Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην Αλγερία διέφυγαν μέλη της οικογένειας του Καντάφι

Στην Αλγερία διέφυγαν μέλη της οικογένειας του Καντάφι

Τα σύνορα με την Αλγερία πέρασαν η σύζυγος, η κόρη και δύο από τους γιους του Καντάφι, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Παράλληλα, και με τον Καντάφι να παραμένει άφαντος, οι εξεγερμένοι στη Λιβύη στέλνουν οχηματοπομπές με στρατεύματα στη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου συνταγματάρχη, σε μία προσπάθεια να ρίξουν ένα από τα τελευταία «οχυρά» του καθεστώτος. Συμφωνία του ιταλικού πετρελαϊκου ομίλου Eni με τους αντικαθεστωτικούς.

Τα σύνορα με την Αλγερία πέρασαν η σύζυγος, η κόρη και δύο από τους γιους του Καντάφι, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Παράλληλα, και με τον Καντάφι να παραμένει άφαντος, οι εξεγερμένοι στη Λιβύη στέλνουν οχηματοπομπές με στρατεύματα στη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου συνταγματάρχη, σε μία προσπάθεια να ρίξουν ένα από τα τελευταία «οχυρά» του καθεστώτος.

Το αλγερινό πρακτορείο μετέδωσε πως η σύζυγος του Καντάφι Σαφία, η κόρη του Αΐσα και οι δύο γιοι του Χανίμπαλ και Μοχάμεντ διέφυγαν στην Αλγερία. Για την άφιξή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο, έχουν ειδοποιηθεί τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο των Λίβυων εξεγερμένων.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ανέφερε τη Δευτέρα πως εξετάζει το εάν θα περιλάβει τον γιο του Καντάφι Χαμίς στη λίστα με τους καταζητούμενους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η ταξιαρχία που διοικεί ο Χαμίς ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για συνοπτικές εκτελέσεις κρατουμένων.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Χάγης, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν (για τρίτη φορά) πως ο Χαμίς «σκοτώθηκε σε συγκρούσεις» έξω από την Τρίπολη, αν και η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Στην ίδια τη Λιβύη, το επίκεντρο της σύρραξης μετακινείται προς τη Σύρτη, στα ανατολικά της Τρίπολης: Οι δύο πλευρές δίνουν μάχη για την «ψυχή» των κατοίκων της πόλης, με τους μεν αντικαθεστωτικούς να τους καλούν να παραδοθούν ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και τη δε πλευρά του Καντάφι να τους τρομοκρατεί πως, εάν δεν πολεμήσουν, οι εξεγερμένοι θα πνίξουν την πόλη στο αίμα.

Τη Δευτέρα, οι δυνάμεις των εξεγερμένων πλησίασαν την πόλη από τα δυτικά και από τα ανατολικά, αν και συναντούν σποραδικές εστίες αντίστασης καθ’ οδόν προς τη Σύρτη. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην περιοχή γύρω από την πόλη.{{{ map }}}

Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Χασάν Ντρόι ανέφερε πως η πλευρά των εξεγερμένων βρίσκεται σε συνομιλίες με τους κατοίκους της Σύρτη και προτιμά η πόλη να παραδοθεί χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις.

Αρκετοί από τους κατοίκους της πόλης είναι μέλη της φυλής του Καντάφι. Οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί από τον Λίβυο συνταγματάρχη, αλλά η μειοψηφία των καθεστωτικών ελέγχει τον οπλισμό.

Αντικαθεστωτικοί μέσα στη Σύρτη αναφέρουν στο Συμβούλιο πως η πλευρά του Καντάφι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους κατοίκους πως κινδυνεύουν οι ίδιοι εάν δεν αντισταθούν στους εξεγερμένους.

Στελέχη του Συμβουλίου ανέφεραν όμως στο Reuters πως οι εξεγερμένοι θεωρούν πως ο χρόνος είναι με το μέρος τους, καθώς η παροχή ρεύματος στη Σύρτη έχει διακοπεί και οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατρικά υλικά.

Συμφωνία της ιταλικής Eni με τους αντικαθεστωτικούς

Και ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο της σύρραξης συνεχίζονται, οι διαβουλεύσεις με τις δυτικές επιχειρήσεις για επανέναρξη των εργασιών του προχωρούν ταχύτατα: Ο ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος Eni υπέγραψε συμφωνία με το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ώστε να επανέλθει στις δραστηριότητές του στη Λιβύη.

H Eni ήταν ο σημαντικότερος ξένος πετρελαϊκός όμιλος που δραστηριοποιείτο στη Λιβύη ήδη από την εποχή του Καντάφι.

Η συμφωνία αυτή, που είχε ανακοινωθεί από τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι έπειτα από συνάντηση που είχε στο Μιλάνο με τον δεύτερο στην ιεραρχία των Λίβυων αντικαθεστωτικών Μαχμούντ Τζιμπρίλ, υπεγράφη σήμερα στη Βεγγάζη και «ενισχύει τη συνεργασία στη Λιβύη ανάμεσα στον Eni και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο», όπως ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Κεντρικό σημείο της συμφωνίας είναι η επαναλειτουργί του αγωγού φυσικού αερίου Greenstream, που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία. Η Eni θα βοηθήσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης των ενεργειακών υποδομών στη χώρα προκειμένου να καθοριστούν οι επεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν για να ξαναρχίσουν οι δραστηριότητες παραγωγής.

Ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε επίσης να κάνει «μία πρώτη παράδοση» διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024