Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Καντάφι από τους αντικαθεστωτικούς

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Καντάφι από τους αντικαθεστωτικούς

Σφοδρές μάχες και έρευνες από σπίτι σε σπίτι διεξάγουν σε συνοικίες της Τρίπολης οι αντικαθεστωτικοί καθώς υποψιάζονται ότι, μετά την κατάληψη του αρχηγείου του, ο Μουαμάρ Καντάφι κρύβεται στην Τρίπολη (ή κάπου κοντά σε αυτή) με κάποιους από τους γιους του. «Καταστρέψτε τους αντάρτες» καλεί ακόμα και τώρα τους Λίβυους  ο καταζητούμενος και φυγάς Καντάφι σε νέο ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τηλεοπτικό δίκτυο.

Σφοδρές μάχες και έρευνες από σπίτι σε σπίτι διεξάγουν σε συνοικίες της Τρίπολης οι αντικαθεστωτικοί καθώς υποψιάζονται ότι, μετά την κατάληψη του αρχηγείου του, ο Μουαμάρ Καντάφι κρύβεται στην Τρίπολη με κάποιους από τους γιους του.

Αν και τα ίχνη του παραμένουν άγνωστα, ο Μουαμάρ Καντάφι με νέο ηχητικό μήνυμα του την Πέμπτη κάλεσε τους Λίβυους να αντισταθούν κατά των εξεγερμένων με τα όπλα.

Οι εξεγερμένοι πιστεύουν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι κρύβεται είτε μέσα στην Τρίπολη, είτε σε κάποιο από τα προάστιά της, αν και δεν αποκλείεται να έχει διαφύγει προς την έρημο όπου θα μπορούσε να βρει ασφαλές καταφύγιο σε φιλικές σε αυτόν φυλοές.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης οι εξεγερμένοι επικέντρωσαν τα πυρά τους σε συγκρότημα κατοικιών κοντά στην Μπαμπ Αλ Αζιζίγια, το οχυρό του Καντάφι όπου πιστεύουν ότι βρίσκεται.

Συνεχίζονται οι μάχες στην ευρύτερη περιοχή, οι ένοπλοι ανταλλάσσουν πυρά με άνδρες πιστούς στον Καντάφι που βρίσκονται, μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο και σε άλλες συνοικίες.

Ο Καντάφι και οι γιοι του «είναι μαζί μια μικρή τρύπα» είπε σχετικά ο Μουχαμάντ Γκομάα, ένας από τους εξεγερμένους που συμμετέχουν στις μάχες. «Σήμερα τελειώνουν όλα» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του πρώην ηγέτη της χώρας επιβεβαίωσε ότι ο Καντάφι βρίσκεται στη Λιβύη και ότι μάχεται κατά των αντικαθεστωτικών.

Αργότερα το βράδυ, οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στην συνοικία Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης, ένα από τα προπύργια των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι. Οι αντάρτες έψαχναν όλα τα σπίτια για να εντοπίσουν ελεύθερους σκοπευτές και έβγαιναν από αυτά με δεκάδες αιχμαλώτους.

Εντωμεταξύ, σε ένα νέο ηχητικό μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε από το κανάλι Al Orouba, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε τους Λίβους να πολεμήσουν για να καταστρέψουν τους αντάρτες στην Τρίπολη.

Όπως είπε, οι υποστηρικτές του «είναι η συντριπτική πλειοψηφία» και ότι «δεν θα υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για τους ανάρτες».

Κάλεσε δε τους Λίβυους να φέρουν γυναίκες και παιδιά για να εξαγνίσουν, όπως είπε, την Τρίπολη και τους Λίβους από όλες τις φυλές της χώρας να καταπολεμήσουν την ξένη επέμβαση.

Έχοντας ήδη επικηρύξει τον Καντάφι με άνω του ενός εκατ. δολάρια, οι εξεγερμένοι προσπαθούν να εντοπίσουν και να απομονώσουν τους τελευταίους συνεργάτες και συγγενείς του ηγέτη στην Τρίπολη. Οι αντικαθεστωτικοί έχουν υποσχεθεί, πέραν της μεγάλης αμοιβής, αμνηστία σε όποιον από τον στενό κύκλο του Καντάφι τον παραδώσει ή τον σκοτώσει.

Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι ο Καντάφι θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας για να «δωροδοκήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος».

«Στην Τρίπολη, υπάρχουν αποθέματα χρυσού αξίας 10 δισ. δολαρίων. Ο Καντάφι, μπορεί να έχει πάρει μέρος του χρυσού αυτού. Προσπαθεί σίγουρα να δωροδοκήσει φυλές και πολιτοφύλακες για να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος» ισχυρίστηκε.

«Ενωθείτε με τους επαναστάτες»

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, κάλεσε τους πολίτες που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι να «ενωθούν με την επανάσταση» και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τις συνομιλίες σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη αιματοχυσία.

«Η Λιβύη είναι αρκετά μεγάλη για όλους και θα συμπεριφερθούμε ισότιμα σε όλους τους Λίβυους. Ο εθνικός πλούτος είναι για τους Λίβυους και θα μοιραστεί εξίσου σε όσους βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους» είπε.

Ασφαλή τα όπλα λένε οι ΗΠΑ

Σε μία παράλληλα εξέλιξη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι ότι τα αποθέματα της Λιβύης σε ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού (yellowcake) και αέριο μουστάρδας είναι ασφαλή.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Βικτόρια Νούλαντ επισήμανε ότι η κύρια ανησυχία των ΗΠΑ για τη διάδοση όπλων από τη Λιβύη είναι κυρίως οι εκτοξευτές για πυραύλους εδάφους-αέρος που είναι γνωστοί ως MANPADS. Οι χημικοί παράγοντες της Λιβύης θεωρείται ότι έχουν αποσυντεθεί με τα χρόνια και σήμερα αποτελούν περισσότερο κίνδυνο για το περιβάλλον και όχι στρατιωτικό κίνδυνο.

Η Λιβύη πιστεύεται ακόμη ότι δεν έχει τα μέσα να μετατρέψει το yellowcake (ακάθαρτο μίγμα των οξειδίων του ουρανίου) σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πυρηνικό όπλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024