφαση για το τέλος των επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την «ικανότητα του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου να εγγυηθεί την επαρκή προστασία των πολιτών».

Πρόσθεσε δε ότι η ενδεχόμενη σύλληψη του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι «δεν αποτελεί έναν αποφασιστικό παράγοντα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024