Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tο αεροδρόμιο της Τρίπολης βομβάρδισαν δυνάμεις πιστές στον Καντάφι

Tο αεροδρόμιο της Τρίπολης βομβάρδισαν δυνάμεις πιστές στον Καντάφι

Δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβύης την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ένα αεροσκάφος. Παράλληλα, οι αντάρτες εισήλθαν στην περιοχή Αμπού Σαλίμ, ένα από τα κρησφύγετα των δυνάμεων του Καντάφι, μετά από βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο σημείο. Δεν αναγνωρίζει τους εξεγερμένους η Αφρικανική Ένωση όσο οι μάχες συνεχίζονται.

Δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβύης την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ένα αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, υπήρξε, ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε δυνάμεις του Καντάφι και εξεγερμένους κοντά στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα, οι αντάρτες εισήλθαν στην περιοχή Αμπού Σαλίμ, ένα από τα κρησφύγετα των δυνάμεων του Καντάφι, μετά από βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο σημείο.

Πέραν των μαχών στο Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη, οι μάχες επικεντρώνονται πλέον κυρίως στην πόλη της Σίρτης, όπου φαίνεται πως οι αντικαθεστωτικοί πως συναντούν ακόμη σθεναρή αντίσταση από τους υποστηρικτές του Καντάφι.

Βρετανικά τζετ βομβάρδισαν αποθήκη στην πόλη, ενώ ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης θέσεις στην περιοχή το βράδυ της Πέμπτης.

Μάχες έχουν ξεσπάσει και στην πόλη Ρας Τζιρ, στα σύνορα με τη Λιβύη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η εταιρεία πετρελαίου των εξεγερμένων, AGOCO, ανακοίνωσε ότι έστειλε μικρή στρατιωτική δύναμη στα πετρελαϊκά της πεδία για λόγους ασφάλειας και τόνισε ότι η παραγωγή θα έχει επανέλθει κανονικά μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

Εξελίξεις και στο διπλωματικό επίπεδο

Η Αφρικανική Ένωση δεν αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (ΝΤC) ως νόμιμη κυβέρνηση, όσο οι μάχες συνεχίζονται, δήλωσε ο Τζέικομπ Ζούμα, ηγέτης της Νοτίου Αφρικής.

«Εάν υπάρχουν μάχες, υπάρχουν μάχες. Επομένως, δεν μπορούμε να σταθούμε εδώ τώρα και να πούμε ότι αυτή είναι νόμιμη κυβέρνηση. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης.

«Το συμβούλιο ειρήνης και ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης περιλαμβάνει χώρες που έχουν στηρίξει τον (Λίβυο ηγέτη) Καντάφι στο παρελθόν και του χρωστούν χάρες. Δεν θα αναγνωρίσει το NTC» είχε δηλώσει νωρίτερα ανώτερος διπλωμάτης.

Αξιωματούχος της Αφρικανικής Ένωσης ανακοίνωσε ότι 20 αφρικανικά κράτη αναγνώρισαν επισήμως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Νιγηρία και η Αιθιοπία ήταν ανάμεσα στις χώρες που ζητούσαν την αναγνώριση του NTC.

Επισήμως, η Αφρικανική Ένωση κάλεσε σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Το Συμβούλιο καλεί σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικήςενότητας, στην ίδρυση ενός συνταγματικού και νομικού σχεδίου για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της Λιβύης, ενώ στηρίζει την οργάνωση εκλογών και τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης» δήλωσε ο Ραμτάνε Λαμάμρα, επίτροπος του AU για την Ειρήνη και την Ασφάλεια.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ έδωσε το «πράσινο φως» για ξεπάγωμα λιβυκών περιουσιακών στοιχείων, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, για να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες.

Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στα Ηνωμένα Έθνη ελήφθη τελικά παρά τις αντιδράσεις που προέβαλε η Νότιος Αφρική, η οποία διατηρεί ακόμη κάποιους δεσμούς με το καθεστώς Καντάφι.

Η Νότιος Αφρική έσπευσε μάλιστα να επισημάνει ότι η απόφαση για το ξεπάγωμα δεν συνιστά αναγνώριση των αντικαθεστωτικών ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης -καθώς, επισήμως, η Πρετόρια περιμένει τη σχετική απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης.

* Η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (ΕΜΣ) της Λιβύης ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της χώρας, μέχρι τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να παραδοθεί άμεσα ο Μουάμαρ Καντάφι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024