Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατροί και οργανώσεις επικρίνουν την εκστρατεία «εμβολιασμών» της CIA στο Πακιστάν

Γιατροί και οργανώσεις επικρίνουν την εκστρατεία «εμβολιασμών» της CIA στο Πακιστάν

Η κλινική που έστησε η CIA στο Πακιστάν για να συλλέξει δείγματα DNA από τα παιδιά του Μπιν Λάντεν θα μπορούσε να δημιουργήσει καχυποψία κατά των πραγματικών εμβολιασμών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προειδοποιούν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλοι επιδημιολόγοι.

Η κλινική που έστησε η CIA στο Πακιστάν για να συλλέξει δείγματα DNA από τα παιδιά του Μπιν Λάντεν θα μπορούσε να δημιουργήσει καχυποψία κατά των πραγματικών εμβολιασμών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προειδοποιούν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλοι επιδημιολόγοι.

Το γεγονός ότι η μυστική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο Πακιστάν έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι οι σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι της χώρας είχαν εμποδίσει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της πολιομυελίτιδας το 2007, φοβούμενοι ότι τα δυτικά εμβόλια ήταν σχεδιασμένα να προκαλούν στειρότητα ή να μεταδίδουν το AIDS.

Όπως αποκαλύφθηκε στις αρχές της εβδομάδας, η CIA δημιούργησε μια κλινική στο Αμποταμπάντ που προσέφερε δωρεάν εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας B σε παιδιά φτωχών οικογενειών. Η υπηρεσία ήλπιζε να πάρει δείγματα αίματος από τα παιδιά του Μπιν Λάντεν, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι το γενετικό υλικό τους ταίριαζε με το DNA της αδελφής του αρχιτρομοκράτη, που πέθανε το 2010 στη Βοστόνη -αυτό θα σήμαινε ότι η οικογένεια του Μπιν Λάντεν πράγματι βρισκόταν στο Αμποταμπάντ.

Η CIA δεν αποκάλυψε αν πέτυχε το σχέδιο, σύμφωνα όμως με όσα έγιναν γνωστά τα παιδιά που επισκέπτονταν την κλινική πράγματι εμβολιάζονταν.

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την τακτική της CIA, σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Science ο Τόμας Τσέριαν, συντονιστής του προγράμματος εμβολιασμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Φυσικά και ανησυχούμε για τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των δημοσιευμάτων. Αυτές οι αρνητικές συνέπειες δεν αφορούν μόνο τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και τις ανεπτυγμένες» εκτιμά. Αναφέρει ακόμα ότι ο ΠΟΥ και η UNICEF ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης για να καθησυχάσουν τον κόσμο.

«Ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα» συμφωνεί ο Πολ Όφιτ, ειδικός στους εμβολιασμούς στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια. «Το να παίρνει κανείς παιδιά που χρειάζονται εμβόλια για κάποια ασθένεια που θα μπορούσε να τα σκοτώσει και να τα χρησιμοποιήσει ως «βιτρίνα» για κάτι άλλο είναι απλά αδιανόητο» λέει.

Για κίνδυνο αποτυχίας στα πραγματικά προγράμματα εμβολιασμών αναφέρθηκε και ο Ρόμπερτ Στάινγκλας της John Snow Inc., μιας εταιρείας που αναλαμβάνει προγράμματα εμβολιασμών για λογαριασμό της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Μπιλ Γκέιτς.

Ο Στάινγκλας υπενθύμισε τι είχε συμβεί το 2007, όταν η μουσουλμανική θρησκευτική ηγεσία του Πακιστάν είχε διακόψει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας.

Το αποτέλεσμα ήταν να πειστούν 24.000 οικογένειες να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, γεγονός που οδήγησε σε επιδημία.

Η έξαρση των κρουσμάτων στο Πακιστάν ήταν ένας από τους λόγους που ο ΠΟΥ απέτυχε να εξαλείψει την πολιομυελίτιδα από τον πλανήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024