Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Βρετανία είναι σε φάση «αργής ηθικής κατάρρευσης» προειδοποιεί ο Κάμερον

Η Βρετανία είναι σε φάση «αργής ηθικής κατάρρευσης» προειδοποιεί ο Κάμερον

Στην καταπολέμηση των αιτιών που προκάλεσαν το κύμα βίας στο Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις, αλλά και της «ηθικής κατάρρευσης σε αργή κίνηση» που απειλεί την χώρα, θα εστιάσει την προσοχή της η κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επεισόδια προκλήθηκαν από την κουλτούρα της «οκνηρίας, της ανευθυνότητας και του εγωισμού» και όχι από τη φτώχεια και τα μέτρα λιτότητας.

Στην καταπολέμηση των αιτιών που προκάλεσαν το κύμα βίας στο Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις, αλλά και της «ηθικής κατάρρευσης σε αργή κίνηση» που απειλεί την χώρα, θα εστιάσει την προσοχή της η κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η κυβέρνηση, είπε ο Κάμερον μιλώντας σε κέντρο νεότητας στην εκλογική του περιφέρεια, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία κουλτούρα «οκνηρίας, ανευθυνότητας και εγωισμού».

Αυτή ήταν που προκάλεσε τα επεισόδια και όχι η φυλετική ένταση, η φτώχεια και το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε.

Πάντως, επισήμανε με έμφαση, «η ηθική παρακμή και η κακή συμπεριφορά δεν περιορίζονται σε στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας μας. Στα ανώτατα αξιώματα πρέπει να σκεφτούμε για το παράδειγμα που δίνουμε.»

«Ήταν ένα καμπανάκι για τη χώρα μας· κοινωνικά προβλήματα που έβραζαν για δεκαετίες έσκασαν στο πρόσωπό μας», τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι η κακή συμπεριφορά «έφτασε κυριολεκτικά στην εξώπορτα των ανθρώπων, και δεν μπορούμε να αποφεύγουμε την αλήθεια».

Η κυβέρνηση μας, είπε ακόμη ο Βρετανός πρωθυπουργός, δεν θα διστάζει να συζητά θέματα όπως η διάλυση της οικογένειας, η κακή ανατροφή των παιδιών ή ακόμα να κρίνει όσους δεν δίνουν ένα καλό πρότυπο.

Εξήγγειλε ακόμα πρόγραμμα βοήθειας σε 120.000 από τις πλέον προβληματικές οικογένειες στη χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια, πριν από τις εκλογές του 2015.

Αλλά την ίδια ώρα, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εργασίας, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο «τιμωρίας» των υπαίτιων των επεισοδίων οι οποίοι μπορεί να δουν τα επιδόματα και τις κρατικές παροχές να διακόπτονται.

Από την πλευρά του, σε παράλληλη ομιλία στο παλιό του σχολείο του στο Κάμντεν (μέσα στην περιοχή των ταραχών), ο αρχηγός των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, επισήμανε ότι «ένστικτο των πολιτικών είναι να ανακοινώνουν νέους νόμους [αλλά] αυτό δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της κοινωνίας».

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία που συνεχίζει τις έρευνες, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στο Κάμντεν όπλα και κλοπιμαία από τις λεηλασίες θαμμένα σε κήπο.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα από αστυνομικούς στις 5 Αυγούστου, ενώ εκτεταμένες ήταν οι καταστροφές κυρίως στο Λονδίνο σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Η Αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 1.200 συλλήψεις ενώ αρκετοί έχουν ήδη προσαχθεί σε δίκη.

Τρεις νεαροί –ο ένας 17χρονος– έχουν κατηγορηθεί για τη δολοφονία των τριών ανδρών στο Μπέρμιγχαμ που παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο όταν προσπαθούσαν να φυλάξουν καταστήματα.

Άλλοι δύο ανακρίνονται για τη δολοφονία ενός άνδρα στο Κάμντεν και ένας 17χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό άνδρα στο Ίλινγκ του Λονδίνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024