Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα λιτότητας ύψους 45 δισ. ευρώ ενέκρινε η Ιταλία

Μέτρα λιτότητας ύψους 45 δισ. ευρώ ενέκρινε η Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την Παρασκευή έκτακτο πακέτο μέτρων λιτότητας και περικοπής δαπανών ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ως το 2013, μετά τις σχετικές εντολές που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο μέσα σε δύο μήνες. «Προσωπικά μας είναι οδυνηρό να υιοθετήσουμε αυτά τα μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την Παρασκευή έκτακτο πακέτο μέτρων λιτότητας και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να πετύχει ως το 2013 ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, μετά τις σχετικές εντολές που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο μέσα σε δύο μήνες.

«Προσωπικά μας είναι οδυνηρό να υιοθετήσουμε αυτά τα μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι περικοπές ανέρχονται σε 20 δισεκατομμύρια για το 2012 και 25,5 δισ. για το 2013, κάτι που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 3,8% φέτος σε 1,4% το 2012 και 0% το 2013.

Δραματική είναι η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την τοπική αυτοδιοίκηση: θα φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ είπε ο πρωθυπουργός σε κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης τους οποίους ενημέρωσε για τα βασικά σημεία του προγράμματος, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Η διοικητική δομή της χώρας, όπως προβλέπουν τα μέτρα, θα αλλάξει για λόγους κόστους. Μειώνονται ο αριθμός των περιφερειών, καταργούνται επαρχιακές και δημοτικές αρχές και συμβούλια και ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο.

Ακόμη, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά για δύο χρόνια κατά 5% στα εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ και 10% στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ. Παράλληλα αυξάνεται ο φόρος για εισοδήματα από κινητές αξίες (μετοχές, κλπ) στο 20% από 12,5% σήμερα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης: αύξηση του ΦΠΑ, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στο ιδιωτικό τομέα από το 2016 και περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ακόμη μειώσεις στα έξοδα και τις απολαβές για τους πολιτικούς.
Τέλος, όλες οι μη θρησκευτικές αργίες προβλέπεται ότι θα εορτάζονται Κυριακή για να μην χάνονται μέρες εργασίας.

Με την Ιταλία να είχε πιεστεί από τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες και την ΕΚΤ να ζητά από τη χώρα συγκεκριμένες κινήσεις, η απόφαση για τα μέτρα ήταν σχεδόν μονόδρομος για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Εντούτοις, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μέρος των κοινωνικών φορέων, αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση που θα δει τον προϋπολογισμό της να περικόπτεται άγρια, έχουν εκφραστεί σε υψηλούς τόνους αντιρρήσεις για τα μέτρα.δη δήμοι και κοινότητες στην Ιταλία δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024