Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκη με... «κόκκινο πουκάμισο» της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη

Νίκη με… «κόκκινο πουκάμισο» της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη

Τις διπλάσιες έδρες από το κυβερνών κόμμα φαίνεται να κερδίζει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα exit poll, το κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη στις κρίσιμες εκλογές που γίνονται ένα χρόνο μετά την εξέγερση των «κόκκινων πουκάμισων» -και το αιματηρό τέλος της με 91 νεκρούς. Εάν οι προβλέψεις επιιβεβαιωθούν, η κάλπη, με φόντο το μεγάλο χάσμα μεταξύ των ελίτ της πρωτεύουσας και των μη προνομιούχων στα περιθώρια των αστικών κέντρων και τις αγροτικές περιοχές, θα χρίσει πρωθυπουργό την Γινγκλούκ Σιναουάτρα, αδερφή του ανατραπέντα πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.

Τις διπλάσιες έδρες από το κυβερνών κόμμα φαίνεται να κερδίζει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα exit poll, το κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη στις κρίσιμες εκλογές που γίνονται ένα χρόνο μετά την εξέγερση των «κόκκινων πουκάμισων» -και το αιματηρό τέλος της με 91 νεκρούς.

Εάν οι προβλέψεις επιιβεβαιωθούν, η κάλπη, με φόντο το μεγάλο χάσμα μεταξύ των ελίτ της πρωτεύουσας και των μη προνομιούχων στα περιθώρια των αστικών κέντρων και τις αγροτικές περιοχές, θα χρίσει πρωθυπουργό την Γινγκλούκ Σιναουάτρα, αδερφή του ανατραπέντα πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.

Οι εκλογές είναι «μονομαχία» μεταξύ του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα του Δημοκρατικού Κόμματος και του αντιπολιτευόμενου Πουέα Τάι με επικεφαλής την Γινγκλούκ Σιναουάτρα. Σύμφωνα με τo exit poll του Πανεπιστημίου Suan Dusit, το Πουέα Τάι εξασφαλίζει 313 έδρες έναντι μόλις 152 του Δημοκρατικού Κόμματος ενώ δεύτερο exit poll του ABAC δίνει στο κόμμα της αντιπολίτευσης 299 έδρες.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν τις εκλογές «μονομαχία υπό ένταση» στη βάση της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ της ελίτ της πρωτεύουσας -υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, δικαστικοί, στρατιωτικοί, αυλή των Ανακτόρων- η οποία έφερε τον Αμπίσιτ στην εξουσία στα τέλη του 2008, και των μη προνομιούχων πληθυσμών στις αγροτικές περιοχές και τα αστικά κέντρα, με πολλούς μεταξύ αυτών να θεωρούν τον Τακσίν ήρωα.

Τουλάχιστον 47 εκατομμύρια εκλογείς κλήθηκαν να αναδείξουν τους 500 εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο για τέσσερα χρόνια.

Η 44χρονη επιχειρηματίας Γινγκλούκ Σιναουάτρα, την οποία ο ίδιος της ο αδελφός χαρακτηρίζει «κλώνο» του, ψήφισε σε σχολείο της Μπανγκόκ γύρω στις 08:15. Ο Αμπίσιτ ψήφισε δύο ώρες αργότερα επίσης στην πρωτεύουσα, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Η ψηφοφορία αυτή μοιάζει με δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Τακσίν, ενός σημαντικού προσώπου της πολιτικής στην Ταϊλάνδη γύρω από το οποίο επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά η εκστρατεία.

Ενώ το Πουέα Τάι ζήτησε αμνηστία για όλους τους πολιτικούς που έχουν καταδικαστεί εκ των οποίων ο Τακσίν, το Δημοκρατικό Κόμμα διαφώνησε πλήρως. «Είναι καιρός να απαλλαγούμε από το δηλητήριο Τακσίν», είπε ο Αμπίσιτ.

Στρατός και ελίτ της Μπανγκόκ βλέπουν στο πρόσωπο του Τακσίν μια απειλή για τη μοναρχία. Σε μια χώρα που έχει γνωρίσει 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπήματος από το 1932, υπάρχουν υποψίες ότι ο στρατός επιδιώκει μια ανάμιξη στην εκλογική διαδικασία. Και παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις του, ο ισχυρός αρχηγός του, ο Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει τα «σωστά πρόσωπα», δίνοντας τροφή στις φήμες για πραξικόπημα.

Ο Τακσίν και οι εταίροι του κέρδισαν σε όλες τις εκλογές από το 2001 αλλά εκδιώχθηκαν από την εξουσία από τους στρατιωτικούς το 2006 και μετά δύο φορές από τη δικαιοσύνη το 2008, επιτρέποντας την άνοδο στην εξουσία του Αμπίσιτ επικεφαλής ενός συνασπισμού έξι κομμάτων.

Ο δισεκατομμυριούχος ζει εξόριστος για μην καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για οικονομικές καταχρήσεις. Το ήμισυ της περιουσίας του κατασχέθηκε πέρυσι. Ο Τακσίν διώκεται επίσης για τρομοκρατία γιατί φέρεται να υποστήριξε τις διαδηλώσεις την άνοιξη του 2010.

Έως 100.000 «κόκκινα πουκάμισα» όπως αποκαλούνται οι υποστηρικτές του πρώην μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών, είχαν καταλάβει το κέντρο της Μπανγκόκ επί δύο μήνες ζητώντας την παραίτηση του Αμπίσιτ πριν εκδιωχθούν από το στρατό ύστερα από αρκετές ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.

Η κρίση, η σοβαρότερη που γνώρισε η σύγχρονη Ταϊλάνδη, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 91 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.900.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει νέα βία βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Αρκετές χώρες έχουν προειδοποιήσει τους υπηκόους τους για τον κίνδυνο «νέων ταραχών και βίας την περίοδο των εκλογών και του σχηματισμού νέας κυβέρνησης», όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στην ιστοσελίδα του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024