Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχες στην Τρίπολη, καθώς το «κυνηγητό» για τον Καντάφι συνεχίζεται

Μάχες στην Τρίπολη, καθώς το «κυνηγητό» για τον Καντάφι συνεχίζεται

Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες σε μια περιοχή στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, όπου, σύμφωνα με τους εξεγερμένους, «ενδέχεται να κρύβεται» ο Μουαμάρ Καντάφι. Πυρά ακούγονται από τους δρόμους της Τρίπολης, της οποίας ολόκληρες περιοχές -ανάμεσά τους και το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη- βομβαρδίζονται από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι. Άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται ο ίδιος ο Λίβυος συνταγματάρχης και οι αντικαθεστωτικοί προσφέρουν αμνηστία για όποιον τον παραδώσει ή τον σκοτώσει. Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι.

Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες σε μια περιοχή στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, όπου, σύμφωνα με τους εξεγερμένους, «ενδέχεται να κρύβεται» ο Μουαμάρ Καντάφι, που εμφανίστηκε νωρίτερα την Τετάρτη με νέο ηχογραφημένο μήνυμα. Έκκληση για αντίσταση κατά του ΝΑΤΟ και από την κόρη του.

Μέσα στην Τρίπολη συνεχίζονται οι μάχες, αν και οι αντικαθεστωτικοί λένε ότι ελέγχουν πλέον το 95% της χώρας. Επιπλέον δίνουν αμνηστία και μεγάλη αμοιβή σε όποιον παραδώσει τον Καντάφι.

Οι εξεγερμένοι πιστεύουν ότι ο συνταγματάρχης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτεύουσα ή σε κάποιο από τα προάστιά της.

«Πιστεύουμε ότι ο Καντάφι κρύβεται κάπου στην Τρίπολη. Είναι πιθανόν να βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Χάντχμπα αλ-Κάντρα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος των εξεγερμένων, προσθέτοντας ότι μάχες έχουν ξεκινήσει σε εκείνη την περιοχή.

Οι αντικαθεστωτικοί προσφέρουν αμνηστία για όποιον τον παραδώσει ή τον σκοτώσει. «Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι όποιος από τον στενό κύκλο του Καντάφι τον σκοτώσει ή τον παραδώσει, η κοινωνία θα του δώσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει κάνει» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

Πρόσθεσε ότι επιχειρηματίας από τη Βεγγάζη προσφέρει 1,3 εκατομμύρια δολάρια αμοιβή για τη σύλληψη του Μ.Καντάφι.

Μάχες μέσα στην πόλη

Πυρά ακούγονται από τους δρόμους της Τρίπολης, της οποίας ολόκληρες περιοχές -ανάμεσά τους και το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη- βομβαρδίζονται από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, δηλώνουν οι εξεγερμένοι.

«Υπήρξαν βομβαρδισμοί στο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια (το συγκρότημα όπου βρισκόταν η έδρα του Καντάφι), στην περιοχή Αλ Μανσούρα και σε μία ακόμα περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο Rixos. Οι περισσότεροι από τους βομβαρδισμούς διεξήχθησαν από τους πυρήνες του καθεστώτος που βρίσκονται στην περιοχή Αμπού Σαλίμ» δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ σφοδρά πυρά ακούγονταν το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου βρίσκονται ξένοι δημοσιογράφοι.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι ακούγονται πυρά όπλων μικρών διαμετρημάτων αλλά και αντιαεροπορικά πυροβόλα, που χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές για να πλήττονται στόχοι στο έδαφος.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι χρησιμοποιούνταν επίσης εκτοξευτές οπλοβομβίδων, όλμοι και άλλα βαρέα όπλα.

Μετά την πτώση του αρχηγείου του συνταγματάρχη Καντάφι, πολλοί από τους ενόπλους που παραμένουν πιστοί σε αυτόν, έσπευσαν να εξαφανιστούν από την περιοχή.

Πολλές συνοικίες της Τρίπολης είναι εγκαταλειμμένες διότι σε αυτές έχουν ακροβολιστεί, σύμφωνα με εξεγερμένους, δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές.

Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι ο Μουάμαρ Καντάφι και οι οπαδοί του έχουν χάσει τον έλεγχο του 95% του εδάφους της Λιβύης και ότι το καθεστώς του έχει φθάσει στο τέλος του.

«Αυτός που κυβερνά τη Λιβύη είναι αυτός που ελέγχει το Μπαμπ αλ Αζιζίγια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Για εμάς, ο Καντάφι έχει τελειώσει» τόνισε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι μάχες από τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταφέρθηκαν στην πόλη Σάμπχα, στην έρημο στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στις πόλεις Ζουάρα και Ατζελάτ στα δυτικά της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σημεία στις δύο δυτικές πόλεις, σύμφωνα με το Al Arabiya.

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι

Μια ομάδα περίπου 35 ξένων δημοσιογράφων παρέμενε για τέσσερις ημέρες σχεδόν έγκλειστη στο ξενοδοχείο Rixos, περίπου 1 χλμ. από το αρχηγείο του Καντάφι, καθώς ένοπλοι, πιστοί στον Μουαμάρ Καντάφι, τους εμπόδιζαν να βγουν από το ξενοδοχείο.

Ωστόσο, την Τετάρτη, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πήγε στο ξενοδοχείο και διαπραγματεύθηκε τη φυγή των δημοσιογράφων από το ξενοδοχείο, παρέχοντας επίσης μεταφορικά μέσα.

Οι ένοπλοι αποχώρησαν και οι δημοσιογράφοι είναι και πάλι ελεύθεροι να μετακινηθούν στην πόλη.

Μήνυμα Καντάφι

Το πρωί της Τετάρτης, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε σε αντεπίθεση του Λίβυους σε ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην λιβυκή τηλεόραση, λέγοντας μάλιστα: «Έχω βγει διακριτικά στους δρόμους της Τρίπολης, χωρίς να με δει ο λαός μου, και δεν αισθάνθηκα πως υπάρχει κίνδυνος».

«Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι, άνδρες των φυλών και γυναίκες πρέπει να σκουπίζουν την Τρίπολη και να την χτενίσουν από τους προδότες» είπε ο Καντάφι.

O Λίβυος συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης πως η υποχώρησή του από την έδρα του στη λιβυκή πρωτεύουσα ήταν «κίνηση τακτικής». Το πού βρίσκεται παραμένει ακόμη ασαφές.

Επιπλέον με μήνυμα της στο κανταφικό κανάλι Al-Orouba η κόρη του Άισα (τουλάχιστον αυτό δήλωσε η γυναίκα που τηλεφώνησε στο σταθμό), κάλεσε τους Λίβυους να ενωθούν ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ξένες επεμβάσεις. Η τύχη της μοναδικής εν ζωή κόρης του Καντάφι αγνοούνταν μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024