Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκατοντάδες οι νεκροί στη μάχη της Τρίπολης, εκτός πόλης μεταφέρθηκαν οι συγκρούσεις

Εκατοντάδες οι νεκροί στη μάχη της Τρίπολης, εκτός πόλης μεταφέρθηκαν οι συγκρούσεις

Βαρύ τίμημα έχουν πληρώσει οι Λίβυοι κατά την επέλασή των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, οι οποίοι κατάφεραν να διώξουν τον Καντάφι από το αρχηγείο του και να καταλάβουν το συγκρότημα που λειτουργούσε ως έδρα της κυβέρνησής του. Οι αντικαθεστωτικοί κάνουν λόγο για συνολικά 400 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. «Κίνηση τακτικής η υποχώρηση» από την Τρίπολη υποστηρίζει το καθεστώς, που καλεί τους Λίβυους να καθαρίσουν την πρωτεύουσα ενώ ο -άφαντος- Καντάφι διαμηνύει ότι θα βγει «ή νικητής ή μάρτυρας». Διπλωματικός πυρετός για την επόμενη ημέρα στην Λιβύη.

Βαρύ τίμημα έχουν πληρώσει οι Λίβυοι κατά την επέλασή των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, οι οποίοι κατάφεραν να διώξουν τον Καντάφι από το αρχηγείο του και να καταλάβουν το συγκρότημα που λειτουργούσε ως έδρα της κυβέρνησής του. Οι αντικαθεστωτικοί κάνουν λόγο για συνολικά 400 νεκρούς και εκατοντάδες άλλους τραυματίες στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. «Κίνηση τακτικής η υποχώρηση» από την Τρίπολη υποστηρίζει το καθεστώς, που καλεί τους Λίβυους να καθαρίσουν την πρωτεύουσα ενώ ο -άφαντος- Καντάφι διαμηνύει ότι θα βγει «ή νικητής ή μάρτυρας». Διπλωματικός πυρετός για την επόμενη ημέρα στην Λιβύη.

Το πρωί της Τετάρτης, οι αντικαθεστωτικοί διατηρούσαν τον έλεγχο του πρώην κυβερνητικού συγκροτήματος στην Τρίπολη, το επίκεντρο των μαχών στην πρωτεύουσα από την είσοδό τους τη Δευτέρα, με σποραδικούς θύλακες να παραμένουν εκτός του ελέγχου τους μέσα στην πόλη. Τα σημεία αυτά φαίνεται επίσης πως βομβαρδίστηκαν από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ.

Μέσα στην πρωτεύουσα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών, έχουν σημειωθεί επτά ρίψεις πυραύλων Grad σε κατοικημένες περιοχές από υποστηρικτές του Καντάφι. Ξένοι ανταποκριτές κάνουν επίσης λόγο για σποραδικά πυρά και εκρήξεις.

{{{ map }}}

Το γύρο του κόσμου έχουν εικόνες πανηγυρισμών των αντικαθεστωτικών στο κέντρο της πόλης, με εξεγερμένους και κατοίκους να σπάνε αγάλματα του Καντάφι και να μπαίνουν στην πρώην έδρα του καθεστώτος. Θύλακες αντίστασης όμως παραμένουν σε ορισμένα σημεία της λιβυκής πρωτεύσας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos.

Οι μάχες από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχουν μεταφερθεί στην πόλη Σάμπχα, στην έρημο στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στις πόλεις Ζουάρα και Ατζελάτ στα δυτικά της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σημεία στις δύο δυτικές πόλεις, σύμφωνα με το Al Arabiya.
«Κίνδυνος; Ποιος κίνδυνος;» αναρωτιέται ο Καντάφι

Το πρωί της Τετάρτης, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε σε αντεπίθεση του Λίβυους σε ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην λιβυκή τηλεόραση, λέγοντας μάλιστα: «Έχω βγει διακριτικά στους δρόμους της Τρίπολης, χωρίς να με δει ο λαός μου, και δεν αισθάνθηκα πως υπάρχει κίνδυνος».

«Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι, άνδρες των φυλών και γυναίκες πρέπει να σκουίζουν την Τρίπολη και να την χτενίσουν από τους προδότες» είπε ο Καντάφι.

O Λίβυος συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης πως η υποχώρησή του από την έδρα του στη λιβυκή πρωτεύουσα ήταν «κίνηση τακτικής». Το πού βρίσκεται παραμένει ακόμη ασαφές.

Εκλογές και δίκη του Καντάφι στη Λιβύη προαναγγέλει το NTC

Παράλληλα, ο Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) των αντικαθεστωτικών δηλώνει σε συνέντευξή του στην ιταλική Repoubblica πως στόχος είναι η διεξαγωγή εκλογών μέσα σε οκτώ μήνες αλλά και, όσον αφορά το μέλλον του Καντάφι, ότι η άποψη που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η δίκη του συνταγματάρχη να γίνει στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι εκκρεμμεί ένταλμα του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Μέσα σε οκτώ μήνες θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές και προεδρικές. Επιθυμούμε μια δημοκρατική κυβέρνηση και ένα δίκαιο Σύνταγμα. Δεν θέλουμε να είμαστε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα» είπε στην ιταλική εφημερίδα ο Αμπντελτζαλίλ.

Αναφερόμενος στον Μουάμαρ Καντάφι, ο Αμπντελτζαλίλ τόνισε πως η άποψη που κυριαρχεί ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είναι ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του πρέπει να δικαστούν στη Λιβύη. «Στο πλαίσιο μια δίκαιης δίκης που όμως θα διεξαχθεί στη Λιβύη» υπογράμμισε.

«Για το λόγο αυτό θέλουμε να συλληφθούν ζωντανοί και να αντιμετωπιστούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ο συνταγματάρχης είχε απέναντι στους αντιπάλους του. (Ο Καντάφι) θα μείνει στη μνήμη των ανθρώπων μόνο για τα εγκλήματα, τις συλλήψεις και τις πολιτικές δολοφονίες που διέπραξε» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024