Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φωτορεπόρτερ-«κατασκόπους» υπέρ της Ρωσίας συνέλαβε η Γεωργία

Φωτορεπόρτερ-«κατασκόπους» υπέρ της Ρωσίας συνέλαβε η Γεωργία

Πέντε φωτορεπόρτερ συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γεωργία, και όπως δηλώνουν οι συγγενείς τους κρατούνται από την κρατική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας. Ανάμεσά τους ο Ζουράμπ Κουρτσικίτζε, φωτογράφος του πρακτορείου European Pressphoto, ο Σαχ Αϊβάζοφ του Associated Press, καθώς και ο προσωπικός φωτογράφος του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Πέντε φωτορεπόρτερ, ανάμεσά τους ο προσωπικός φωτογράφος του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γεωργία, και όπως δηλώνουν οι συγγενείς τους κρατούνται από την κρατική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας.

Πρόκειται για τους Ζουράμπ Κουρτσικίτζε, φωτογράφος του πρακτορείου European Pressphoto, Σαχ Αϊβάζοφ του Associated Press, ο φωτογράφος Γκιόργκι Αμπνταλάτζε και ο προεδρικός φωτογράφος Ιράκλι Γκεντενίτζε μαζί με τη σύζυγό του Νατία, επίσης φωτογράφο.

Ο Γκεντενίτζε και η σύζυγός του συνελήφθησαν στο σπίτι τους στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε η μητέρα του συλληφθέντος, Μαρίνα, στο Reuters. Η ίδια προσέθεσε ότι η αστυνομία της τηλεφώνησε αργότερα και την ενημέρωσε ότι το ζευγάρι κρατείται από την Υπηρεσία Αντικατασκοπείας.

Η σύζυγος του Αμπνταλάτζε, Νέικο, δήλωσε ότι ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στις συλλήψεις της είπε ότι η υπόθεση αφορά κατηγορίες για κατασκοπεία.

«Ήρθαν στις 2 πμ, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν φωτογραφικές μηχανές, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα» δήλωσε.

Η αστυνομία στη Γεωργία έχει συλλάβει δεκάδες ανθρώπους με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας κατά την τελευταία τριετία μετά τον σύντομο πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας με αφορμή την αποσχισθείσα Νότιο Οσετία.

Την Πέμπτη, μάλιστα, γεωργιανό δικαστήριο καταδίκασε εννέα άτομα -Ρσους και Γεωργιανούς υπηκόους- σε πολυετείς ποινές κάθειρξης με την κατηγορία της κατασκοπείας για την Ρωσία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Το δικαστήριο στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας, Μπατούμι, έκρινε ότι οι καταδικασθέντες εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες το διάστημα 2006-2010.

Ο ηγέτης του δικτύου κατασκόπων ονομάζεται Γιούρι Σκριλίνκοφ και είνει Ρώσος υπήκοος. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 ετών, σύμφωνα με το Interfax.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Γεωργίας, που κρίθηκαν ένοχοι ότι συνεργάστηκαν με το Κρεμλίνο κατά την διάρκεια του πολέμου του 2008.

Η Μόσχα κατηγορεί την φιλο-δυτική κυβέρνηση του Σαακασβίλι, η οποία ανέλαβε την εξουσία το 2003 με την Επανάσταση των Ρόδων, για αντι-ρωσική υστερία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024